m v ce j dla va me, rozmrazujeme nebo oh v me, t m v ce asu pot ebujeme.
Ten a men sti pokrm se va rychleji tj. 1 kg masa v celku v rolce se upe e za del dobu, ne 1 kg naporcovan ch ku ec ch stehen.
P ikryt m j dla zkracujeme as p pravy, ale p i funkci Crisp Gril nezakr vat - PVC poklop by se rozpustil.
Maso a ryby pe eme z sadn jen na pek i CRISP, kter jsme dostali s troubou od v robce a v kon mus me ji m t nastavenou na maximum, tj. 900 WATT.
Maso v celku, tj rol du, pe eni, velkou kr t nohu, o v ze asi 1- 1,2 kg pe eme asi 25 min, 4 ku ec nohy o stejn v ze o n co krat dobu, 2 ku ec stehna asi 8-10 min., kr l ka o v ze 1,2 kg cca 25 min, pokud je v t , tak d le.
K tu omyjeme, osu me, maso s kost n kolikr t na zneme, nech me k tu pota enou k .
Do z ez pak vlo me hodn esneku. Osol me a posypeme rozmar nem.
Crisp pek pokapeme olivov m olejem a nech me v mikrovlnce (Crisp Gril) asi 20 - 25 min. p ct. Po 10 minut ch oto me a podlijeme trochou b l ho v na. Nech me ud lat hodn do m kka. Je to k nerozezn n od jehn ho.
P ed pod v n m st hneme k i a n kami na dr be naporcujeme.
P loha: r e nebo va en brambory.
Pokud pro v c lid chceme d lat z rove 2 k ty, mus me nechat maso d lat dvojn sobn dlouho.
Stehna omyjeme a osol me, d me je pota en k na pek Crisp trochu proolejovan a podlijeme trochou b l ho v na.
M eme posypat rozmar nem a p idat esnek. D me p ct na Crisp asi 8-9 min. (2 v t stehna) . Neot me. Pokud d me v c stehen, vyn sob me as pe en .
P ed pod v n m st hneme a vyhod me k i.
Serv rujeme s r , bramborovou ka nebo b l m chlebem s nakr jen mi raj aty.
K ty omyjeme, osu me, kost n kolikr t na zneme. Do z ez pak vlo me hodn esneku. Osol me a posypeme rozmar nem.
Pek Crisp pokapeme olejem a nech me v mikrovlnce (Crisp Gril) asi 15 - 20 min p ct. M eme podl t sklenkou v na. Pod v me s ope en mi bramborami nebo s b l m chlebem.
Kr t nebo ku ec prsa na citronu
Vykost n kr t prsa roz ezan p n na p l, aby byl pl tek slab (italsk ezn k to ud l s m) posol me, omou me a d me do teflonov p nve se studen m olivov m olejem.
Siln pokapeme vou ze 2 citron a nech me asi 20 minut ule et, klidn i d le.
Pot dus me si 5 minut z ka d strany, podle tlou ky pl tk , na m rn m ohni. M eme podl t sklenkou b l ho v na.
Pod v me s b l m chlebem nebo s bramborovou ka . Velmi dobr , m kk , vhodn v l t , a pro mal d ti i kdykoliv v zim .
Vykost n kr t prsa roz ezan p n na p l, aby byl pl tek slab , posol me.
Na velk teflonov p nvi rozp l me trochu olivov ho oleje, p id me 4-5 strou k esneku a jehli z jedn v tvi ky rozmar nu, asi 10 cm dlouh .
P id me osolen nenaklepan kr t prsa. Prudce ope eme po obou stran ch, p itla ujeme vidli kou k p nvi.
Pod v me s b l m chlebem a b l m v nem a se sal tem, nebo s bramborovou ka .
Na teflonov p nvi rozpust me 0,5 cm siln pl tek m sla a trochu olivov ho oleje dohromady, p id me 4-5 strou k esneku a jehli z jedn v tvi ky rozmar nu, asi 10 cm dlouh .
Osolen nenaklepan vep ov kotlety obalen v mouce prudce ope eme po obou stran ch, p itla ujeme vidli kou k p nvi.
Pod v me s b l m chlebem a b l m v nem.
Telec k tu si nech me nakr jet na slab pl tky, nenaklepan , kter osol me a omou me z obou stran.
D me na teflonovou p nev s rozp len m olivov m olejem sma it z ka d strany asi 30 vte in.
Koup me alespo 1 kg sv kov v celku, podle po tu osob, alespo 200 g na hlavu, ale ne m n ne 1 kg, nech me u ezn ka odblanit povrch sv kov , m eme nechat v ledni ce ule et 2-3 dny.
Do velk ho teflonov ho kastrolu d me ne m ne 1,5 cm olivov ho oleje. Nech me dn rozp lit a vlo me tam celou sv kovou, omytou, osu enou, osolenou a opep enou z venku. P idr ujeme dv mi velk mi vidlicemi dvojzubcemi ke dnu kastrolu (z d lky - moc prsk ).
Po asi 3 minut ch oto me na druhou stranu a op t p itla ujeme vidlicemi ke dnu kastrolu. Potom takt ka dou z bo n ch stran, a po cel m povrchu vznikne hn d k rka.
Pak znovu oto me d me dusit pod poklici asi dal ch 7-10 minut, podle velikosti masa, za ast ho ot en .
Pot d me maso na velk prk nko a velk m ostr m no em nakr j me na pl tky asi 1,5 2 cm siln . Maso mus b t vevnit krvav .
Olej z kastrolu s v varem - vou z masa slijeme do om n ku a polijeme t m pl tek sv kov .
Serv rujeme s va en m bramborem nebo s b l m chlebem. Je to jako dom c chateaubriand - velk sp ch p i spole ensk ch ve e ch
600g hov z sv kov vcelku, 250g zmra en ho l stkov ho t sta, 50g pl tk slaniny, 150g j trov pa tiky, 1 loutek, m slo, s l
Nech me rozmrazit l stkov t sto na pokojovou teplotu.
Celou sv kovou pot eme dom c j trovou pa tikou a pak ji obal me do pl tk slaniny.
L stkov t sto rozv l me na v lu a maso do n j zabal me. M eme ozdobit zk mi pl tky l stkov ho t sta do k e naskl dan mi p es rol du.
Povrch pot eme roz lehan m loutkem a prop ch me vidli kou.
D me p ct do mikrovlnky na Crisp Gril asi na 10 minut nebo m n , podle velikosti, a t sto zr ov .
Janovick n lev:
pova me v mal m kastrolku dv nadrobno nakr jen cibule, 5 strou k esneku, 1 l ci ho ice, 2 l i ky tymi nu, 2-3 bobkov listy, 3-4 l ce octu, 1/2 sklenice olivov ho oleje, 1 l i ku soli, p padn alv j, nakr jen petr el, 1 sklenku vody. Nech me n lev vychladnout a pak n levem zalijeme cel ho nenaporcovan ho kr l ka v teflonov m kulat m pek i a nech me p es noc nale et.
D me do trouby na pek Crisp a pe eme asi 20-30 minut, do zm knut . Je lep kr l ka oto it, aby zr ov l po obou stran ch.
Moc dobr , m kk , chutn .
Pod v me s va en mi brambory nebo s bramborovou ka .
Kr l k alla Ischitana - po Ischit nsku
Kr l ka naporcujeme na mal kousky, d me na velkou p nvi ku s olivov m olejem nebo v irok m teflonov m kastrolu, posol me a pokapeme vou ze dvou citron . Je lep koupit mlad ho men ho kr l ka.
Nech me ho tak ule et aspo 2 hodiny, pak p id me na p nvi ku asi 3-4 nakr jen strou ky esneku a osmahneme kr l ka po v ech stran ch do r ova.
P id me 5-6 nakr jen ch v t ch raj at, nebo plechovku loupan ch raj at, zam ch me, p isol me a dus me. Rozma k me raj ata. Podlijeme b l m v nem, p id me petr el a pomalu pod pokli kou dus me dal ch 20 do zm knut . A va hodn zhoustne, p id me trochu peperon na, a osmahneme znovu kr l ka.
Serv rujeme s b l m chlebem a hl vkov m sal tem.
Moc dobr .
Kr l k s olivami - Coniglio alle olive nere
Naporcovan kr l k, p l cibule, 3 strou ky esneku, alv j, rozmar n, olivov olej, 1 sklenka b l ho v na, 100g ern ch oliv, mal brambory, pep , s l
Brambory osol me, posypeme rozmar nem a ope eme na tro e oleje v troub .
Na velk p nvi nebo v irok m teflonov m kastrolu, na oliv. oleji za st l ho m ch n nech me zp nit esnek, nadrobno nakr jenou cibuli, p id me alv j a rozmar n.
Po 5 minut ch p id me kr l ka naporcovan ho na mal kousky, osol me a nech me osmahnout do r ova. Pak podlijeme v nem. Zam ch me a na m rn m ohni zakryt dus me asi 30 minut. Asi v p lce p pravy p id me olivy, l pe bez pecek ern . M eme pak podl t i trochou tepl vody.
A je kr l k m kk a ope en a va zahu t n , p id me ope en brambory, zam ch me a d l me asi 2 min. Pak ihned pod v me.
KU EC STEHNA nebo KU E po Orvietsku - od Etilky
Moc dobr
Stehna omyjeme a st hneme k i. Nakr j me na men kousky. M eme takt naporcovat i cel ku e, bez k e.
Na velkou p nev nebo do velk ho teflonov ho kastrolu d me trochu dobr ho olivov ho oleje, p id me 3-4 nakr jen strou ky esneku, p id me peperon no sta jen tro i ku, ku e posol me a osmahneme na prud m ohni ze v ech stran do r ova.
P id me sklenici v na, zakryjeme a nech me dusit pod poklic , pomalu, asi 20 min.
P id me 5 raj at nakr jen ch na kousky, nebo pokud d l me cel ku e, plechovku loupan ch raj at. Rozma k me raj ata, dosol me a dus me bez poklice dal ch 20 min.
Do hodn zahu t n vy p id me nadrobno nasekan petr el. Pova me dal ch 5min.
Serv rujeme nejl pe s b l m chlebem a jako p lohu m eme d t hl vkov sal t, nebo hr ek na cibulce, nebo fazolky na raj atech, nebo nadrobno nakr jen raj ata s rughettou.
Do p etlakov ho hrnce d me 2 velk nadrobno nasekan cibule, sklenici olivov ho oleje, nech me zp nit, p id me hov z maso nakr jen na kousky (asi 0,8 - 1 kg) a za st l ho m ch n nech me osmahnout maso po v ech stran ch.
A je v e lehce do r ova, p id me 1 kg loupan ch raj at, rozma k me je, osol me, zam ch me, zakryjeme, zav eme ventil a nech me va it na m rn m ohni asi 40 minut.
Otev eme, p id me bazalku a dle chuti peperoncino, nech me va it podle pot eby 5-10 min, a se va dostate n zahust .
Pod v me s b l m chlebem. Moc dobr i druh den.
Sm ch me 1/2kg mlet ho hov z ho masa, nadrobno nasekanou cibuli, hodn petr ele, 2-3 vaj ka, 100g strouhan ho parmaz nu, s l a trochu housky rozm ln n v ml ce.
Dob e sm ch me a ud l me karban tky.
Usma me je na tro ce oleje nebo d me podusit do raj atov om ky (na oleji zp n me esnek, p id me erstv nebo loupan raj ata, rozma k me je a ob as zam ch me, za chv li p id me karban tky a nech me dusit pod pokli kou).
Pod v me s b l m chlebem - velmi dobr .
400g mlet ho masa, 4 l ce strouhanky, 100ml ml ka, vejce, s l, pep , nasekan petr el, 1 velk na jemn nakr jen cibule, oliv. olej, as:10 min., funkce Crisp: ano
Sm ch me strouhanku (nebo housku) a ml ko. Sm s nech me asi 10 minut odpo inout. P id me vejce, s l, ko en a cibuli, nakonec mlet maso a v echno d kladn prom ch me.
Ruce si namo me do studen vody a z masov sm si vytvarujeme karban tky. P i zapnut funkci Crisp nech me 3 minuty nah vat zap kac p nev.
Na pek Crisp d me tro ku olivov ho oleje a karban tky. Zap k me asi 10 minut pomoc funkce Crisp.
J tra po ben tsku - fegato alla veneta
Na velkou p nev d me trochu dobr ho olivov ho oleje, 2 velk nadrobno nasekan cibule, nech me zp nit, p id me 3-4 strou ky esneku, a dus me asi 5 min.
Pak p id me j tra nakr jen na drobn kousky, pokud m me p id me 3-5 l stk alv je, zam ch me a nech me dusit asi 8 min. pod pokli kou, na m rn m ohni.
Podlijeme sklenkou b l ho v na a za st l ho m ch n nech me dusit, a se v no vypa .
M eme p idat hrst nadrobno nakr jen ho petr ele, posol me a ihned serv rujeme s b l m chlebem. Moc dobr .
Pl tky jater nakr j me na kousky a d me dusit na olivov olej. P id me tymi n a rozl man bobkov list. Dus me za ast ho m ch n asi 10 min. Podlijeme b l m v nem.
Pak v e rozmixujeme ponorn m mixerem a vznikne pa tika.
V hrnku sm ch me 2 l ce mouky a ml ko, rozmixujeme, vlijeme na j tra a nech me proj t varem, a om ka zhoustne. Hodn posol me a vm ch me trochu Mascarpone.
500g mlet ho telec ho masa, 2 vejce, 50g strouhanky, 50g parmaz nu, 100g unky, l stky rughetty-ho k ho sal tu, 1/2 kg loupan ch raj at, 100g hust ho jogurtu, peperon no, 2 strou ky esneku, m slo, s l.
Sm ch me maso s vejci, m rn osol me, p id me strouhanku, strouhan parmaz n a zam ch me.
Rozlo me pap r na pe en , pot eme ho m slem a naskl d me l stky rughetty. Na n navr me maso a navlh en mi prsty maso rozprost eme do tvaru obd ln ku. Maso pokryjeme unkou a zbyl mi l stky rughetty. Pomoc pap ru smot me maso do ruli ky a omot me nit . D me do mikrovlnky na 10 min. Crisp Gril.
Mezit m v kastrolu opra me esnek na oliv. oleji, p id me raj ata, peperon ino, s l a jogurt. Pova me asi 15 minut. Potom rozmixujeme ponorn m mixerem. Sekanou pod v me s touto om kou.
200g hov z ho masa, 300g kr t ho nebo vep ov ho masa, cibule, 4 strou ky esneku, rozmar n, alv j, 100g s ru fontina, eidam, ement l, cacciotta di pecora, talleggio, 100g strouhan ho parmaz nu, 2 vaj ka, olej, s l, pep
Na oleji osma me nasekanou cibuli a esnek. P id me alv j a rozmar n a v e osmahneme.
Mlet maso d me do m sy, osol me a p padn opep me, p id me parmaz n, vaj ka, olej s osmahl m ko en m a zam ch me.
Do vhodn formy (na biskupsk chleb ek nebo srn h bet) nalijeme 2/3 sekan , naskl d me siln j pl tky s ru, p id me nahoru zbytek sekan . Pe eme asi 15 minut jen mikro. V born .
5-6 velk ch kapustov ch list , 300g mlet ho hov z ho masa, petr el, 100g italsk neva en klob sy, 3 l ce strouhanky, citr nov k ra, 1 vaj ko, m slo, olej, s l, pep
Nech me spa it kapustov listy ve va c vod asi 5 minut. Sced me, osu me a rozprost eme. Odkroj me tvrdou st stopky.
V hrnci opra me na oleji mlet maso, oloupanou klob sku a nadrobno nasekanou petr el. Pak st hneme z ohn a p im ch me strouhanku, s l, pep , citr novou k ru a vaj ko. Prom ch me.
Na pergamenov pap r rozlo me kapustov listy a na n navr me p ipravenou sm s. Pomoc pap ru rol du smot me a upevn me nit nebo s kou.
Rol du va me v mikrovlnce asi 10 minut, jen mikro. Po uva en nech me zchladnout, odstran me pap r a pod v me.
700g p edn ho telec ho masa vcelku - n zk pl t, 300g mra en ho pen tu, esnek, 2 vejce, 100g strouhan ho s ra nejl pe parmaz nu,100g unky, sklenka b l ho v na, hov z v var, alv j, rozmar n, olej, m slo, s l, pep .
P iprav me si omeletu z roz lehan ch vajec a strouhan ho s ra.
Pova me pen t v mal m mno stv osolen vody a pot nakr jen pen t narychlo osmahneme s esnekem na olivov m oleji.
Rozprost eme maso, naskl d me na n ve vrstv ch pen t, vaje nou omeletu a unku. Rol du smot me a zav eme nit . Osol me, opep me, p id me alv j a rozmar n, a podlijeme v nem. Vlo me do trouby a nech me d lat asi 20 min na Crisp.
600g telec ho masa z k ty vcelku, 100g slaniny, rozmar n, nakr jen cibule, olej, p l sklenky b l ho v na, alv j, tymi n, s l, pep
Telec maso na pe eni dle chuti obal me slaninou, p id me ko en a zav eme nit nebo s kou. Pot eme olivov m olejem, p id me pl tek m sla, vlo me do mikrovlnky - funkce Crisp, podlijeme v nem a nech me d lat asi 20 min.
Po upe en odstran me ni a nakr j me na slab pl tky.
M eme nechat vychladnout a pot t om kou tonn - majon zou s tu kem, o kami a s capperi - moc dobr .
300g tenk ch telec ch pl tk z k ty, 3 mal cukety, 100g loupan ch raj at, olej, 1 sklenka such ho b l ho v na, s l
Cuk ny nakr j me pod ln na tenk pl tky.
Telec pl tky posol me.
Na pl tky masa polo me pl tek cuk ny a smot me do ruli ky. Upevn me p r tkem.
Rolky opra me do r ova na cibulce, osol me, podlijeme v nem. Nech me pra it asi 3 minuty pak p id me loupan raj ata, p isol me a nech me d lat dal ch asi 5 minut.
2 pl tky telec ho masa, 1 l i ka kuli ek zelen ho pep e, 80g Mascarpone, 30g leha ky, Brandy nebo Rum.
Na m sle a zelen m pep i osma me na teflonov p nvi ce kr tce pl tky telec ho masa.
V m se p iprav me kr m z Mascarpone, leha ky a trochou Brandy.
Osma en maso polijeme p ipraven m kr mem, nech me na p nvi proj t asi 2 min. a ihned pod v me.
Pe en vep ov plecko s tymi nem
Vep ov plecko, 1 l i ka tymi nu, trochu soli
Plecko polo me tu nou stranou nahoru do Crisp pek e. Maso posypeme tymi nem a posol me.
Pe eme asi 15 min. p i Crisp, dle velikosti masa. Nech me alespo 15 minut odpo inout v uzav en troub .
Maso pod v me s va en mi bramborami a hl vkov m sal tem
Pl tky masa pokapeme citronem, pot eme trochou ho ice a posol me, polo me na n slab pl tek s ru (fontina, mozzarella, eidam nebo galbanino) a pl tek unky, zato me a sepneme p r tkem.
Z vitky pomou me a ope eme pomalu na p nvi ce na olivov m oleji s esnekem.
4 hamburgery, 1 l i ka ho ice, 100g Mascarpone, 50g leha ky
Na olivov m oleji ope eme z obou stran hamburgery.
Mezit m v misce sm ch me Mascarpone s ho ic a s trochou leha ky.
P ipraven kr m nama eme na ope en hamburger.
700g ku ec ho masa - nejl pe prs ka, 200g kuku ice v plechovce, 1 sklenka such ho b l ho v na, cibule, nasekan pa itka, m slo, olej, s l, pep
Nakr jenou cibuli osma me na oleji a p id me ku ec maso nakr jen na kosti ky.
Maso opra me do r ova, p id me scezenou kuku ici a osol me.
Podlijeme v nem a dob e prom ch me.
P nev p ikryjeme a nech me d lat na m rn m ohni asi 10 minut. Na tal i posypeme nasekanou pa itkou a opep me.
600g telec ho masa - k ty, peperon no, trocha mouky, 1 erven a 1 zelen nebo lut paprika, p l sklenky v na, olej, s l, pep
Telec maso nakr j me na kostky jak na gul a posypeme trochou mouky.
Opra me na oleji do r ova. P id me tro i ku peperon ina, v no, s l. Sma me na m rn m ohni asi 10 minut.
Mezit m nakr j me papriky na mal kousky a p id me k masu. Zam ch me a nech me d lat dal ch 10 minut.
M eme znovu podl t b l m v nem, kter nech me vypa it. Pod v me s r .
P lku srdce nakr j me na pl tky slab asi 3-4 mm., kter osol me a obal me v mouce.
Na velk teflonov p nvi nech me zp nit jednu v t nadrobno nakr jenou cibulku a 3-4 nakr jen strou ky esneku. Poklademe na ni pl tky srdce a ope eme po obou stran ch na siln j m plameni.
A se ud l trochu k r i ka, podlijeme v t sklenic b l ho v na a p id me hrst nadrobno nakr jen ho petr ele. Zakryjeme poklic a dus me asi 15 min., a srdce zm kne. Pak odd l me poklici a nech me v echno v no vypa it a pl tky op t op ct do zlatova.
Serv rujeme s b l m chlebem a b l m v nem. Moc dobr .
Do p etlakov ho hrnce d me omyt jazyk, hov z , vep ov i telec , p id me 1 celou neoloupanou cibuli, p r v tvi ek petr ele, nov ko en , p padn p r nakr jen ch ampion nebo su en ch hub a osol me.
Uvedeme do varu, zeslab me plyn a na m rn m ohni nech me va it asi 45 min.
Jazyk vyt hneme na velk prk nko a opatrn st hneme k i, p idr ujeme si ho vidli kou, abychom se nepop lili.
Pak serv rujeme pol vku z jazyka, je velmi dobr , a p id me do n kousky nadrobno nakr jen ho jazyka z t siln j sti, od krku, kter se trochu rozpad po uva en .
Jazyk pak nakr j me na slab pl tky, naklademe je na tal , p id me brambory, nebo bramborovou ka i a jazyk pokapeme zelenou om kou:
Do n dobky, kterou m me k ponorn mu mixeru, d me velkou hrst petr ele a pokud m me - p id me asi 8 l stk erstv bazalky, ale nemus b t. Pak 2-3 velk strou ky esneku, p padn i 10 kuli ek capperi v soli, nebo dle chuti pro dosp l p lku peperon na, s l, 1 sklenici olivov ho oleje. Rozmixujeme ponorn m mixerem. P id me vu z jednoho velk ho citronu, znovu rozmixujeme, a vnikne sv tlezelen kr mov om ka. Pokud m me, p id me 2 l ce strouhan ho parmaz nu, zam ch me a serv rujeme. Moc dobr .
m eme do p edch zej c om ky p idat do mixeru p r slan ch o ek, trochu v ml ce namo en ho rohl ku, a l ci octu. Je to pak siln j , ne u vhodn pro d ti