R E

V teflonov m kastrolu nech me na mal m mno stv oleje zesklovat t nadrobno nakr jenou velkou cibuli, p id me propl chnutou r i a zam ch me. P ilijeme vodu (na jeden d l r e po tat se dv ma d ly vody) a dus me pod pokli kou. Dle pot eby dopl ovat vodu, a je r e m kk . Nem chat.

V mikrovlnn m b l m p etlakov m hrnci: nasypeme do n j 1 hrnek r e a vlijeme 2 hrnky vody, p id me trochu oleje, s l, p lku nadrobno nakr jen cibule, pevn zad l me v ko, nech me trochu pootev en d rky na v ku a d me va it na mikrovlnn oh ev, 950W, na 15 minut. Velmi dobr , neslepen r e.

Risotto po parmsku

Do v t ho kastrolu d me 3 pl tky m sla a drobn nasekanou v t cibuli, kterou nech me zp nit. P id me r i, zam ch me, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou b l ho v na, m ch me. Osol me, p id me hov z v var nebo buj novou kostku a trochu vody, postupn , po nab ra k ch, a ob as m ch me. A je r e uva en , tj al dente, tj. ne rozva en , zhasneme, p id me 2-3 pl tky m sla, dle chuti trochu pep e a hodn strouhan ho parmaz nu. M ch me. Nech me v kastrolu pod pokli kou asi 3min. odpo inout a pod v me.

Risotto s houbami

O ist te a na drobno nakr jejte houby, dejte je do v t ho kastrolu s olivov m olejem a 4 strou ky esneku a nech te osmahnout asi 10 min. za ast ho m ch n . M eme d t i su en houby, ale nech me je p edt m chv li namo en ve studen vod . P idejte nadrobno nakr jenou petr elku, zam chejte.

P id me r i, zam ch me, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou b l ho v na, m ch me. Osol me, p id me buj novou kostku a vodu, postupn po nab ra k ch, a ob as m ch me. A je r e uva en , tj. al dente, tj. ne rozva en , zhasneme, p id me 2-3 pl tky m sla, dle chuti trochu pep e a hodn strouhan ho parmaz nu a je t trochu petr elky. M ch me. Nech me v kastrolu pod pokli kou asi 3 min. odpo inout a pod v me.

Risotto s houbami a hr kem

Zmra en hr ek pova te ve vod asi 5 min. ve v t m kastrolu, pak sce te, p idejte olivov olej, zam chejte, po 2-3 min. p idejte nakr jen ampiony nebo houby, zam chejte a nech te dal 2 min. dusit. P idejte loupan raj ata a rozma kejte je, nebo erstv na kousky nakr jen raj ata, osolte. Po 5 min. p idejte r i, p idejte sklenku vody a a je r e skoro do m kka uva en , zhasneme, p idejte nastrouhan tvrd s r a zam chejte. P idejte basiliko, zam chejte, st hn te z ohn a nechejte pod pokli kou asi 5 min doj t . Pod vejte.

Risotto s rugettou

Do v t ho kastrolu d me 3 pl tky m sla a drobn nasekanou v t cibuli, kterou nech me zp nit, p id me 3-4 o ka a nech me je rozpustit v oleji. P id me r i, zam ch me, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou b l ho v na, m ch me. Osol me, p id me vodu a buj novou kostku, nech me va it a je r e skoro m kk . P id me omytou a nadrobno nakr jenou rugettu, 2-3 pl tky m sla, trochu strouhan ho parmez nu. M ch me, zhasneme, nech me v kastrolu pod pokli kou asi 3 min odpo inout a pod v me.

Risotto s Mozzarellou a Gorgonzolou - nebo Nivou

Pro 4 osoby : 1/2 kg r e, 1 velk cibule, 1 buj nov kostka, 100 gr Mozzarelly, 50g strouhan nivy, olej, p padn parmaz n.

Cibulku osma me na oleji, p id me r i, zam ch me a zalajeme vodou. P id me buj novou kostku a m ch me, dokud se r e neza ne va it. Zakryjeme pokli kou a nech me uva it r i. Do uva en r e p id me za st l ho m ch n nahrubo nastrouhanou Mozzarellu, strouhanou Nivu, p padn parmaz n a pod v me.

Risotto se zeleninou

M eme sm chat nejr zn j zeleninu, kterou najdeme v ledni ce. Nap . 1 cuk nu, 1melanz nu, mrkev, 1 papriku, arty oky, trochu mra en ho hr ku, trochu ampion nebo su en ch hub, p padn 2 raj ata a pod.

Nebo

Jenom 3-4 st edn cuk ny, nebo 1 cuk nu a ampiony, nebo 1 melanz nu a 2 cuk ny, nebo co doma m me a jak chceme

Zeleninu omyjeme a nakr j me nadrobno.

Do v t ho kastrolu d me trochu oliv. oleje, 2 nakr jen strou ky esneku, drobn nasekanou v t cibuli, kterou nech me zp nit. P id me nakr jenou zeleninu, osol me a oprahneme za st l ho m ch n asi 4-5 min., aby zelenina nebyla m kk .

Pak : V mikrovlnn m p etlakov m hrnci: nasypeme do n j 1 hrnek r e a vlijeme 2 hrnky vody, p id me drobn nasekanou v t cibuli, buj novou kostku, p padn su en houby, osol me, zam ch me, pevn zad l me v ko, nech me trochu pootev en d rky na v ku a d me va it na mikrovlnn oh ev 950W, na 15 minut.

Pak p id me osmahlou zeleninu, zam ch me, p r l stk basilika a trochu s ra nakr jen ho na kosti ky (nejl pe mozzarelly), znovu zam ch me, posypeme strouhan m parmaz nem a m ch me. Nech me v kastrolu pod pokli kou asi 3 min odpo inout a pod v me.

M eme p padn p im chat 100g nadrobno nakr jen esk unky.

Nebo:

Do kastrolu se zeleninou p id me r i, zam ch me, aby se zamastila. Osol me, p id me buj novou kostku a vodu, postupn po nab ra k ch, a ob as m ch me.

A je r e uva en , tj. al dente (ne rozva en ), p r l stk basilika a trochu s ra nakr jen ho na kosti ky, /nejl pe mozzarelly/ znovu zam ch me, posypeme strouhan m parmaz nem a zhasneme. M ch me. Nech me v kastrolu pod pokli kou asi 3 min odpo inout a pod v me.

Risotto s FONdU (s rovou om kou)

alla Valdostana

400g r e, 200g s ru - fontina, 1 cibule, 1 strou ek esneku, 2 vejce, ml ko, hov z v var, m slo, s l, pep

Nejd ve p iprav me s rov kr m-fondu. Nejl pe ve er, ale alespo 2 hod. p edem, nakr j me s r na tenk mal kousky a d me do misky a zalijeme trochou ml ka s rozet en m esnekem. P ikryjeme a nech me ule et.

Uva me risotto po parmsku, viz v e.

Sced me nale en s r a v teflonov m kastrolu, na m rn m ohni, s 2 pl tky m sla za st l ho m ch n nech me roztavit. P id me 2 loutky a rychle m ch me dokud nevznikne jemn kr m. Vypn te plyn.

P edem uva en risotto d me na tal e a polijeme s rov m fondu. -velmi dobr .

RISOTtO se lutou DYN

V teflonov m kastrolu nech me na mal m mno stv oleje zesklovat t na drobno nakr jenou velkou cibuli, p id me propl chnutou r i a zam ch me. P ilijeme po troch ch vodu a p id me oloupanou a na kosti ky nakr jenou lutou d ni a va me cca 10 minut, podlijeme sklenkou v na a dal ch 10 dus me, posol me a na z v r zjemn me mascarpone nebo leha kou a posypeme parmaz nem.

Nebo:

400 g r e, 500g lut d n - velk pl t asi 4 cm tlust , 1 v t cibule, 5-6 l stk alv je, 3 strou ky esneku, parmaz n.

Do v t ho kastrolu d me olivov olej a drobn nasekanou v t cibuli, kterou nech me zp nit. P id me esnek, alv j a na kousky nakr jenou d ni. Zakryjte a nechejte dusit asi 10min., pak rozm ln te d ni na ka i vidli kou. P idejte r i a vodu, osolte a zam chejte. Va te za ob asn ho m ch n . Pod lejte sklenkou b l ho v na. A je r e uva en , ne rozva en , zhasn te, p idejte 3 pl tky m sla, parmaz n, zam chejte, nech te asi t i minuty pod pokli kou a pod vejte.

 

Risotto se afranem - allo zafferano alla milanese

Do v t ho kastrolu d me 3 pl tky m sla a drobn nasekanou v t cibuli, kterou nech me zp nit. P id me r i, zam ch me, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou b l ho v na nebo prossecca, m ch me. Osol me, p id me hov z v var nebo buj novou kostku a vodu, postupn po nab ra k ch, a ob as m ch me. Asi po 7 min. p id me mal s ek afr nu /jeden na 2 porce r e/ a m ch me. A je r e uva en , tj al dente, tj. ne rozva en , zhasneme, p id me 2-3 pl tky m sla a hodn strouhan ho parmaz nu. M ch me. Nech me v kastrolu pod pokli kou asi 3 min. odpo inout a pod v me.

Risotto allo champagne

Do v t ho kastrolu d me 3 pl tky m sla a drobn nasekanou v t cibuli, kterou nech me zp nit. P id me r i, zam ch me, aby se zamastila. Zalijeme 2 sklenkami ampa sk ho nebo prossecca, m ch me. Osol me, p id me hov z v var nebo buj novou kostku a vodu, postupn po nab ra k ch, a ob as m ch me. A je r e uva en , tj al dente, tj. ne rozva en , zhasneme, p id me 2-3 pl tky m sla, dle chuti trochu pep e a 1/2 sklenky leha ky, p padn dle chuti trochu strouhan ho parmaz nu. M ch me. Nech me v kastrolu pod pokli kou asi 3 min. odpo inout a pod v me.

Risotto s LOSOSEM a vodkou

Do v t ho kastrolu d me 3 pl tky m sla a drobn nakr jen pl tek lososa. Nech me zp nit. P id me r i, zam ch me, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou vodky, m ch me. Osol me, p id me hov z v var nebo buj novou kostku a vodu, postupn po nab ra k ch, a ob as m ch me. A je r e uva en , tj al dente, tj. ne rozva en , zhasneme, p id me 2-3 pl tky m sla, dle chuti trochu pep e a 1/2 sklenky leha ky, a nebo tak trochu fale n ho kavi ru, p padn dle chuti trochu strouhan ho parmaz nu. M ch me. Nech me v kastrolu pod pokli kou asi 3 min. odpo inout a pod v me.

Risotto s Tartufo (lan em) - vo av vz cn houby

Do v t ho kastrolu d me 3 pl tky m sla a drobn nasekanou v t cibuli, kterou nech me zp nit. P id me r i, zam ch me, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou b l ho v na, m ch me. Osol me, p id me hov z v var, postupn po nab ra k ch, a ob as m ch me. A je r e uva en , tj al dente, tj. ne rozva en , zhasneme, p id me 2-3 pl tky m sla, dle chuti trochu strouhan ho parmaz nu. M ch me, posypeme na jemn pl tky nastrouhan m tartufem, znovu zam ch me. Nech me v kastrolu pod pokli kou asi 3 min odpo inout a pod v me

RisoTTo s Ch estem

Do kastrolu d me 3-4 pl tky m sla, rozpust me je, p id me nadrobno nakr jenou cibulku a nech me ji zp nit, p id me 1 hrnek r e, zam ch me, osol me, p id me 2 hrnky vody a buj novou kostku, a nech me va it.

Ch est sv zan gumi kou umyjeme, velk m no em odkroj me asi 2-3 cm konc , v ecko b l , proto e je to tvrd , odd l me gumi ku, od e eme v echny pi ky o d lce asi 3-4 cm, nech me je na tal i bokem, abychom je mohli p idat do risotta a na konec, proto e by jinak byly pln rozva en . Zbyl ch est nakr j me na kousky o velikosti 2 cm a P id me ho co nejd v do kastrolu s r a za ob asn ho m ch n va me asi 15 min, a bude r e i ch est skoro pln m kk . Podle pot eby m eme p padn p idat i tro ku vody. Pak p id me pi ky ch estu, zam ch me a nech me si 3 min. va it.

Do uva en ho risotta p id me je t 2 pl tky m sla, hodn parmaz nu zam ch me a nech me pod pokli kou asi 5 minut doj t. Pak serv rujeme. Moc dobr .

R ov krokety s Mozzarellou - Suppl

Pro 4 osoby: 400 g r e, 2 vejce, 100 g Mozzarelly, 1 siln pl tek unky, 1 lek strouhanky, 8 dcl buj nu - v varu, 4 l ce parmaz nu, 1 l ce m sla, olej na sma en , s l a pep .

R i opra me na m sle a zesklovat , zalijeme vodou, p id me buj novou kostku, zam ch me a nech me 15 minut va it. Ohe zm rn me, k r i p id me parmez n, s l, pep a za st l ho m ch n nech me vychladnout. Mezit m nakr j me na kosti ky unku a Mozzarellu. Do vychlazen r e p id me 1 roz lehan vejce, zpracujeme hmotu a z n vytvo me kuli ky velikosti vejce. Do kuli ek ud l me otvor, kam vsuneme nasekanou unku a Mozzarellu, kuli ky uzav eme, obal me v roz lehan m vejci a strouhance a potom osmahneme do zlatova na p nvi. Pod v me tepl .