Sal ty

 Rughetta

Je to typick sal t z oblasti ma a neapole a v bec ji n It lie, ale je velmi obl ben i v Istanbulu

V kuchyni ji pou v me p edev m k p prav sal t a p loh k t ko straviteln m mas m, proto e v znamn podporuje tr ven a pom h lu n ku rozkl dat tuky.

Je vhodn zvl t v l t , kdy se v horku celkov zpomaluje metabolismus a tr ven je n ro n j .

Omyjeme rughettu, otrh me l stky a vyhod me tvrd stonky, nakr j me ji na mal kousky a posol me. T sn p ed pod v n m m eme trochu pokapat olivov m olejem, ale nemus me.

Rad ji necitronujeme ani ned v me ocet, jinak je hodn tiplav a vhodn jen pro dosp l .

Je dobr i sm chan s nadrobno nakr jen mi raj aty.

Velmi osv . Hod se k masu i k ryb m, ke gamberet m jako p edkrm, na carpaccio, i na bruschetty s raj aty.

Sal t s mozzarellou

Pro 4 osoby: 200g Mozzarelly, 1 hl vka zelen ho sal tu, 4 raj ata, trochu rughetty, pokud ji m me, olej (olivov ), s l

Do sal tov m sy nakr j me na mal kousky Mozzarellu, raj ata, rugetu a hl vkov sal t.

Pokapeme trochou olivov ho oleje, osol me a d kladn prom ch me.

Sal t Caprese

Pro 2 osoby : 200 g raj at, 100 g Mozzarelly, p padn n kolik l stk erstv bazalky nebo su en ho oreg na, s l, olivov olej.

Raj ata a Mozzarellu nakr j me na pl tky.

Na tal klademe st dav jeden pl tek Mozzarelly a jeden pl tek raj ete, cel posypeme potrhanou bazalkou, p padn oreg nem, osol me a pokapeme olivov m olejem.

Moc dobr , v l t vhodn jako hlavn j dlo.

 

Sal t s Mozzarellou a tu kem

Pro 4 osoby: 1 hl vkov sal t, 100 -150gr Mozzarelly, 4 natvrdo uva en vejce, 1 krabi ka tu ka, 1/2 kg raj at, olivov olej, s l, p padn 50-100g ement lu nebo eidamu.

Omyt a dob e okapan sal t nakr j me na men kousky, p id me na mal kousky nakr jen raj ata a Mozzarellu, rozdroben ho okapan ho tu ka a nakr jen vejce.

Osol me dle chuti, p id me nakr jen tvrd s r, 4 l ce dobr ho olivov ho oleje, p r l stk basilika, pokud ho m me, a v e dob e prom ch me.

Serv rujeme m sto hlavn ho j dla, nejl pe k ve e i, s b l m chlebem.

Sal t s Mascarpone a tu kem

400g raj at, 1 kl vkov sal t, 100g tu ka, 4 vejce, 80g pist ci , 100g Mascarpone, 100g smetany, petr el, s l

Hl vkov sal t a raj ata umyjeme a nadrobno nakr j me.

Vejce uva me natvrdo.

Do velk sal tov m sy d me nakr jen sal t a raj ata, vejce nakr jen na kousky, rozdroben ho tu ka a pist cie.

P im ch me Mascarpone, smetanu, nasekanou petr elku a s l. V e d kladn prom ch me.

M CHAN SAL T

Hl vkov sal t omyjeme a pokr j me na men kousky.

P id me rugetu, na jemno na okurkov m struhadle nastrouhan syrov ampi ny, nasekan mandle, na kosti ky pokr jenou eskou unku a erstvou mozzarellu.

Posol me a pokapeme olivov m oleje. Serv rujeme m sto hlavn ho j dla, nejl pe k ve e i, s b l m chlebem. Moc dobr .

Sal t s Mozzarellou a bakla ny - melanzanami

Pro 4 osoby: 200g Mozzarelly, 1 bakla n, 2 mal cuk ny, 2 raj ata, olej (olivov ), s l, p padn bazalku.

Bakla n a raj ata nakr j me na pl tky, cuk ny pod ln .

Na p nvi nejprve z obou stran ope eme bakla ny a cuk ny a potom i kr tce raj ata.

Na tal rozlo me Mozzarellu nakr jenou na pl tky a prolo me ji pl tky ope en zeleniny.

Nakonec pokapeme olivov m olejem a osol me.

Sal t s olivami a Mascarpone

Hl vkov sal t, 10 zelen ch oliv, 1 erven paprika, 200g Mascarpone, citronov va, olivov olej, s l.

Umyjeme a nakr j me na kousky sal t.

D me jej do sal tov m sy, p id me na drobno nasekan olivy a na mal kousky nakr jenou papriku, osol me a pokapeme olejem.

P im ch me Mascarpone a citronovou vu. Dob e prom ch me.

Sal t s Mozzarellou a fazolemi

Pro 4 osoby: 200g Mozzarelly, 200g konzervovan ch fazolov ch lusk , 2 vejce, hl vka sal tu nebo nsk ho zel , petr el, olivov olej, s l, pep .

Sal t umyjeme, nakr j me a nech me odkapat.

Vejce uva me natvrdo.

Do sal tov m sy d me Mozzarellu nakr jenou na kosti ky, nakr jen sal t, fazole a vejce nakr jen na kousky. P id me mal mno stv oleje, s l, pep a nasekanou petr el.

V e d kladn prom ch me a ihned serv rujeme.