T stoviny

 

Rady nasb ran za 20 let ka dodenn ho rychl ho va en :

Aby se p i va en t stoviny neslepovaly, p id me do vody tro ku oleje, a nebo v hrnci s vrouc vodou opl chneme mastnou va e ku i velkou l ci, kterou m ch me raj atovou vu.

Kdy postav me na plotnu hrnec s teplou vodou na pagety, za neme sou asn p ipravovat raj atovou vu, abychom byli s va en m t stovin i om ky hotovi sou asn .

Raj atovou om ku va me v dycky ve v t m ir m kastrolu, proto e se mus z raj at vypa it voda, tj mus se va it bez pokli ky, a dlouho, asi 10 - 13 min. a to tak, by to zaprskalo cel kamna, kastrol mus m t dostate nou velikost, aby do n j ve li uva en scezen pagety, aby se mohly dn sm chat s om kou.

Pou v me z sadn olivov olej, p im en mno stv , tj. ne m lo, proto e s m o sob d v raj atov om ce v raznou chu , a ne moc, aby om ka neplavala v oleji.

esnek je t mo n nekr jet, ale d t do ka d ho strou ku r nu p st , aby pustil vu a hned hodit do rozp len ho oleje a nechat zp nit.

Pokud pou v me loupan raj ata, kdy je vylijeme z plechovky na osmahl esnek a olej, vezmeme ouchadlo na bramborovou ka i a raj ata dn rozma k me.

Pamatujeme si, e 1 plechovka raj at 1/2 kg, sta pro dv norm ln , p padn t i men porce t stovin. Proto pro 4 osoby mus me d t 1 kg raj at, pro 6 osob 3 plechovky.

Raj atov va se nech v v dy zahustit, a olej z erven a v echna voda z raj at se vypa .

Bazalka se nekr j , ale l stky se potrhaj rukama, aby neztratili aroma.

Bazalka se p id v a skoro nakonec, asi 2 min. p ed vypnut m raj at

Nahrubo nastrouhan mozzarella se p id v a nakonec do kastrolu s hotov mi hork mi t stovinami zam chan mi s raj atovou om kou, kter vypneme, zam ch me a hned serv rujeme, jinak se tah jak guma a ned se to u nijak zpravit.

Pokud v me, e v ichni maj r di parmaz n, p isypeme ho do kastrolu s hork mi t stovinami a v e zam ch me, l pe se tak spoj s raj aty.

T STOVINY - i kr tk S KLASICKOU raj atovou om kou

Pro 4 osoby: 400 gr. paget, olej, 4-5 strou ku esnek, 1 kg erstv ch nebo loupan ch raj at, s l, bazalka , p padn peperoncino

Na oleji zp n me nakr jen esnek do sklovita, p id me peperoncino dle chuti, osmahneme, pak erstv , na mal kousky nakr jen raj ata nebo z plechovky loupan raj ata, rozma k me a za ob asn ho m ch n 10 -15 minut va me. Osol me - asi 1/3 velk pol vkov l ce soli. Jakmile va hodn zhoustne, olej se zabarv do ervena, p id me 5-6 l stk bazalky, erstv nebo mra en , zam ch me, vypneme a do kastrolu s om kou p id me uva en scezen pagety a zam ch me. Dle chuti m eme p idat parmaz n.

T STOVINY - fettuccine s raj atovou om kou

Pro 4 osoby: 400g t stovin , velk cibule, m slo a trochu oliv. oleje, 1 kg erstv ch nebo loupan ch raj at,s l, bazalka, parmaz n

Drobn nakr jenou cibuli zp n me na m sle a olivov m oleji dohromady do sklovita, p id me loupan raj ata, rozma k me je a za st l ho m ch n 10 - 15 minut va me. Nakonec p id me bazalku, erstvou nebo mra enou. Jakmile va hodn zhoustne p id me uva en a scezen t stoviny a posypeme parmaz nem.

T STOVINY s raj atovou om kou a OLIVAMI - alla puttanesca

Pro 4 osoby: 400g paget, olej, 4strou ky esneku, 1 kg erstv ch nebo loupan ch raj at, olivy - bez pecek ern i zelen , s l, capperi v soli, nakr jen petr el, 2 o ka - acciughe, trochu peperon na

Na oleji zp n me esnek do sklovata, p id me raj ata, rozma k me je, p id me olivy a p padn slan kapery, o ka, podle chuti peperoncino a za st l ho m ch n 10-15 minut va me. Jakmile va hodn zhoustne, p id me petr el a bazalku, zam ch me, p id me uva en pagety a pod v me

 

T stoviny s olivami

4 osoby: 350g kr tk ch t stovin, nejl pe vrtule - tortigliony, 100g vypeckovan ch oliv, 5strou k esneku, 20g caperi, 4 pl tky o ka-rybky, 500g loupan ch raj at, oliv. olej, bazalka, oreg no, s l, p padn peperon no.

Ve v t m kastrolu na oleji osma me esnek a pl tky o ka, kter stla ujeme vidli kou. P id me loupan raj ata, osol me, a nech me d lat asi 10 minut. Pak p id me olivy a caperi, kter jsme p edt m nechali zm knout ve vla n vod , a potrhanou bazalku /ne nakr jenou no em/. Chv li pova me, a om ka spr vn zhustne. Mezit m uva me t stoviny a sm ch me s om kou. Posypeme p padn oreg nem nebo p id me dle chuti peperon no.

Spaghetti all'Amatriciana

2 osoby: 10dkg anglick slaniny- pancetta, pl tek asi 0,5 cm siln , nakr j me na kosti ky a d me zlehka oprahnout do v t ho kastrolu na tro e olivov ho oleje. P id me asi 3 strou ky esneku a p l kg loupan ch raj at z plechovky, osolte, p idejte tro ku peperon ina. Scezen t stoviny d me do raj atov om ky, zam ch me, p id me hodn nastrouhan ho parmez nu nebo ov ho s ru pecorino romano, zam ch me a pod v me.

sPAGhETti ALLA CARBONARA - s vejci

4 osoby: 200g anglick slaniny, 6 vajec, esnek, olej, peperoncino, s l, parmaz n, 400gr paget

Nakr jenou slaninu a esnek opra me na tro e oliv. oleje. Ve velk m se rozm ch me vaj ka (2 vaj ka cel a 4 loutky), osol me a sm ch me s velk m mno stv m strouhan ho parmaz nu, p padn peperoncino nebo trochu erstv nastrouhan ho ern ho pep e, a znovu m ch me. Uva en a zcezen t stoviny (al dente - t.j. ne rozva en ) p id me do m sy s roz lehan mi vejci, lehce zam ch me, po chv li p estaneme tak, aby se vaj ka p ilepila k t stovin m a znovu zam ch me. Na z v r p id me horkou u kva enou slaninu s olejem, zam ch me a ihned pod v me.

Fettucine s ampiony, hr kem a unkou - alla ciocciara

Do v t ho hrnce d me na olej 4 strou ky esneku, lehce zp n me a p id me na drobno nasekan ampiony. Za st l ho m ch n dus me asi 5-8 minut. P id me mra en hr ek, zam ch me a dus me dal 3-4 min. P id me na kosti ky nakr jenou eskou unku- siln j pl tky- zam ch me a dus me asi 1 min. P id me leha ku 200ml, zam ch me a dus me asi 1 min. a vypneme. P id me zcezen fettuciny, zam ch me a hodn posypeme parmez nem.

klasick msk recept ( esnek, oliv.olej a peperon ino)

4 osoby: 4 strou ky esneku, olivov olej, s l, 300g paget, 1 peperon ino, petr el

V osolen vod uva me pagety, nech me je tu . Mezit m v druh m v t m kastrolu na oleji m rn opra me do r ova nakr jen esnek. P id me na drobno nasekan petr el, s l a nadrobno nakr jen peperon no a je t chv li nech me pra it. pagety sced me a d me do kastrolu s oliv. olejem a sm ch me s opra en m esnekem a petr elem, peperon nem a ihned pod v me.

T STOVINY s MLET M MASEM -alla Bolognese

4 osoby: 1/4 kg mlet ho hov4 osoby: 1/4 kg mle , 1 cibuli, 1/2 hl vky esneku, 2 mrkve, olej, 1/2 kg loupan ch raj at, t stoviny- fettucini, parmaz n.

Cibuli a esnek zp n me na oleji, p id me na slab kole ka nakr jenou mrkev. Chv li dus me a p id me mlet maso. M ch me a kr tce opra me. A se maso osma , p id me loupan raj ata, rozma k me je a za st l ho m ch n dus me asi 10 min, pak zeslab me a nech me dusit dal ch 10 min. D me va it t stoviny, sced me je a p id me do kastrolu s raj atovou om kou s mlet m masem a zam ch me. Nakonec hodn posypeme parmaz nem.

p liv kr tk t stoviny - Penne all'arrabbiata

4 osoby: 300 400g kr tk ch t stovin penne nebo tortiglioni, 4 strou ky esneku, su en houby, 80g anglick slaniny-pancetta, 1/2 kg loupan ch raj at, oliv. olej, peperon ina, bazalka, s l.

V kastrolu na oliv. oleji sou asn opra me slaninu nakr jenou na kousky a esnek do r ova asi 3 minuty, p id me su en houby, kter jsme m li p edem namo en ve vod . Zam ch me a nech me va it asi 5 minut. Pot p id me loupan raj ata, rozma k me je, peperon ino nakr jen na kous ky, osol me a nech me va it na m rn m ohni asi 10 minut za ob asn ho m ch n , a va zhustne a olej bude erven . Chv li p ed t m, ne je va hotov , p id me bazalku a zam ch me. Mezit m v osolen vod uva me t stoviny. Sced me je a d me do kastrolu s raj atovou om kou, sm ch me, p padn posypeme parmaz nem, znovu zam ch me a ihned pod v me.

Fettucine nebo kr tk t stoviny po sicilsku (s melanzanou - lilkem) - alla siciliana

Pro 4 osoby: 400g t stovin , velk cibule, m slo a tro ku oleje, 1 kg erstv ch nebo loupan ch raj at, s l, bazalka, parmaz n, 3 lilky, 1 mozzarella

Lilky nakr j me na pl tky asi 6 mm siln a ogrilujeme v mikrovlnce na Crisp nebo osma me na velk p nvi na olivov m oleji po obou stran ch.

Mezit m ve v t m kastrolu zp n me drobn nakr jenou cibuli na m sle a olivov m oleji - dohromady do sklovita, p id me raj ata, rozma k me je a za st l ho m ch n 10 - 15 minut va me. Nakonec p id me bazalku. Jakmile va hodn zhoustne a olej se zabarv do ervena, p id me uva en a scezen t stoviny a posypeme parmaz nem, p id me mozzarellu nakr jenou na kosti ky, zam ch me, vypneme ohe , a posypeme lilkami nakr jen mi na mal kousky. Zam ch me a serv rujeme.

T stoviny s om kou pizzaiola

Pro 4 osoby: 400 g penne i jin kr tk t stoviny, 1 kg erstv ch nebo plechovka loupan ch raj at, 1 velk cibule, 100 g Mozzarelly, 3 l ce olivov ho oleje, s l, bazalka, p padn oreg no, podle chuti peperon no.

Cibulku osma me na olivov m oleji, p id me raj ata, p padn oregano, osol me a dus me do zhoustnut raj at. P id me bazalku. T stoviny d me va it do osolen vody 8 - 9 minut. Mozzarellu nakr j me na kosti ky a p id me ji do hotov om ky t sn p ed t m, ne budou t stoviny dova eny. M ch me, dokud s r nezvl n (asi 10 vte in) a hned pot p id me do om ky t stoviny. V e zam ch me a ihned pod v me.

SPAGHETTI po n mo nicku - alla Marinara

4 osoby: 350 g paget, 1 kg loupan ch raj at, 1 v t cibule, 4 strou ky esneku, bazalka, oliv.olej, peperon ino, s l,

Ve v t m kastrolu na oleji osma me nakr jenou cibuli a na drobno nasekan esnek, osma me, p id me 2 o ka, kter rozm ln me vidli kou a p id me raj ata, kter rozma k me. Osol me, p id me peperon ino podle chuti. Nech me pova it na m rn m ohni asi 15 min., zam ch me, p id me bazalku. Mezit m v osolen vod uva me pagety, ale sced me je je t ne zcela uva en . pagety p id me k om ce, zam ch me a nech me pova it dal ch 5 minut, aby se dova ily t stoviny. Pod v me ozdoben bazalkou.

Farfalle nebo conchiglie - mu le alla parmigiana

Dejte va it t stoviny.

Mezit m rozpus te na m rn m ohni na velk p nvi 3-4-pl tky m sla, p idejte 5-8 l stk alv je a 2 strou ky esneku, nechejte zp nit, osolte, p idejte p padn trochu strouhan ho mu k tov ho o ku.

T sn p ed t m, ne budou t stoviny va en odebereme asi 3 pol vkov l ce vody z t stovin, p id me k m slu, zam ch me, p id me parmaz n, zam ch me, p id me scezen t stoviny, zam ch me a pod v me. Velmi dobr , dietn i pro d ti a nemocn s teplotou.

T stoviny s pl s ov m s rem

strouhan Niva nebo gorgonzola, houby.

V mixeru roz leh me s r se smetanou, aby vznikl jemn kr m.

Houby nakr jen na kousky pokapeme citronem, osol me a kr tce podus me na velk p nvi na tro e olivov ho oleje, a houby zm knou.

P id me nasekanou pa itku nebo petr el, zam ch me a p id me roz lehan s r. Za st l ho m ch n nech me na ohni asi 2 min. P padn m eme p idat tro ku vodky nebo whisky. St hneme z ohn , vm ch me uva en a zcezen t stoviny a ihned pod v me.

Fettucine s houbami - con funghi porcini

Do kastrolu d me zp nit 4 strou ky esneku na oliv. olej, p id me nadrobno nakr jen erstv houby (nebo su en houby p edem namo en do studen vody), zam ch me, nech me podusit, podlijeme sklenkou v na,

posol me, p id me nakr jen petr el, tro ku peperon na, st le m ch me, a jsou houby m kk a om ka zahu t n .

Mezit m nech me uva it fettuccine, sced me je, d me do kastrolu s houbami, zam ch me, posypeme hodn parmaz nem a serv rujeme.

t stoviny s houbami a raj aty - Bucatini alla boscaiola

4 osoby: 400g t stovin, 500g hub nebo i ampion , 1/2 kg loupan ch raj at, 4 strou ky esneku, hodn petr ele, 70g anglick slaniny, p l sklenky b l ho such ho v na, olej, s l, peperoncino

Anglickou slaninu nakr jenou na kousky a osmahneme na oleji s nakr jen m esnekem za st l ho m ch n . P id me ampiony nebo houby (i su en ) nakr jen nadrobno. Podlijeme v nem, nech me v no vypa it, p id me raj ata, osol me a p padn p id me peperon no. P ikryjeme a na m rn m ohni nech me d lat za ast ho m ch n asi 15 minut. Nakonec p id me nasekan petr el, zam ch me. Mezit m uva me t stoviny, sced me je a p id me je do kastrolu s p ipravenou om kou. Znovu zam ch me, posypeme strouhan m parmaz nem a pod v me.

SPAGHETTI nebo bucatini s tu kem a s ampiony nebo s houbami

4 osoby: 350g t stovin - dlouh dut pagety, nebo norm ln pagety nebo vrtule, 100g tu ka, 250g ampion , p padn 2 o ka-acciuga, 3 strou ky esneku, oreg no, oliv.olej,

ampiony o ist me a nakr j me na tenk pl tky. Na oleji osmahneme esnek a p id me 2 o ka, kter rozm ln me vidli kou. P id me nakr jen ampiony a na prudk m ohni rychle opra me. Pak na m rn m ohni podus me asi 10 minut.

P id me rozdroben ho tu ka, p padn dle chuti p isol me a opep me, a posypeme oreg nem. Je t chv li pova me a pak sm ch me s uva en mi t stovinami. Ihned pod v me.

Kr tk t stoviny s tu kem - po sicilsku

Ve v t m kastrolu na oleji nech me zp nit 3-4 strou ky esneku a 4 pl tky o ka, kter stla ujeme vidli kou, aby se rozm lnily.

P id me plechovku tu ka, zam ch me, a hodn petr ele nasekan ho na drobno.Vypneme, p id me scezen t stoviny, p padn posypeme trochou parmaz nu.

Kr tk t stoviny s tu kem

Ve v t m kastrolu na oleji nech me zp nit 3-4 strou ky esneku a 4 pl tky o ka, kter stla ujeme vidli kou, aby se rozm lnily.

P id me raj ata, rozma k me je, nech me dusit za ob asn ho m ch n asi 12- min.

P id me plechovku tu ka, zam ch me, a hodn petr ele nasekan ho na drobno. Vypneme, p id me scezen t stoviny, p padn posypeme trochou parmaz nu.

M sto tu ka m eme pou t i oby ejn sardinky.

Kr tk t stoviny s CITRONEM - letn j dlo - 1

Uva me penne nebo vrtule, d me do m sy, p id me asi 4 l ce olivov ho oleje, vu z jednoho citronu, bez pecek, zam ch me, dle chuti p isol me a ihned pod v me. Pro mal d ti nen vhodn , je to pro n moc kysel .

Kr tk t stoviny s CITRONEM - letn j dlo - 2

Uva me penne nebo vrtule, d me do m sy, p id me asi 4 l ce olivov ho oleje, vu z jednoho citronu, bez pecek, l stky umyt nakr jen rughetty, zam ch me, dle chuti p isol me a ihned pod v me.

Kr tk t stoviny s CITRONEM - letn j dlo - 3

Uva me penne nebo vrtule, kol nka nebo ma li ky, d me do m sy, ve kter jsme si p edem vidli kou dn rozm chali 4 velk l ce olivov ho oleje, vu z jednoho citronu, bez pecek, 3 strou ky nadrobno nakr jen ho esneku, hrst nadrobno nakr jen ho petr elu, s l, pak p id me p lku nakr jen ho peperoncina, znovu zam ch me, dle chuti p isol me a ihned pod v me. Moc dobr .

Kr tk t stoviny s CITRONEM - letn j dlo - 4

Do hrnce , ve kter m va me t stoviny, penne nebo vrtule, p id me zmra en zelen fazolov lusky, a va me je sou asn s t stovinami. Sced me t stoviny a lusky, d me do m sy, p id me asi 4 l ce olivov ho oleje, vu z jednoho citronu, bez pecek, zam ch me, dle chuti p isol me a ihned pod v me.

SPAGHETTI se PEN TEM A S CITRONEM - letn j dlo - 5

Kdy koup me 1 kilo erstv ho pen tu, na ja e a v l t , m eme z n j ud lat sou asn i tento rychl chutn a zdrav recept. P i myt pen tu odd l me mlad lut j prost edky, men tvrd l stky, a d me je do v t m sy.

Nastrouh me na irok m okurkov m struhadle parmaz n na slabou k pl tky, lehce bez tla en , a p id me ho ke pen tu.

Uva me a sced me pagety, d me do je m sy, p id me asi 4-5 l ic dobr ho olivov ho oleje, vu z jednoho citronu, bez pecek, zam ch me, dle chuti p isol me a ihned pod v me.

Velmi dobr , osv uj c .

Tagliolini s CITRONEM A LEHA KOU - zimn j dlo

(nebo u fettuccine)

Do velk m sy d me leha ku a posol me.

Umyjeme dn jeden velk lut citron v tepl vod , lehce nastrouh me k ru, p id me ji do leha ky a zam ch me. D me oh t asi na 2 min. do mikrovlnky.

Pak do leha ky p id me hodn vyma kan vy z citronu a zam ch me.

P id me uva en taglioliny, zam ch me a ihned pod v me. - Velmi dobr , lehk vhodn i pro mal d ti.

Nebo:

Do v t ho kastrolu d me sklenku b l ho v na a nastrouhanou k ru z citronu. Nech me sva it, a se v no vypa na polovinu.

P idejte scezen taglioliny, zam chejte, p idejte 1 krabi ku 125 ml leha ky, zam chejte, p idejte citr novou vu. Pos pejte trochou parmaz nu a ihned serv rujte.

RAVIOLY s tvarohem a alv j

Pro 4 osoby: 2 bal ky Raviol s tvarohem a pen tem, 4 siln j pl tky m sla, 10-15 l stk alv je, strouhanka, s l, parmaz n.

V men m mno stv vody uva me Ravioly a sced me je. V teflonov m hrnci nebo na v t p nvi rozpust me m slo, osol me, p id me alv j, trochu strouhanky a zp n me. P id me uva en a scezen Ravioly, zam ch me , posypeme parmaz nem a ihned serv rujeme.

TORTELINY se leha kou - 1

Pro 4 osoby: 2 bal ky Tortel n, 2 buj nov kostky, s l, m slo, 2 leha ky, 1 cibule, parmaz n.

V asi dvou litrech vody, kam p padn p id me buj nov kostky, uva me Tortel ny a sced me. Do v t misky d me leha ku, osol me, 2 minuty ji proh ejeme v mikrovlnce, hust posypeme parmaz nem a vm ch me scezen Tortel ny.

TORTELINY se leha kou - 2

Pro 4 osoby: 2 bal ky Tortel n, 2 buj nov kostky, s l, m slo, 2 leha ky, 1 cibule, parmaz n.

V asi dvou litrech vody s buj nov mi kostkami uva me Tortel ny a sced me. Na m sle zp n me cibuli, p id me leha ku, kterou jsme p edt m 1 minutu proh li v mikrovlnce, hust posypeme parmaz nem a vm ch me scezen Tortel ny

TORTELINY - 3

Pro 4 osoby: 2 bal ky Tortel n, 2 buj nov kostky, s l, m slo, parmaz n.

V asi dvou litrech vody s buj nov mi kostkami uva me Tortel ny Serv rujeme je v hlubok ch tal ch s buj nem- pol vkou a hust posypeme parmaz nem.

dom c Torteliny se lutou d n

4 osoby: 400g mouky, 1kg d n , 100g amaretti, 150g strouhan ho s ru - parmaz nu, 5 vajec, m slo, mu k tov o ek, s l

D ni okr j me, odstran me semena, nakr j me na kousky a rozpe eme v mikrovlnn troub -Crisp Gril asi 7 min. Pak du inu rozmixujeme ponorn m mixerem a v m se sm ch me s 1 vejcem, rozdroben mi amaretti = naho kl keksy s mandlov m lik rem amaretto a nastrouhan m parmaz nem. Osol me a ochut me nastrouhan m mu k tov m o kem. Z mouky a zbyl ch vajec vypracujeme t sto, tro ku osol me. T sto mus b t hutn . Potom ho rozv l me na tenk pl t a kr j me na tvere ky. Pak na ka d d me p ipravenou sm s z d n . Zabal me a dob e prsty uzav eme. Torteliny uva me v osolen vod . Sced me a pod v me s rozpu t n m m slem, alv ji a posypan strouhan m parmaz nem.

T STOVINY s D N

Pro 4 osoby: d n , esnek, olej, s l, 1/2 kg raj at, rozmar n, petr el, sklenka b l ho v na, pop . leha ka i mascarpone, hladk t stoviny.

Na oleji zp n me esnek, p id me raj ata a 5 minut dus me. Potom p id me oloupanou a na kosti ky nakr jenou d ni a va me cca 10 minut. P isypeme rozmar n a petr el, podlijeme v nem a dal ch 10 - 15 minut dus me. Polom kkou d ni ste n rozmixujeme, posol me a na z v r zjemn me leha kou nebo mascarpone. P id me uva en a scezen t stoviny.

Kr tk t stoviny (nejl pe penne nebo kol nka) s ricottou nebo esk m such m tvarohem

Pro 4 osoby: 400 g t stovin, 1vejce, 250 g Ricotty nebo strouhan ho tvarohu, 4 l i ky nastrouhan ho parmaz nu, mu k tov o ek, s l, pep .

T stoviny uva me v osolen vod .

Mezit m v zah t m se rozm ch me Ricottu, pep , tro ku mu k tov ho o ku, 1 vejce a parmaz n. Sm ch me s uva en mi hork mi t stovinami a ihned pod v me.

T stoviny s ricottou a afr nem

350g t stovin- ma li ky, 125g leha ky, 150g ricotty, 2 pl tky m sla, 1 s ek afr nu, nastrouhan parmaz n, s l, pep

Ve v t m se v mikrovlnce rozpust me m slo, p id me leha ku, p im ch me afr n a ricottu. Dob e zam ch me. Scezen t stoviny p id me do m sy, posypeme parmaz nem, p padn p id me pep a ihned serv rujeme.

Fusilli-Tortiglioni - Vrtule - se ty mi s ry - ai 4 formaggi

V teflonov m kastrolu rozpust me kousek m sla a za st l ho m ch n p id v me na m rn m ohni postupn nastrouhan s r: ement l, niva-gorgonzola, fontina, taleggio nebo pod. podle mno stv porc , asi 100 g na osobu. P id me 1/2 sklenky leha ky, zam ch me, trochu soli a p padn pep e. A vznikne jemn kr m vypneme, p id me ihned hork scezen t stoviny, zam ch me, posypeme parmez nem a ihned pod v me.

Nebo:

Ve v t m kastrolu rozpust me 3-4 pl tky m sla, p id me 1 l ci mouky, hodn zam ch me a p ilijeme 1 sklenici ml ka. Vznikne be amel. Nech me pova it asi 5 minut, pak st hneme z plotny a p id me na drobno nakr jen nebo nastrouhan s ry- ement l, fontina, holandsk s r gouda nebo jak koliv zbytky s r co m me v lednici, a zam ch me.

Uva en a scezen t stoviny p id me do m sy, pop pad opep me a zam ch me. Posypeme nastrouhan m parmaz nem a ihned pod v me.

Linguine al PESTO

Vezm te hodn l stk bazalky (asi 30), umyjte a osu te je, dejte je do hmo d e, rozm ln te, p idejte 3 strou ky esneku a p r pinol - jader z pini , nebo o ech , rozm ln te, potom 2 l ce parmaz nu, aspo p l sklenky oliv.oleje, trochu soli a rozm ln te. P padn tak l i ku pecorina (ov s r), tak, a bude ze v eho vl n kr m.

M sto do hmo d e m eme v e, v etn strouhan ho s ra, d t do mal ho mixeru a rozmixovat, a vznikne hladk kr mov ka e, anebo d t v e do vy sklenice a rozmixovat ponorn m mixerem.

Dejte va it linguine nebo pagety, do hrnce k t stovin m d me tak p padn sou asn va it 2 v t brambory nakr jen na kousky jako do pol vky, a pokud m me v mraz ku mra en zelen fazolov lusky, p id me va it do hrnce s t stovinami 2-3 v t hrsti fazolov ch lusk .

Sced me v e sou asn , vysypeme do velk m sy, nalijeme nahoru zelenou om ku z mixeru, zam ch me a serv rujeme na tal e.

Velmi dobr , lehk dietn letn j dlo.

Fettucine - vaje n irok nudle s Mascarpone a unkou

Pro 4 osoby: 400 g vaje n ch t stovin, 100 g unky - nekr jen (1 cel pl tek), 100g Mascarpone, 30 g nastrouhan ho parmaz nu, s l, pep

unku nakr j me na mal kosti ky a na velk p nvi ji jemn osma me na tro ce m sla.

P id me Mascarpone a pomalu za st l ho m ch n jej rozeh ejeme - pozor nerozpust me, p im ch me parmaz n s trochou mlet ho pep e a nakonec p id me hork , uva en t stoviny. Ihned serv rujeme.

T STOVINY S MASCARPONE a gorgonzolou - pl s ov m s rem

Pro 4 osoby: kr tk t stoviny-barevn a hodn z vitov , 1 mascarpone, s r gorgonzola nebo Niva, s l.

Ve velk m se lehce sm ch me mascarpone /nebo leha ku/ s gorgonzolou nebo strouhanou nivou a d me do mikrovlnky na 2 minuty proh t. Ob as zam ch me a vznikne kr mov ka e.

Do t to sm si zam ch me uva en a scezen t stoviny - nejl pe vrtule nebo keble nebo neky.

T stoviny s o echy

Pro 4 osoby: 400 g kol nek nebo jin ch kr tk ch t stovin, 150 g mascarpone, 50g strouhan nivy nebo 100g gorgonzoly, 50g strouhan ch o ech , s l, p padn mlet pep .

Ve v t m se sm ch me 150g mascarpone s 50 g strouhan nivy a 50g o ech , p id me s l a p padn trochu mlet ho ern ho pep e. D me oh t do mikrovlnky na 1,5 min. Zam ch me.

Mezit m t stoviny uva me v osolen vod a sced me.

Do m sy p id me t stoviny, zam ch me a posypeme strouhan m parmaz nem.

Fettucine - irok nudle - s o kovou om kou a pl s ov m s rem

4 osoby: 350g t stovin, 200g gongorzoly nebo 50g nivy, 50g strouhan ch o ech , 6 l ic strouhan ho parmaz nu, 30g m sla, mu k tov o ek, s l, p l hrnku ml ka

Ve v t m se sm ch me m slo, gorgonzolu, o ky a vla n ml ko a vznikne jemn kr m, nech me zah t asi 1,5 minutu v mikrovlnce. Zam ch me.

V osolen vod uva me t stoviny, sced me d me do m sy s p ipravenou om kou, zam ch me, posypeme parmaz nem, a ihned pod v me.

Fusilli vrtule s pist ciov mi o echy a Nivou - pistacchi e gorgonzola

4 osoby: 350g vrtul , m slo, 100g gorgonzoly nebo 50 g nivy, 4 l ce oloupan ch pist ci nebo jin ch o ech , s l

Na v t p nvi na m sle nech me rozpustit gorgonzolu nakr jenou na kousky nebo nivu.

V mal m kastrolku pova me asi 5 minut pist cie nebo jin o echy v tro ce vody. Scezen je t n kolikr t propl chneme studenou vodou a osu me, aby se odloupnula tenk slupka. Pak je nasek me nebo rozmixujeme.

Uva en a scezen t stoviny p id me na p nev a zam ch me. Na tal i posypeme pist ciemi.

Gorgonzolu m eme nahradit mascarpone.

T stoviny se unkou, mascarpone a afr nem

400 g t stovin nejl pe ma li ek, 200 g Mascarpone, 100 ml leha ky, 200 g esk unky nakr jen na drobn kosti ky, s l, nasekan petr el, 1 s ek afr nu.

Dejte va it do dostate n ho mno stv vody ma li ky.

Do velk m sy dejte mascarpone se leha kou (nebo i samotnou leha ku) a dejte do mikrovlnky oh t asi 1,5 min, zam chejte a znovu 1min. Osolte, p idejte pr ek afr nu, zam chejte, vm chejte na kosti ky nakr jenou unku a zam chejte.

Scezen t stoviny p id me do m sy a zam ch me. P id me jemn nasekan petr el, nastrouhan parmaz n, znovu zam ch me a pod v me. Velmi dobr , lehk , rychl a efektn .

T stoviny s krevetami (gamberetti) a mascarpone

4 osoby: 350 g t stovin-ma li ek, 200 g mascarpone, 200 g mra en ch gamberett , 50 g m sla, s l, nasekan petr el, 1 s ek afr nu.

Dejte va it do dostate n ho mno stv vody ma li ky.

Na velk p nvi osma te kr tce asi 2 minuty mra en loupan gamberetti, osolte, p idejte pr ek afr nu, zam chejte, vm chejte mascarpone a nechejte na m rn m ohni dal 2 minuty. Vypn te ohe . Scezen t stoviny d me na p nev a zam ch me. P id me jemn nasekan petr el, znovu zam ch me a pod v me.

T stoviny NA studenO - s krevetami (gamberetti) a paprikou

300g t stovin - nejl pe ma li ky, 2 velk papriky, 300g mra en ch krevet-gamberetti, olivov olej, bazalka, petr el, s l, p padn pep

V ir m se sm chejte papriku, kterou jsme p edt m ogrilovali v mikrovlnce - funkce Crisp, nakr jenou na mal prou ky, a kr tce (2 min.) uva en gamberetti. P id me hodn nadrobno nakr jen petr el, bazalku a osol me. P id me oliv. olej. V osolen vod uva me t stoviny, sced me a propl chneme studenou vodou. T stoviny dob e prom ch me s p ipravenou sm s . Nech me odpo inout asi p l hodiny v ledni ce.

T stoviny s erstvou PAPRIKOU A LEHA KOU

3 lut papriky d me do mikrovlnky ogrilovat na funkci Crisp asi 8 min.

1 papriku pak nakr j me na mal prou ky a nech me na tal ku, zbytek paprik d me do v t m sy a ponorn m mixerem rozmixujeme. P id me s l a leha ku a d me do mikrovlnky oh t, zam ch me.

Scezen t stoviny mu le, ma li ky nebo vrtule - d me do m sy s om kou, p id me papriky nakr jen na kousky a nasekan petr el, zam ch me a pod v me.

Fettucine s erstv mi grilovan mi PAPRIKAMI

4 osoby: 300g t stovin, bazalka, 2 velk papriky, ka d jin barvy, m slo, 50g anglick slaniny, 3 strou ky slaniny, s l, pep

Papriky omyjeme, rozkroj me na p l, o ist me od sem nek a b l du iny a d me do mikrovlnky na Crisp gril na 7 min. Pot je nakr j me na slab , asi 3 mm siln p sky.

Na velk p nvi osmahneme na m sle s oliv. olejem esnek. P id me anglickou slaninu nakr jenou na kosti ky. Osma me a p id me nakr jenou papriku a bazalku. Nech me na m rn m ohni za st l ho m ch n asi 5 minut. Osol me.

P id me uva en t stoviny, sm ch me s p ipravenou sm s a pod v me.

Kr tk t stoviny- penne, vrtule mu le s CH ESTEM

D me va it do slan vody sv zan ch est asi na 10-15 min, podle toho jak je siln , (odkroj me b l sti stonk a vyhod me je).

Pot od e eme v echny pi ky a d me bokem, a zbytek nakr jejte na drobn kousky.

V ir m hrnci rozpus te 3 asi 0,5 cm siln pl tky m sla, p idejte 2 strou ky esneku, nechejte jej zp nit, p idejte nakr jen ch est, zam chejte, zapra te tro kou mouky a pomalu p ilijte 1,5 dcl. leha ky a zam chejte. P idejte nadrobno nasekan petr el a va te dal ch 5 minut, pak v e rozmixujte ponorn m mixerem, a st hn te z ohn .

Osolte a p padn tro ku opep ete. P idejte scezen t stoviny a posypte del mi nakr jen mi kousky ch estu, kter jsme nechali bokem. P idejte erstvou bazalku, pos pejte parmaz nem a pod vejte.

Nebo

Omyjte ch est, odkrojte b l tvrd sti stonk a vyho te je. Zelen sti nakr jejte na drobn kousky, dejte do v t ho kastrolu na oliv. olej se 2 strou ky esneku na n kolik minut. P idejte s l, mu k t. o ek a sklenku vody, zakryjte a nechejte dusit asi 15 min. P idejte vu z 1/2 citronu, m chejte, p idejte po tro k ch asi 3 dcl ml ka nebo leha ky. A bude ch est m kk , vypn te, rozmixujte ponorn m mixerem, p idejte scezen t stoviny, zam chejte, pos pejte strouhan m parmaz nem a pod vejte.

t stoviny s  ekankou - erven m sal tem (radicchio)

Pro 4 osoby:

Omyjeme 2 mal hl vky erven ho sal tu a rozd l me ho po listech, pot nakr j me nadrobno jako zel . V teflonov m kastrolu ho kr tce dus me na olivov m oleji a na esneku.

Mezit m uva me kr tk t stoviny. Sced me a p id me do kastrolu k du en mu erven mu sal tu a zam ch me. P id me s r (taleggio, stracchino, gorgonzolu nebo strouhanou nivu, nebo jin pikantn s r - p padn mozzarellu, galbanino, eidam) v e zam ch me a hned st hneme z plotny. Ihned pod v me.

spaghetti s ekankou (radicchio)

4 osoby: 1 st edn hl vka ekanky, p l cibule, 3 strou ky esneku, olej, s l, peperon ino, mu k tov o ek, p l sklenky leha ky, 400g spaghetti, 150g s ru - fontina, ement l apod.

Listy umyt ekanky nakr j me na zk p sky. Nakr jenou cibuli osma me na oleji. P id me nakr jenou ekanku. Zam ch me, p ikryjeme pokli kou a nech me dusit na m rn m ohni. Pak osol me, p id me podle chuti peperon ino, nastrouhan mu k tov o ek a vm ch me leha ku. Za st l ho m ch n va me asi 5 minut. Mezit m v osolen vod uva me spaghetti. Sced me je a p id me do kastrolu. Zam ch me a posypeme tvrd m strouhan m s rem, nebo na kosti ky nakr jen m s rem talleggio, nebo trochu gorgonzoly nebo strouhan nivy.

Spaghetti alla carbonara + se zeleninou

4 osoby: 4 cuk ny, 1 cibule, 2 strou ky esneku, p lka lut papriky, 4 listy ekanky nebo zel , olej, s l, 400g spaghetti, 2 vejce, mu k tov o ek, nastrouhan s r- parmaz n

Nakr j me nadrobno cibuli, list cuk ny a papriku. Na oliv. oleji osma me nejd ve cibuli pak postupn p id v me papriku, zel a cuk ny. Osol me, p ikryjeme pokli kou a na m rn m ohni podus me asi 10 minut za ast ho m ch n . Mezit m v osolen vod uva me spaghetti. Sced me a p id me do kastrolu s du enou zeleninou. P id me roz lehan osolen vejce sm chan s nastrouhan m s rem. Ochut me nastrouhan m mu k tov m o kem. M ch me a nech me d lat 2 minuty. Pod v me.

Kr tk t stoviny - orecchiette - s brokolic

4 osoby: 400g t stovin, 700g brokolice, 2 strou ky esneku, 4 slane ky, olej, s l

V osolen vod uva me t stoviny. Mezit m umytou brokolici i s listy nakr j me a d me do velk ho kastrolu pova it, p id me p l sklenky vody a osol me. Po asi 7 minut ch p id me hodn olivov ho oleje, 4 strou ky nakr jen ho esneku a jestli m me otev enou skleni ku o ek, tak 3-4 slane ky a nebo tro ku peperon na. T stoviny sced me a sm ch me s uva enou brokolic , na m rn m ohni va me asi dal 3 minuty. M eme dle chuti posypat parmaz nem.

Kr tk t stoviny s italsk mi klob sami - pasta con le salsicce

Na 1 osobu pot ebujeme: 1 klob su (salsicciu) + jednu nav c do kastrolu.

Na oliv. olej d me zp nit 4 nakr jen strou ky esneku, p id me erstv klob sky vyma kan ze st ev, rozm ln me a za st l ho m ch n osmahneme do r ov , p id me l stky erstv nebo i zmra en i su en alv je, trochu tymi nu, zam ch me, podlijeme sklenkou b l ho v na, kter za st l ho m ch n nech me vypa it. P id me 125 ml leha ky, dle chuti osol me, nech me na ohni asi 1 min. P id me scezen t stoviny, zam ch me, posypeme parmaz nem a ihned serv rujeme.

Velmi syt , nen u pot eba d vat hlavn j dlo.

Fettucine nebo spaghetti s ku ec mi vnit nostmi - alle rigaglie

4 osoby: 300g t stovin, 500g ku ec ch vnit nost , oliv.olej, cibuli, esnek, hodn petr ele, rozmar n, alv j, 4 l ce nastrouhan ho parmaz nu, s l.

Do v t ho kastrolu d me zp nit cibulku, p id me 4 nakr jen strou ky esneku, zp n me a p id me nadrobno nakr jen srdce a aludky. Za st l ho m ch n sma me asi 10 minut. P id me nadrobno nasekan petr el, rozmar n a alv j, a na kousky nakr jen j tra. M ch me a sma me dal ch 5 minut. Podlijeme sklenkou b l ho v na, m ch me, nech me vypa it v no, osol me a zhasneme. Ponorn m mixerem m rn rozmixujeme. P id me uva en t stoviny, zam ch me a hodn posypeme parmaz nem. Moc dobr , syt . Potom u dn dal hlavn j dlo nepod vat.

Nebo:

4 osoby: 300g t stovin, 200g ku ec ch vnit nost , 1/2kg loupan ch raj at, olej, petr el, 4 l ce nastrouhan ho parmaz nu, s l, pep

Vnit nosti o ist me, nakr j me na velmi mal kousky a osma me na oleji asi 4 min. Osol me, a p id me nasekan petr el. Zam ch me a st hneme z plotny. V druh m kastrolu p iprav me om ku z raj at na cibuli, viz v e. Do hust vy p id me osma en vnit nosti, zam ch me a nech me je t chvilku pova it. V osolen vod uva me t stoviny, sced me a d me do kastrolu s om kou. Zam ch me a p id me strouhan parmaz n.

Nebo:

4 osoby: 300 g t stovin - irok nudle - fettuccine, p l sklenky b l ho v na, 100g esk unky nebo anglick slaniny, 4 strou ky esneku, su en houby, 500g loupan ch raj at, 200g ku ec ch vnit nost , 1 cibule, s l, oliv.olej

unku nebo anglickou slaninu nakr j me na kosti ky a opra me na oleji ve v t m kastrolu. P id me nakr jenou cibuli a esnek a nech me zp nit. P id me raj ata a su en houby, kter jsme p edt m nechali zm knout ve studen vod . Osol me a nech me d lat na m rn m ohni asi 15 minut. O ist me a nakr j me ku ec vnit nosti. Nech me je opra it na oleji v druh m kastrolku, podlijeme b l m v nem. P ikryjeme a nech me dusit za ob asn ho m ch n 15 minut. Pot vnit nosti rozmixujeme ponorn m mixerem a sm ch me s p ipravenou om kou. Mezit m t stoviny uva me v osolen vod . Sced me a sm ch me s om kou.

Pennette alla vodka

Ve v t m kastrolu nechejte rozpustit 3-4 siln j pl tky m sla, p idejte 2 sklenky vodky, nechejte trochu vypa it. P idejte 3 men raj ata nakr jen na men kousky, Nech te rozva it, osolte, p idejte 1 sklenku leha ky, p idejte tro i ku peperon na, zam chejte a vypn te.

Mezit m nech te uva it kr tk men t stoviny, nejl pe pennete, p idejte do kastrolu s om kou, zam chejte, p padn p idejte trochu fale n ho kavi ru, zam chejte a pod vejte. Velmi dobr .

Fettucine al tartufo

Nakr jejte s r Taleggio (m kk ale trochu pikantn s r) nebo ement l na kousky, rozpus te jej v teflonov m kastrolu nebo velk p nvi s trochou m sla, p idejte 1/2 sklenky leha ky a m chejte.

Jakmile vznikne vl n kr m, osolte a opep ete, zam chejte.

Mezit m uva te fettucine, p idejte je k s rov om ce, zam chejte, p idejte trochu na slabou k pl tky nastrouhan ho tartufa (houby lan e) a pod vejte. Skv l .

T stovinami s boby (kulihr kem) - PASTA e CECI

Pro 4 osoby: 1/2 kg bob , s l, esnek, olej, kr tk t stoviny, 2 erstv raj ata, bazalka, parmaz n.

Boby namo me p es noc. Sced me. Do tlakov ho hrnce d me osmahnout 3 strou ky esneku na oliv. oleji, p id me boby a hodn vody, rozmar n, bazalku, alv j a raj ata, posol me a 1 hodinu va me. A boby zm knou, vezmeme ponorn mixer a trochu je rozmixujeme. Pak p id me p l litru vody a 200g t stovin. Zam ch me a va me 10-15 min. Nakonec vm ch me 3/4 l ce olivov ho oleje. Ka d tal posypeme hust parmaz nem.

T stoviny s bramborami - PASTA E PATATE

Do hrnce na t stoviny d me va it vodu a p id me oloupan , nakr jen brambory (ne na mal kousky), osol me a nech me va it cca. 7 min. Pak p id me kr tk t stoviny, m eme d t r zn druhy (sm chat zbytky z r zn ch pytl k co m me doma). Nech me va it 8-10 min.

Mezit m ve v t m kastrolu osmahneme do r ova na oliv. oleji na kosti ky nakr jenou anglickou slaninu a 4 strou ky esneku, osol me, a p id me scezen brambory s t stovinami, zam ch me, dle chuti p isol me a p id me asi 100 g nastrouhan ho s ru (m eme vz t zase r zn zbytky z lednice). Zam ch me, zhasneme, p id me hodn bazalky, trochu olivov ho oleje a serv rujeme.

Je to dobr i jen vla n , a i v hork m l t .

FAZOLE s T stovinami - PASTA E FAGIOLI

Pro 4 osoby: 1/2 kg b l ch fazol , s l, esnek, olej, kr tk t stoviny, 2 mrkve, 1/2 kg erstv ch raj at (nebo 1/2 kg loupan ch), bazalka, alv j, petr el, parmaz n, p padn peperon no

Fazole namo me p es noc. Sced me a d me do tlakov ho hrnce, p id me hodn vody, nakr jenou mrkev, rozmar n, petr el, bazalku, alv j, esnek, na kosti ky nakr jen raj ata a posol me a 40 min. va me v p etlakov m hrnci. A fazole zm knou, vezmeme ponorn mixer a trochu je rozmixujeme, pak p id me p l litru vody a 200g r zn ch zbytk kr tk ch t stovin. Zam ch me a va me za ob asn ho m ch n 10 min. Nakonec vm ch me 3/4 l ce olivov ho oleje. Ka d tal posypeme hust parmaz nem.

Nebo:- jednodu :

Fazole d me do p etlakov ho hrnce, p id me hodn vody (asi 6-7 cm), nakr jenou mrkev, rozmar n, petr el, bazalku, alv j, co m me z ko en , osol me a 1 hod. va me v p etlakov m hrnci. A fazole zm knou, vezmeme ponorn mixer a asi 2x ho rychle pono me (tro ku fazole rozmixujeme, aby se l pe spojily s t stovinami).

Na p nvi pomalu osmahneme na olivov m oleji na kosti ky nakr jenou anglickou slaninu a 4 strou ky esneku spolu s kouskem nakr jen ho peperon na, pak p id me 3 na kousky nakr jen raj ata a nakr jen petr el, zam ch me a podus me, a se olej zabarv do ervena a vypneme.

Do p etlakov ho hrnce s fazolemi p id me alespo p l litru vody, dle pot eby i v c a 200g r zn ch zbytk kr tk ch t stovin. P id me om ku z p nve. Zam ch me a va me za ob asn ho m ch n 10 min. Nakonec vm ch me 3/4 l ce olivov ho oleje, p padn fazole roz ed me, aby se daly j st pol vkovou l c (tj. ne pln jako pol vka, ale rovn ne hust ).

Ka d tal posypeme hust parmaz nem.

Je l pe va it ve er, aby se j dlo odle elo.

Kdy toho bude v c, m eme hned odd lat do krabi ky a d t do mraz ku.

Pizza

T sto: 170-250g hladk mouky, 100-150 ml vody, 10-15g dro d , s l, 1-2 l ce oleje,.

Nebo : 400g hladk mouky, 250 ml vla n vody, 20g kvasnic, 2-3-l ce oleje, l i ku soli,

N pl : 2-3 raj ata, 1/2 kg loupan ch raj at, 100-125g strouhan mozzarelly, slane ky, bazalka a jin .

as:12-15min., mikrovlnn trouba - funkce Crisp

Dro d nech me nakynout ve vod o teplot 37 C. (ne v ml ce), p id me k n mu tro ku cukru.

Ud l me si na desce hrom dku mouky, do n nalijeme vykynut kvasnice, p id me olej a s l. T sto dob e vypracujeme, aspo 5 min. T sto mus b t vl n , ale ne lepiv . Pak z n ho ud l me kouli, pomou me a nech me ho vykynout alespo 2 hod, mus 2x zv t it sv j objem.

T sto pak znovu vym ch me - pracujeme s n m asi 4 min, a z vykynut ho t sta ud l me boch nky a ka d zvl vyt hneme v ruce do kruhu o velikosti zap kac p nve Crisp nebo dle pot ebn velikosti pizzy.

st oleje vymast me p nev, polo me na ni t sto. T sto prop ch me vidli kou.

D me na pizzu raj atovou om ku d lanou s esnekem, d me pizzu na 4 min. do trouby a pak d me nahoru pl tky mozzarelly a hodn bazalky, m eme p idat i p r erstv ch raj at nakr jen ch na tenk pl tky, posypeme mozzarellou a d me znovu p ct na dal 4 -5 min..

Pe eme v hodn rozp len troub na co nejvy v kon, spr vn m b t klasick pec na pizzu rozeh t na 400 C, aby t sto rychle vysko ilo. Mikrovlnku nech me na Crisp p edeh t asi 5 min, a pak tam d me pek a spust me na Crisp asi 7 min, a pizza nasko .

 

Oblohu pro pizzu m eme m nit podle p n . M e to b t nap klad :

raj atov om ka vyroben z loupan ch raj at s esnekem, nahoru unku, a mozzarellu

nebo nahoru na raj atovou om ku s esnekem ampiony nakr jen na pl tky

nebo jen nakr jen cibule, ochucen oreg nem

nebo i jen syrov brambory, nakr jen na slabou k pl tky, posolen a hodn posypan rozmar nem a pot en trochou rozet en m esnekem

nebo pod ln nakr jen pl tky cuk n, posypan petr el m, bazalkou a oliv. olejem

nebo raj atov om ka a sardelov o ka a olivy a jin .

Dom c erstv t stoviny

P prava vhodn pro: lasagn , cannelloni, tortelliny, ravioly, fettuccine, taglioliny a tagliatelle nebo na zap kan pen tov z vin

V z kladn m receptu na dom c t sto je pot eba na 100 g hladk mouky, 1 cel vejce a dn kvasnice. Vaj ka mus b t erstv , pokud mo no s b ovou sko pkou, aby m la loutek tmav .

Mus me po tat na osobu 100 g t sta.

T sta m eme ud lat v c i do z soby, ale mus me v d t ze v lednici v igelitov m s ku vydr 3-4 dny, nebo jej m eme d t do mraz ku a pak d t do vrouc vody zmrzl .

Pokud chceme m t t sto lep a v c lut , p id me na ka d ch 100 g mouky k jednomu vejci je t jeden loutek (tj. na 1 kg mouky 10 vajec a 10 loutk ).

Pokud chceme m t t sto lep , ale m me probl my s cholesterolem, p id me na ka d ch 100 g mouky k jednomu vejci je t 1-2 pol vkov l ce olivov ho oleje.

Na d ev n v l si nasypeme mouku na hrom dku, d me s l a v echna vejce a p padn olej. Pomalu, nejd ve no em, pak prsty, sm ch me vejce s mouku, a vznikne t sto. T sto hn teme 10 minut, a je vl n a ta n , elastick .

Vytvo me boch nek, kter p ikryjeme ut rkou a nech me na v le odpo inout 20-30 minut.

Rozd l me t sto na 2-3 d ly a postupn je vyv l me na slab pl t asi 1 mm siln , a nebo je protla me strojkem na dom c t stoviny.

Pak z n j nakr j me :

Canneloni - obd ln ky asi 10 x 12 cm

Lasagn - nejl pe obd ln ky podle velikosti na eho pek e, jen asi 1 cm z ka d strany men , a nebo pl tky asi 10 x 15 cm

Tagliolini - dlouh nudle irok 2-3 mm

Fettuccine - dlouh nudle irok asi 0,5 cm

Tagliatelle - dlouh nudle irok asi 1 cm

Pappardelle - dlouh nudle irok 2-3 cm

pen tov z vin - nech me t sto velk , nejl pe ve tvaru obd ln ka nebo ov lu

T stoviny pomou me a nech me rozlo en na star m prost radle nebo velk ut rce trochu proschnout.

T stoviny va me ve velk m mno stv vody, mus me po tat alespo 1 litr vody na 100 g t stovin.

Vodu osol me velk m mno stv m soli, 1 vrchovatou pol vkovou l ci na 5 l vody.

S l p id me, a za ne voda v t.

Do vody p id me 1 l ci oleje, aby se t stoviny neslepily.

Jakmile vhod me t stoviny do vody, mus me je hned zam chat, aby se neslepily, a pak zakr t, aby teplota vody, ochlazen vhozen mi t stovinami, stoupla co nejd v. T stoviny tak jsou l pe uva en . Po chv li poklici odd l me, proto e jinak za ne p na ut kat.

erstv t stoviny jsou uva en za krat dobu, ne su en kupovan t stoviny.

Lasagne

Om ka z mlet ho masa: 300g mlet ho masa, 2 velk cibule, 2 l ce m sla, 1,5 kg raj at v konzerv , s l, bazalka - pokud mo no hodn

S rov om ka: 4-5 pl tk m sla, 2 vrchovat l ce hladk mouky, 0,5 l ml ka, s l, 75g strouhan ho s ra- nejl pe mozzarella.

1 krabi ku - 0,5 kg lasagne, tj. asi 30 ks pl tk lasagn , 100 g strouhan ho s ra, nejl pe parmez nu, 200 g mozzarelly nakr jen na pl tky.

Pokud se eneme nov lasagn Barilla, kter se nemus va it a kladou se na plech tvrd such , ud l me be amel z v ce ml ka a i raj atovou om ku nech me id

P prava be amelov om ky podle mark ze B chameila.

Ve st edn velk m kastrolu rozpust me m slo, st hneme z ohn , p id me hladkou mouku, dn rozm ch me va e kou, a postupn pomalu za st l ho m ch n p il v me ml ko, aby nevznikly hrudky. D me zp tky na m rn ohe . Osol me, p id me trochu nastrouhan ho mu k tov ho o ku a uvedeme do varu. Za st l ho m ch n zahu ujeme.

V jin m kastrolu p iprav me om ku z mlet ho masa jako na fettucine alla bolognese, nebo na pln n papriky, nebo jednodu e: na zp n n cibulce a esneku na olivov m oleji osmahneme 300g 500 g mlet ho masa do r ova a pak p id me loupan raj ata. Za ob asn ho m ch n va me, a va zhoustne, pak p id me erstvou nebo su enou bazalku - m eme si ji p ipravit i den p edem.

Lasagne uva me ve slan vod s hodn olejem, aby se nelepily. Va me je asi 7-8 min. Mohou b t tvrd , m n uva en , dod laj se pak v troub . Opatrn je sced me a ihned propl chneme studenou vodou, abychom je mohli kl st na plech rukama. Do studen vody p id me zase kapku oleje.

Vyma eme oliv. olejem velk plech s vy m okrajem (nebo aluminiov formy) a budeme vrstvit lasagn . Vejde 5 ks pl tk na jednu vrstvu. Odspodu d me s rovou be amelovou om ku, pak vrstvu lasagn , pak ervenou om ku s masem, pak lasagn , pak be amelovou om ku, na kterou naklademe slab pl tky mozzarelly, a kterou posyp v me strouhan m parmaz nem a po d to po d opakujeme. Povrch posypeme strouhan m s rem. V norm ln , p edeh t troub pe eme asi 15 min.

Takto vznikne asi 8-10 v t ch porc lasagn - jsou vhodn na v noce, velikonoce, kdy je v t po et str vn k . Dobr jsou i oh van druh den. Jen je pot eba to oh t m lo, rad ji a jsou vla n , ale ne p esu en .

Pokud chceme va it men po et porc , odpo t me si po et pl tk lasagn podle velikosti na n doby tak, abychom ka dop dn mohli ud lat 5 vrstev. Tj. 5x2, nebo 5x3 ks pl tk , a zmen me propor n i mno stv pou it ch raj at na om ku

Pokud chceme d lat men mno stv lasagn , tj. d lat je v mikrovlnce, m eme je zap kat v porcel nov n dob , nejl pe v hranat misce, kterou m me jinak na tiramisu.

Pokud nem me zrovna doma mlet maso, nic se ned je, je to dobr i bez pou it mlet ho masa

Pokud chceme, m eme m sto toho p idat do be amelov om ky houby, kter jsme si p edt m podusili zvl v kastrolku na tro ce oleje.

D le it je, aby v echny om ky byly dn slan , upe en lasagn pak u nejde p isolovat

V mikrovlnn troub zap k me ani ne 10 min., dle mno stv .

CANNELLONI

Koup me "rotolo di pasta all uovo Buitoni", tj polotovar - hotov erstv nudlov t sto vhodn i na lasagn a pen tov z vin, nezmra en .

T sto rozbal me, rozkroj me pod ln na p lku, a p n na kousky asi 9 cm irok , aby vzniklo 12 cannellon

Nebo pou ijeme na e erstv dom c t sto.

Nebo m eme koupit t sto na lasagn , v pap rov krabici. Nech me trochu uva it lasagn ve vod se l c oleje, hned je pak d t do studen vody se l c oleje schladit a vyt hnout a rozlo it na kuchy skou desku a ut rkou je osu it.

N pl :

ampiony -1/2 kg - nakr jen na mal kousky pokapeme vou z jednoho citronu, osol me a podus me na velk p nvi na tro e olivov ho oleje, a houby zm knou, tj. asi 7-8min. P id me nasekanou pa itku nebo petr el, zam ch me a p id me asi 200 gorgonzoly nebo 100g strouhan nivy. Za st l ho m ch n nech me na ohni asi 2 min., a se s r rozpust . D me je pak velkou l c na jeden okraj cannellon , p id me nahoru trochu nahrubo strouhan mozzarelly a zabal me cannellony do trubi ky.

Nebo:

300 g mlet ho hov z ho masa, s l, pep , 1 velkou cibuli, 5- strou k esneku, oliv. olej, 4 siln j pl tky m sla, 1/2 kg loupan ch raj at, sklenka erven ho v na, parmaz n.

Cibuli a esnek zp n me na oleji, p id me angl. slaninu a na slab kole ka nakr jenou mrkev. M eme p padn podle chuti p idat i p r su en ch hub.

Oprahneme v e do r ova, pak p id me mlet maso. M ch me a kr tce opra me.

A se maso osma , podlijeme p padn v e sklenkou v na, m ch me a nech me v no pomalu vypa it.

Pak p id me loupan raj ata, rozma k me je a za st l ho m ch n dus me asi 10 min, pak pln zeslab me a nech me dusit dal ch aspo 20 min. a p id me bazalku. Nakonec hodn posypeme parmaz nem.

Tuto n pl d me pak velkou l c na jeden okraj cannellon , p id me nahoru p padn trochu nahrubo strouhan mozzarelly a zabal me cannelony do trubi ky.

Nebo:

1/2 kg pen tu, 250 g ricotty nebo such ho tvarohu, 2 vejce, s l,

pen t umyjeme a d me do velk ho kastrolu, osol me, p id me trochu olivov ho oleje, ani ne p l sklenky vody, p ikryjeme poklic a nech me va it asi 3 min.

pen t hodn vyma k me, p padn trochu pokr j me a d me do v t m sy, osol me, p id me ricottu a vaj ka. dn rozm ch me. M eme p im chat trochu parmaz nu

Tuto n pl d me pak velkou l c na jeden okraj cannellon a zabal me do trubi ky.

Nebo:

Do kastrolu d me zp nit 4 strou ky esneku na oliv. olej, p id me nadrobno nakr jen erstv houby (nebo su en houby p edem namo en do studen vody) zam ch me, nech me podusit, podlijeme sklenkou v na, m ch me, posol me, p id me nakr jen petr el, tro ku peperon na, m ch me a jsou houby m kk a om ka zahu t n .

Tuto n pl d me pak velkou l c na jeden okraj cannellon , p id me nahoru p padn trochu nahrubo strouhan mozzarelly a zabal me cannellony do trubi ky.

P iprav me si ve v t m kastrolu rajskou om ku, viz: Rychl raj atov be amelov om ka - vhodn na lasagn , canneloni, zap kan pala inky, zap kan pen tov tr dl apod.

Om ku nalijeme na dno hranat porcel nov misky, kterou pou v me na tiramisu, tak, aby bylo cel dno pot en , naskl d me na ni cannellony a zalijeme zbytkem om ky. Posypeme parmaz nem a d me do mikrovlnky na 8-10 min zap ct. Moc dobr .

Zap kan Z vin se pen tem s rajskou om kou

Koup me "rotolo di pasta all uovo Buitoni", tj polotovar - hotov erstv nudlov t sto, nezmra en , vhodn i na lasagn a pen tov z vin.

T sto rozbal me, rozkroj me p n na p lku, aby vznikly dva d ly, na dva tr dly.

Nebo ud l me erstv dom c t sto a rozv l me je.

N pl : 1/2 kg pen tu, 250 g ricotty nebo such ho tvarohu, 2 vejce, s l

pen t umyjeme a d me do velk ho kastrolu, osol me, p id me trochu olivov ho oleje, ani ne p l sklenky vody, p ikryjeme poklic a nech me va it asi 3 min.

pen t hodn vyma k me, p padn trochu pokr j me a d me do v t m sy, osol me, p id me ricottu a vaj ka. dn rozm ch me. M eme p im chat trochu parmaz nu.

Tuto n pl d me pak velkou l c na cel pl ty t sta, rozet eme je pravideln pachtl . Pak zabal me t sto do v le ku, aby vznikl tr dl.

Ostr m no em, abychom tr dl nemuseli zbyte n stla ovat, nakr j me tr dl na pl tky siln asi 1,5 -2 cm.

P iprav me si ve v t m kastrolu rajskou om ku, viz: Rychl raj atov be amelov om ka - vhodn na lasagn , canneloni, zap kan pala inky, zap kan pen tov tr dl apod.

Do zap kac m sy (i kulat , ale s kolm m okrajem), d me na dno rajskou om ku. Nahoru naskl d me na placato nakr jen tr dl, t sn vedle sebe a polijeme zbytkem om ky. Posypeme strouhan m parmaz nem.

D me zap ct do mikrovlnky asi na 8-10 min. Moc dobr .

Zap kan pala inky se s rem a ampiony nebo se unkou

Ud l me t sto na pala inky, ze dvou vaj ek a z v c ne z p l litru ml ka, a neoslazen , jen trochu osolen . Pala inky d l me slab , a neosma me je moc, nech me je rad ji sv tlej . Po t me 2 pala inky na osobu, pokud to chceme serv rovat jako hlavn j dlo po p edkrmu a po pol vce.

Jinak jen 1 pala inku na osobu, pokud to chceme serv rovat p ed masem jako prvn chod.

Vzhledem k tomu, e p prava om ek je trochu v c n ro n jak na as, tak na myt n dob , a toho uva me hodn nebo m lo, ud l me pala inek v dycky v c, abychom toho m li na dva ob dy, a jednu misku s hotov mi pala inkami s n pln d me do mraz ku a m me to p i jednom hotovo na p t .

Ve st edn velk m kastrolu rozpust me asi 4 siln j pl tky m sla, st hneme z ohn , p id me 1 vrchovatou l ci mouky, zam ch me va e kou, a postupn pomalu za st l ho m ch n p il v me ml ko, aby nevznikly hrudky. D me zp tky na m rn ohe . Osol me, p id me p padn trochu mu k tov ho o ku a uvedeme do varu, za st l ho m ch n a vypneme. Tak p iprav me be amelovou om ku, podle mark ze B chameila.

Do hotov om ky vm ch me loupan raj ata, kter dn rozma k me, osol me a v e chv li pova me.

Mezit m ve st edn velk m kastrolu na m sle s trochou oleje podus me do m kka na slab pl tky nakr jen ampiony a osol me je.

Mozzarellu nastrouh me na hrub m struhadle, p id me k n trochu strouhan ho ement lu nebo eidamu a parmaz nu.

Na ka dou pala inku d me prost edkem p sek strouhan ho m chan ho s ra a trochu ampion nebo na kosti ky nakr jen esk unky, podle toho, co m me. Pala inku srolujeme.

Nachyst me si porcel novou ov lnou nebo hranatou misku, na dno d me trochu rajsk om ky, rozma eme ji po cel m dn . Nahoru na om ku d me srolovan pala inky, t sn vedle sebe, a nahoru na n d me zase rajskou be amelovou om ku, posypeme parmaz nem a d me do mikrovlnky zap ct asi na 10 min., jen funkci mikro.

Je to moc dobr , i pro mal d ti.

Zap kan t stoviny - Frittata di pasta

 

Pokud n m zbude hodn uva en ch t stovin s klasickou rajskou om kou, tak je m eme zu itkovat k ve e i n sleduj c m zp sobem:

Uva me v tro ce vody do m kka mra en hr ek nebo mra en fazolov lusky, asi 10-12 min.

Asi 100 g mozzarelly nakr j me na kosti ky.

P im ch me oboj do t stovin.

V hlubok m tal i roz leh me vidli kou 4 - 6 vajec, p im ch me je do t stovin.

Sm s vyklop me do vymazan teflonov dortov formy, d me do mikrovlnky asi na 8 min., a vejce zhoustnou. Vyklop me a kr j me jako dort.

Serv rujeme tepl , nejl pe se sal tem.

N kyp s Mozzarellou SOUFFLE

Pro 4 osoby : 60 g m sla, 100 g Mozzarelly, 50 g hladk mouky, 100 g uzen ho s ra, 6 b lk , 2 dcl ml ka, b l pep ,

rozpust me 50 g m sla, p id me mouku, na slab m ohni opra me do zlatova j ku a k n postupn p il v me ml ko. Sm s jemn osol me a opep me, p ivedeme k varu, kr tce pova me a st hneme z ohn

P id me strouhan uzen s r, Mozzarellu nakr jenou na kosti ky, tuh sn h z b lk a v e zam ch me.

Ohnivzdornou misku vyma eme m slem, napln me ji do 3/4 , d me do trouby a pe eme asi 8 minut na funkci Crisp. Pod v me hork .

S rov souffl

200g s ru ement l nebo eidam , 4 l ce nastrouhan ho parmaz nu, 3 vejce, olej, s l,

be amelov om ka, m slo, 5 vrchovat ch l ic mouky, 0,7 l hov z ho v varu - i z buj nov kostky, tymi n, s l

P iprav me si be amelovou om ku n sledovn : do rozeh t ho m sla za st l ho m ch n postupn p id v me mouku a p ilijeme v var. Pozor aby se neud laly hrudky. Nech me proj t varem. Ochut me tymi nem a sol . St hneme z plotny.

Do om ky p id me nastrouhan parmaz n, nastrouhan ement l a roz lehan loutky. Osol me a nakonec vm ch me sn h z b lk .

D me do m sy. Souffl zape eme v troub asi 10 minut Crisp. P ed pod v n m nech me je t chv li odpo inout.

FONDU (s rov KR M) - po alpsku

alla Valdostana

200g s ru - fontina, 1 cibule, 1 strou ek esneku, 2 vejce, ml ko, m slo, s l, pep

P iprav me s rov kr m-fondu. Nejl pe ve er, ale alespo 2 hod. p edem, nakr j me s r na tenk mal kousky, d me do misky a zalijeme trochou ml ka s rozet en m esnekem. P ikryjeme a nech me ule et do r na.

Sced me nale en s r a v ir m teflonov m kastrolu, na m rn m ohni, s 2 pl tky m sla za st l ho m ch n nech me roztavit. M eme p im chat kapku t e ovice, grappy nebo whisky.

P id me 2 loutky a rychle m ch me dokud nevznikne jemn hust kr m. Vypn te plyn.

Pod v me s ope en mi toasty nebo topinkami na sucho..

Nebo: M eme uva it kr tk t stoviny mezzepenne a p im ch me je do s rov ho kr mu. Moc dobr .