Cuk ny

Cuk ny jsou v podstat odr dy d n . Obsahuj hodn vody, maj vlastnosti diuretick , uklid uj c , protiz n tliv a protipr jmov .

Jsou k dost n cel rok. Cuk na m b t velk asi jako ban n, ne v t , jinak je d evnat a bez chuti. M m t tuhou du inu, ne m kkou, ne povadlou.

Cuk ny se jen umyj a od e ou se konce, neloupaj se.

Kr j se bu na kole ka asi 0,5 cm siln , nebo na pl tky pod ln , op t asi 0,5 cm siln , jinak se p i grilov n moc vysu .

LILKY = bakla ny = melanz ny, Cuk ny, PAPRIKY - GRILOVAN - viz v e

Cuk ny, lilky a papriky - gratinovan - viz v e

Cuk ny jako p loha

Cuk ny omyjeme, odkroj me konce, rozkroj me pod ln na polovinu a nakr j me na kole ka siln asi 3-4 mm. Na velk p nvi zp n me na v t m mno stv oliv.oleje nakr jen esnek, p id me cuk ny POSOL ME a oprahneme za st l ho m ch n .

Po chv li, asi po 5 min., p id me hodn bazalky, pop .petr ele (dle chuti i trochu peperoncina), osol me m ch me dal 3 min., aby se cuk ny je t musely kousat a pod v me. Dobr i studen .

Nebo:

Cuk ny nakr j me na kole ka, d me do ir ho kastrolu a p id me asi 2 sklenky vody a sklenky octa, trochu soli a nech me pova it asi 3-5 min. odekryt , jinak ze ednou.

Sced me, pokapeme oliv. olejem, p id me hrst nadrobno nakr jen petr elky a serv rujeme vla n nebo studen . Moc dobr .

 

 

PLN N CUK ny

Cuk ny rozkroj me pod ln , vydl bneme prost edek, kter rozmixujeme s petr elkou, esnekem, strouhankou, sol a olivov m olejem.

Sm s napln me cuk ny a d me do mikrovlnky zap ct na Crisp grill, asi 8 min., dle mno stv .

Nebo: Cuk ny rozkroj me pod ln nap l, trochu vydl bneme.

Nech me uva it 3 v t brambory, v misce je rozma k me vidli kou, p id me loutek, s l, pep , s r, petr elku, p padn unku nakr jenou na drobno a du inu z cuk n. Zam ch me. Napln me cuk ny a d me zap ct do trouby.

Nebo: Vezmeme p edem uva en rag (viz om ky), vm ch me do n j hodn parmez nu a hrst nadrobno nakr jen petr elky, polo me na v t , pod ln rozdroben cuk ny s m rn vydl bnur m prost edkem a d me p ct na pek Crisp

N kyp z Cuk n

700g cuk n, olej, 2 strou ky esneku, 1 mal cibule, 100g raj at- pel t , basalka, s l, peperon ino, 2 vaj ka, 1 hrnek be amelov om ky, 100g strouhan ho s ru - nejl pe parmez n nebo ement l nebo cokoli m me v lednici.

Cuk ny nakr j me na kole ka. Na oleji osma me nasekan esnek a nakr jenou cibuli, p id me cuk ny. P nev p ikryjeme a dus me.

Asi po 5 minut ch p id me pel ty, basalku, peperon ino a s l. Pova me.

Pak v e rozmixujeme ponorn m mix rem a nalejeme do misky na pe en , p im ch me roz lehan vaj ka, be amelovou om ku a nastrouhan s r.

Zam ch me a zape eme asi 12 minut v mikrovlnce. Moc dobr

Sma en arty oky a cuk ny v t st ku - Fritto all italiana

Pro 6 osob: 4 arty oky a 3 men cuk ny

Omyjeme arty oky, odkroj me nohu asi na d lku 3 cm, rozkroj me je nap l, z prost edka vybereme l i kou nebo no em fialov chloupky, opl chneme je znovu, polo me na prk nko jako cibuli, a nakr j me na m s ky, jak mandarinku, siln asi 3 mm, z kraje ke st edu.

Cuk ny nakr j me na kosky asi 4-5 cm, ty pak pod ln na pl tky, a pak kolmo na p sky a vzniknou kousky asi jako bramborov hranolky.

T st ko: do misky d me 2 vejce, 4 velk l ce mouky, dn rozkvedl me, p id me trochu kvasnic, znovu rozm ch me, roz ed me sklenkou b l ho v na. T st ko mus b t hust , ale ne zas moc.

Na p nev d me asi 1 cm olivov ho oleje, nech me rozp lit ale ne p ep lit, mezit m do m sy s t st kem asi 1/ 3 arty ok nebo cuk n, zam ch me, vyt hneme d rovanou lopatkou, d me na olej osma it. Nejd v asi min na prudk m oleji a pak ztlum me a d l me dal 3 min, oto me, znovu nejd v zes l me a pak pomalu. Vyt hneme na tal se sac m pap rem Scottex. Pak dal v rku. Serv rujeme tepl , postupn , jak se sma . Sol me t sn p ed pod v n m, jinak se t st ko odlupuje. Moc dobr .

Sma en kv ty z cuk n - Fiori di zucca fritti alla romana - po msku

Ud l me si t st ko bu jako v p edch zej c m receptu na Fritto all italiana nebo jako v receptu na tempuru.

Kv ty z cuk n umyjeme, vyst ihneme pest k, zlehka osu me. Stonek nech me asi 3cm dlouh .

Nakr j me si erstvou mozzarellu na men obd ln kov kousky asi 1,5 x 4 cm.

Otev eme o ka, nech me je okapat, rozkroj me ka d o ko nap l.

Do ka d ho kv tu nasuneme opatrn jeden kousek mozzarelly a p l o ka, nachyst me si tak v echny kv ty. D v me pozor, abychom je nepotrhali.

Napln n kv ty obal me v t st ku a prudce osma me na rozp len m oleji a ihned serv rujeme. - Kv ty m eme jen obalit v t st ku a sma it i nenapln n , je to rychlej .

Vaje n omeleta s cuk nami - po msku

6 vajec, 400g cuket, 1 cibule, petr el, oliv. olej, m slo, s l, p padn peperon no nebo pep

Cukety nakr j me na tenk kole ka.

Na velk p nvi na m sle zp n me drobn nakr jenou cibuli, p id me cuk ny, p padn peperon no, osmahneme asi 5 min. za ast ho m ch n , osol me.

V misce roz leh me vejce a p id me nasekanou petr elku, trochu osol me.

Na osmahl cukety nalejeme roz lehan vejce a nech me chvilku d lat bez m ch n .

Pak nalejeme tro i ku oleje kolem okraj p nve, zakryjeme poklic a na m rn m ohni nech me pomalu sma it.

A vejce zhoustnou, opatrn omeletu oto me oto me celou zakrytou p nev tak, aby omeleta byla na hladk poklici, a nech me pomalu sklouznout na p nev. Znovu trochu osma me. Pod v me je t tepl . Kr j me jako dort.

Vaje n Omeleta z kv t cuk n - 1

6 vajec, 300g kv t cuk n, 2 strou ky esneku, 2 l ce sladk smetany, 1 l ce mouky, m slo, olej, 1 l ce nastrouhan ho parmez nu, s l, pep

Kv ty cuk n o ist me, zbav me pest k a podus me na slab m ohni na m sle spolu s nadrobno nasekan m esnekem. A budou kv ty m kk , osol me je a tro ku opep me, p id me smetanu, do kter jsme vm chali l ci mouky. Zam ch me a na m rn m ohni nech me d lat dokud nevznikne hust sm s. St hneme z ohn a p im ch me parmez n a tro ku pep e.

V misce roz leh me vejce a osol me.

Na velk p nvi na olivov oleji tro ku osma me roz lehan vejce a hned na n nalijeme sm s z kv t cuket. Vidli kou sm s urovn me a nech me sma it na m rn m ohni asi 3 min, pak p elo me na polovinu a nech me je t asi 3 min na ohni a ihned serv rujeme.

Vaje n omeleta z kv t cuk n - 2

6 vajec, 200g kv t cuk n, 2 l ce nastrouhan ho parmez nu, cibule, m slo, olej, petr elka, s l, p padn pep

Na m sle osmahneme nasekanou cibulku, p id me omyt kv ty cuk n bez pest k . Osol me a na m rn m ohni nech me pomalu dusit, nep id me dnou vodu.

V m se roz leh me vaj ka, p id me s r a nasekanou petr elku. Nakonec p id me osma en kv ty cuk n s m slem a zam ch me.

Na v t p nvi na rozp len m oliv. oleji osma me omeletu, pak zeslab me a nech me na m rn m oleji tak dlouho, a vaj ka bez m ch n zhoustnou. A vejce zhoustnou, opatrn omeletu oto me oto me celou zakrytou p nev tak, aby omeleta byla na hladk poklici, a nech me pomalu sklouznout na p nev, na kterou jsme mezit m p idali kapku oleje. Znovu trochu osma me.

Pod v me je t tepl . Kr j me jako dort.

Lehk omeleta s cuk nami a s tvarohem - ricottou

6 vajec, 400g cuket, 250g ricotty - tvarohu, 1 l ce nastrouhan ho parmez nu, 1 cibule, petr elka, olej, m slo, s l, pep

Cukety oloupeme a nakr j me na tenk pl tky. Rozpust me m slo, p id me cukety, nakr jenou cibuli a petr elku. Nech me dusit do m kka. St hneme z plotny a p im ch me ricottu a parmez n. Osol me a opep me.

V misce roz leh me vejce a osol me.

Na rozp len m oleji na velk p nvi lehce osma me vejce, zm rn me plamen a p id me nahoru rovnom rn du en cuk ny s tvarohem-ricottou. Zakryjeme poklic , nech me pomalu osma it, a v e zhoustne.Pod v me tepl .

Cuk nov Omeleta s Mozzarellou

Pro 4 osoby: 100g Mozzarelly, 6 vajec, vrchovat l ce hladk mouky, 3 mal cuk ny, 2strou ky esneku, nasekan petr el, olej, s l.

esnek opra me na oleji, p id me cuk ny nakr jen na tenk kole ka a 7-8 minut podus me. P id me nasekanou petr elku. Vejce rozm ch me s moukou a petkou soli, p id me k cuk n m a m ch me, a vejce ste n zhoustnou. Pak p id me na kosti ky nakr jenou Mozzarellu a bez dal ho m ch n nech me p nev st t na m rn m plameni, a sm s zhoustne. Omeletu nakr j me na 4 d ly a pod v me.

Sal t z cuk n - Insalata di zucchine e pomodori

250g mlad ch cuk n, 1 strou ek esneku, olivov olej, 1 l ce octu, s l, peperon ino, 6 mal ch raj tek, 50g ern ch vypeckovan ch oliv, per elka, oreg n

V sal tov m se sm ch me propas rovan esnek, olej, ocet, osol me a p id me peperon ino podle chuti.

Cuk ny nakr j me na kole ka a d me je do sal tov m sy s olejem, zam ch me a nech me ule et asi 2 hodiny.

Raj ata nakr j me na mal kousky, p id me p padn dle chuti nakr jen olivy a zam ch me s cuk nami posypeme petr elkou a p padn basilikem dob e zam ch me.

T stoviny s cuk nami - z kladn recept - 1

Pro 4 osoby: 1/2 kg cuket, olej, 1 hl vka esneku, t stoviny (nejl pe vrtule), bazalka (pop .petr el), p liv paprika, s l, parmez n., 350gr kr tk ch t stovin

Cuk ny omyjeme, odkroj me konce, rozkroj me pod ln na polovinu a nakr j me na kole ka siln asi 3-4 mm.

V kastrolu zp n me na v t m mno stv oliv.oleje nakr jen esnek, p id me cukety a m ch me. Po chv li, asi po 5 min., p id me hodn bazalky , pop . na drobno nakr jen petr ele (dle chuti i trochu peperoncina), osol me m ch me dal 3 min., aby se cuk ny je t musely kousat, ne aby byly pln m kk .

Uva en t stoviny slijeme a zam ch me do cuket. Posypeme velk m mno stv m parmez nu.

T stoviny s cuk nami a s MASCARPONE- 2

Pro 4 osoby: 250g Mascarpone, 350g t stovin, nejl pe irok ch nudl (tagliatelle), 300 g na tenk kole ka nakr jen ch cuk n, 2 strou ky esneku, 1 mal drobn nakr jen cibule, k ra a va z 1/2 citronu, nasekan petr el, parmez n (pop pad tvrd s r na strouh n ), s l, pep .

D me va it t stoviny.

Mezit m zp n me na velk p nvi cibuli a esnek, p id me cuk ny a m ch me na m rn m ohni asi 5 minut.

P id me Mascarpone, vu z citronu, s l a pep .

T stoviny sced me, zam ch me do om ky a posypeme nastrouhan m parmez nem a nasekanou petr elkou.

Ma li ky s cuk nami a s Kv ty cuk n

Farfalle con fiori di zucca -3

Fiori di zucca jsou kv ty z cuk n. K p prav j del se pou vaj p edev m jarn kv ty, proto e jsou v ce chutn .

Cuk ny nakr j me na kole ka siln asi 3mm.

Z kv t z cuk n odkroj me stonky a lut pest ky s pylem, a nakr j me je na kousky.

Cibuli nasekanou nadrobno nech me zp nit na velk p nvi na oleji a m sle. P id me nakr jen cukety a kv ty z cuket. Za st l ho m ch n nech me asi 3 minuty na ohni, p ilejeme sklenku v na, zam ch me a nech me d lat dal 3-4 minuty a se v no vypa .

Pak p id me eskou unku siln j pl tek nakr jen na kosti ky, zam ch me a p id me leha ku a nech me na ohni za st l ho m ch n zahustit asi 1 minutu.

V osolen vod uva me kr tk t stoviny, nejl pe ma li ky. Aby se t stoviny nelepily p id me do vody trochu oleje.

Zcezen t stoviny p id me na p nev a zam ch me.

Ozdob me nakr jen mi kv ty z cuk n nechali jsme si dva stranou- a posypeme parmez nem a nasekanou petr elkou, ihned serv rujeme.

Ma li ky s cuk nami a s krevetami - gamberetti - 4

na hodn oliv. oleji osma me v ir m kastrolu 1 velkou nadrobno nakr jenou cibuli, pak p id me 4 nakr jen strou ky esneku.

Cukety rozkroj me na p l pod ln a pak na 4mm siln kole ka. Vhod me do kastrolu. Zam ch me, osol me a za st l ho m ch n dus me asi 5 minut.

Za chv li p id me r ky - gamberetti a basiliko. Znovu ob as zam ch me, osmahneme asi 2 min.

Uva en kr tk t stoviny d me do kastrolu s cuk nami, posypeme parmez nem a pod v me. M eme p padn p idat tro ku peperon na.

Penne-kr tk t stoviny - s cuk nami a se s rov m fondu - 5

6 osob: 500g t stovin - penne, 350 g cuk n, 200 g ement lu, 50-60g m sla, sklenky ml ka, 2 strou ky esneku, hrst nadrobno nakr jen petr elky, 1 men na drobno nakr jen cibule, petka tymi nu, 1 loutek, olivov olej, s l, p padn trochu mu k tov ho o ku.

Omyt cuk ny nakr j me na kole ka.

Nakr j me nadrobno 1 cibuli, 4 strou ky esneku a nech me v e zp nit na olivov m oleji na irok p nvi. P id me hrst nadrobno nakr jen petr elky, zam ch me, p id me nakr jen cuk ny a za st l ho m ch n osmahneme asi 5 min. P id me p padn petku tymi nu a trochu mu k tov ho o ku. Poduste dal 3 min.

Nechejte v mal m kastrolku rozpustit m slo, p idejte ement l nakr jen na irok m okurkov m struhadle na slab pl tky, a za st l ho m ch n p il vejte postupn po tro k ch ml ko. M chejte dokud se s r pln nerozpust . Pak vm chejte loutek a st hn te z ohn a ihned d me mezit m uva en t stoviny .

Do velk m sy d me zcezen kr tk t stoviny, p id me cuk ny z p nve, zam ch me, polijeme s rov m fondu, op t zam ch me a serv rujeme.

Dobr , syt , velmi chutn .

Ma li ky nebo jin kr tk t stoviny s cuk nami a zelenou om kou - 6

4 osoby: 350 g t stovin, 150 g ricotty, zelen ko en - tj. hrst nadrobno nakr jen petr elky, 10l stk basilika, tymi n, p padn trochu major nky , 4 cuk ny, 2 strou ky esneku, peperon no, sklenka olivov ho oleje, s l

Byliny omyjeme a d me do ir sklenice, kde je spolu s nakr jen m esnekem, malou l i kou soli, olivov m olejem a tro i kou peperon na rozmixujeme ponorn m mixerem.

Nastrouh me cuk ny na zk m okurkov m struhadle na nudli ky, tzv. julienne a d me je do v t m sy.

Do m sy d me na nudli ky nastrouhan ch cuk n olivov olej s rozmixovan mi bylinami, zam ch me a nech me chvilku nale et.

Mezit m uva me kr tk t stoviny, nejl pe ma li ky. Sced me je a p id me do m sy s cuk nami. V e zam ch me, p im ch me b lou ricottu a ihned serv rujem.

Moc dobr lehk letn j dlo.

Kr tk t stoviny- mu le, ma li ky, penne- s cuk nami a letn zeleninou -7

4 osoby: 320 g t stovin, 1 cuk na, 1 mrkev, 1 lilek, 1 paprika, olivov olej, strouhan parmez n,3 strou ky esneku, hrst nadrobno nakr jen petr elky, rozmar n,, s l, p padn peperon no

Zeleninu dn omyjeme a podkrajujeme stopky a konce

Papriku omyjeme, vy ist me a nakr j me pod ln a pak p n , na slab p sky.

Cuk ny a mrkev nakr j me na kole ka, lilek na kosti ky.

D me va it vodu a pak i t stoviny.

Mezit m d me do jin ho, irok ho kastrolu asi 1 litr vody a l ce soli, a :

Do vrouc vody vhod te nakr jenou mrkev, a va te 1 min.

Pak p idejte nakr jenou cuk nu, va te dal minutu

P idejte kosti ky nakr jenou melanz nu, va te v e dal minutu a sced te v echnu zeleninu.

Na velkou p nev d me trochu dobr ho olivov ho oleje a nech me zp nit 3-4 strou ky esneku. P idejte nakr jenou papriku a osmahn te asi 2 minuty.

P idejte lehce pova enou zeleninu a nastrouhanou petr elku a nasekan nebo rozdrcen rozmar n, v e zam chejte a p idejte p r natrhan ch l sk basilika, p padn peperon no.

Posolte a osmahn te za st l ho m ch n dal 3-4 min. Pokud se to moc vysu , p idejte tro ku b l ho v na.

Na p nev k zelenin p id me zcezen t stoviny, zam ch me, dosol me, p id me trochu dobr ho olivov ho oleje, zam ch me, parmez n, op t zam ch me, a ihned serv rujeme.

Moc jednoduch , letn , dietn a velmi chutn .

Cuk ny s raj aty a s rem - hlavn j dlo

Cuk ny omyjeme a nakr j me na kole ka. D me do porcel nov misky, posol me a pokapeme oliv. olejem, m eme dle chuti p idat nakr jenou petr elku a 3-4 strou ky nakr jen ho esneku. D me do mikrovlnky na 4-5 min.

Mezit m umyjeme 2-3 raj ata, nakr j me na mal kousky posol me a pak p id me do misky s cuk nami, zam ch me a d me do mikrovlnky na dal 3 min.

Na hrub m struhadle nastrouh me nahrubo mozzarellu, galbanino nebo jak koli jin s r a posypeme t m cuk ny s raj aty, dle mo nosti p id me trochu basilika a dle chuti trochu peperon na, a d me do mikrovlnky na dal 3 min.

Pod v me s chlebem a v nem. Jednoduch , rychl , chutn zdrav letn j dlo.