Babi iny recepty

 

Kol ky za studena

40dkg hladk mouky, 25dkg m sla, 5 dkg mlet ho cukru, 3 dkg kvasnic, s l, vanilkov cukr, 2 loutky, citronov k ra, asi 1 ho icov sklenka ml ka.

Do mouky nastrouh me m slo, p id me ostatn p sady, v etn rozdroben ho dro d . Ml ko d v me studen .Zad l v me ve er a nech me do r na v chladnu kynout. R no vyv l me asi na p l cm siln pl t, rozkr j me na tvere ky. Nad v me tvarohem, o echama,trnkama nebo m kem. Povrch p ed pe en m nepot r me. Drobenku p iprav me z tro ky hladk mouky, cukru a m sla.

Jablkov z vin

50dkg hladk mouky, 1 Hera nebo m slo, za 50 hal kvasnic, asi 1 /4 l ml ka.

V e zpracovat a d t asi na 2 hod do chladna odpo inout. Rozv let, naplnit a d t p ct

M kov kol

40dkg polohrub mouky, 15dkg cukru, 12 m sla, p l pr ku do pe iva, 1 vejce, 2 mal l i ky octu, 2 l ce smetany, na hrot no e sody bicarbonatov .

Ud lat t sto, rozv let a d t na vyma t n a moukou vysypan plech. Nat t rozm chan mi povidly nebo d emem, ud lat z kousk t sta m ky a pokl st na povidla. Up ct a pocukrovat.

Buchty - Honzovky

Kv sek: hrnek vla n ho ml ka, 2 l i ky cukru, kvasnice. T sto: 0,5kg hl. mouky, 1-2 vaj ko, cukr, vla n ml ko, olej. V e sm ch me dohromady. T sto je lep kdy je id . Mouku m eme v dy postupn p isyp vat. Vzpracujeme hladk jemn t sto 10-15 minut. Nech me kynout na dvojn sobn objem.

Jablkov dort

30dkg cukru, 6 loutk , 2 l ce kakaa, 6 l ic krupice, 28 dkg jablek, 16dkg mlet ch o ech , citronov k ra, 6 b lk

Ut eme cukr se loutky do p ny. Vm ch me kakao, krupici a jablka. Nech me odpo inout asi 45 minut. Pot p im ch me o echy, citronovou k ru a sn h z b lk . Upe eme.

Olejov buchta Janovick - i jako rychl dort

1 v t hrnek cukru, 3 cel vejce. Ut eme cukr s vejci do p ny, p id me p l mal ho hrnku oleje a 1 v t hrnek ml ka. Dob e zam ch me. Vm ch me polohrubou mouku- 1 hrnek, a p l pr ku do pe iva. T sto m b t lit , hust .

P chut : bud kakao- hodn , aspo p l pytl ku, nebo va en mokka k va, citronov k ra a trochu citronov t vy.

Po upe en p padn polijeme okol dovou nebo citronovou polevou.

Nebo:

do mixeru d me v echny v e vyjmenovan p sady, dn rozmixujeme, m eme p idat i 1-2 b lky, pokud n m p eb vaj z kr mu.

Teflonov kulat pek do mikrovlnky s vy m okrajem vyma eme prsty trochou olivov ho oleje, pak vysypeme strouhankou a nalijeme t sto. D me p ct do mikrovlnky na Crisp Grill na 5 min., vyt hneme, zap chneme do prost edka 5-6 p r tek a d me znovu p ct na dal ch 5 minut na Crisp. Pot vyklop me na velk t c. Rozkroj me vodorovn na polovinu, spodn ast nat eme hodn kr mem, horn st nat eme va enou okol dou a d me na chv li do ledni ky vychladit. D ti to tak miluj .

Ky kov kol

Ut eme do p ny 2 a p l sklenice cukru krystalu, 5 cel ch vajec a 1 Heru. P id me 4 sklenice hladk mouky, 1,5 k vov l i ky jedl sody, 2 l ce kakaa a 2 sklenice ky ky. V e dob e prom ch me a pe eme ve vysok m plechu.

O kov kol

U leh me 5 b lk a 35dkg mlet ho cukru. Do u lehan ho tuh ho sn hu p id me 20dkg o ech a 3 l i ky strouhanky. N divku p iprav me z tro ky o ech , tro ky mlet ho cukru, spa me va c m ml kem, d me podle pot eby m slo a um ch me do p ny. M eme ochutit rumem.

Ovocn kol

Ut eme 2 vejce, 6 l ic mlet ho cukru a 8 l ic oleje. P id me 14 l ic ml ka, 14 l ic mouky, cel pr ek do pe iva. Plech vyma eme a vysypeme.

Dobr buchta

U leh me do p ny 3 vejce a 2 sklenky p skov ho cukru. P id me 2 sklenky mouky, 1pr ek do pe iva, 1 celou leha ku. Do p l t sta d me kakao. Pe eme ve vysok m plechu.

Jablkov z vin

Zpracujeme 1/2 kg mouky, 1 celou pokr jenou Heru, kvasnice a asi 1/4 l ml ka. Pot d me na 2 hodiny odpo inout do ledni ky.

Z vin z jogurtu

Sm ch me 30dkg mouky, 1 pr ek do pe iva, 20dkg pokr jen Hery a 1 jogurt. Ud l me 3 boch nky, slab rozv l me a d me jablka. Sto me a d me p ct.

O echov ezy

1 loutek, 14dkg cukru, 14dkg m sla, 10dkg o ech , 10dkg hl. mouky, tro ku pr ku do pe iva, 4 b lky. Poleva: 3 loutky, 14dkg cukru

Ut eme loutek, cukr a m slo. P id me o echy, mouku, pr ek do pe iva a naposled sn h ze 4 b lk . Pomalu pe eme. Je t tepl ez pot eme polevou ze loutk a cukru.

Kakaov ezy

Pova me asi 10 minut 1 m slo, 2 sklenice mlet ho cukru, 3 pol vkov l ce kakaa a p l hrnku ml ka. Pot odlijeme 1 sklenici. Zbytek nech me vychladnout. Do vychladl ho p id me 3 vejce, vanilkov cukr, 2 sklenice mouky s pr kem do pe iva a trochu ml ka. Dob e prom ch me a nalejeme na vymazan a moukou vysypan plech. Pe eme ve vyh t troub . Po upe en odlitou sklenici nalejeme na mou n k a posypeme o echy nebo kokosem.

Lineck kole ka slepovan o echov mi kole kami.

Upe eme lineck kole ka. Sm ch me 4 b lky, 15dkg o ech , 30dkg mlet ho cukru a 2 hrst strouhanky. Nech me ule et p es noc. R no znovu zam chat, t sto mus b t hodn hust , je-li t sto dk , p id me trochu mlet ch o ech a cukru. Nalejeme na pergamenov pap r, m rn p ct a pak obr tit. Po upe en vykr j me kole ka a nalepujeme na lineck kole ka.

V el nky

Nejd ve upe eme keksy. Vypracujeme t sto z 42dkg hladk mouky, 28dkg tuku, 14dkg cukru, 4 loutk a vanilky. Potom si p iprav me 20dkg o ech , 21dkg cukru a 1 b lek. Um ch me t st ko a formi ku vysypeme moukou. Na n divku uva me trochu pudinku a ut eme s 1 8 m sla a trochou cukru. Pak ulky vypln me a p ilep me na keksy.

Rakvi ky

Ut eme 36dkg cukru a 4 loutky, p id me 1 cel vejce a m ch me p l hodiny. Formu vyma eme tukem a zvolna pe eme

Z zvorky

Ut eme 1 2 kg cukru a 4 cel vejce.T eme asi p l hodiny. P id me p l kg hrub mouky, 2 k vov l i ky z zvoru a na pi ku no e pr ku do pe iva. T sto tence vyv l me, vyp ch me tvary a nech me asi 2 hodiny schnout. Pe eme zvolna.

M slov rohl ky

Zpracujeme 35dkg hladk mouky, 30 dkg m sla, 15dkg cukru, 10dkg mlet ch o k , 2 l i ky kakaa, citronovou k ru, vanilku a 1 loutek. Hladk t sto se vtla uje do formi ek a pe e v m rn vyh t troub , formi ky slab vyma eme m slem. Nech me vychladnout a pak vyklop me. Upln vychl dl ma eme konce okol dovou polevou. A poleva zaschne pln me k sob kakaov m kr mem. Prost edky rohl k cukrujeme.

Pern ky

Sm ch me 60dkg hladk mouky, 1 2 kg mlet ho cukru, 10dkg medu, 4 cel vejce, trochu kakaa, rum, pep , uva enou silnou ernou k vu, na pi ku no e sody bikarbo., trochu citronov k ry. Nakonec p id me pomletou 1 l i ku h eb k , 1 l i ku an zu a 1 l i ku sko ice. Vyv l me t sto asi 6-7 mm siln .

Mandoletky

U leh me 3 cel vaj ka a 12dkg mlet ho cukru. Sm ch me 12 dkg hladk mouky, 12 dkg rozinek a 12 dkg mandl . Vm ch me do u lehan ho cukru s vaj kama, rozet t na vymazan a vysypan plech. Up ct do k upava, tepl roz ezat na d lky.

N divka

Ut eme 20dkg mlet ho cukru, 15dkg m kk ho m sla, 1 loutek, rum nabo vanilka. Nechat ztuhnout.

Vi ovka

1l itn ko alky, 1kg vi n , kousek vanilky, n kolik zrnek nov ho ko en , 2 h eb ky, trochu hrozinek, kousek pomeran ov k ry, 3 4 kg cukru krystal. V e d me do v t sklenice, kterou dob e pergamenem zav eme a postav me na 14 dn do okna na slunce. Po 14 dnech sva me 1 4 kg cukru s 1 8 l vody do husta aa chladn p ilejeme k vi n m. Potom v e proced me p es hust cedn k, vi ovku slejeme do l hve a uschov me v chladnu.

Su en trnky

spa me, zced me a zakryjeme pokli kou. Nech me do druh ho dne. Potom je vypeckujeme a naskl d me do sklenice, prokapeme rumem a nech me t eba t den nebo tak mohou b t po d. Pak do nich d me o echy nebo mandle, obal me v okol d a kokosu.

P l litru vody, 125g m sla, 8 cel ch vajec, 330g mouky, s l, nastrouhan citronov a pomeran ov k ra, 2 l ce cukru. Do kastrolku d me vodu-ve vodn l zni uva me m slo a cukr, kdy za ne va it vhod me nar z mouku a asi 1 minutu pova me za st l ho m ch n . Potom vyt hneme a nech me vychladnout. D me do misky a postupn p id v me vejce. Dob e prom ch me. Nakonec p id me citr. a pom. k ru a cukr. D t na plech a p ct asi 15 min p i 180 .

Dort Klamorsk

Uva me p l litru ml ka, 2 loutky, 3 l ce cukru, m slo, 3 l ce polohrub mouky, p l bal ku vanilkov ho cukru. Ut eme trochu m sla a 7 l ic cukru a p id me k pudinku. Ut eme 9 loutk a 8 l ic cukru, p im ch me 8 l ic mouky s pr kem do pe iva. U leh me sn h a vm ch me do t sta. Upe eme. Prost edn d l prolijeme k vou

Knedl ky v hrnku

Do m sy d me hrnek mouky, hrnek ml ka, 2 loutky, trochu soli, 1 pr ek do pe iva, 1 hrnek na kousky nakr jen ho b l ho chleba nebo rosetty, veky, rohl ku. Sm ch me dohromady.

Z b lk u leh me sn h a pomalu ho vm ch me do t sta.

4 velk ajov hrnky vyma eme pl tkem m sla, d me do velk ho kastrolu se 3 cm vody.

Do hrnk nalejeme t sto asi do poloviny a d me je na 15 min va it do vody. Zakryjeme kastrol poklic .

Jednoduch a rychl .

Kynut knedl k

Do hrnku d me vla n ml ko, petku cukru a 20 g rozdroben ho dro d . Zam ch me a nech me vzej t.

Do m sy d me 500 g mouky, p id me kv sek, trochu soli, 2 cel vejce a vypracujeme st edn hust t sto. Pak vm ch me 2 housky nakr jen na kosti ky.

Vytvarujeme dva st edn velk knedl ky a nech me chv li kynout.

Ve vrouc vod je va me asi 20-25 min.

Tvarohov knedl ky

250 g tvarohu, 1 vejce, 1 loutek, 50 g m sla, 250 g mouky, petka soli.

Tvaroh, m slo, cukr a vejce ut eme, p im ch me mouku a s l. Vzpracujeme vl n t sto, rozv l me, nakr j me na vtere ky, pln me podle chuti r zn mi druhy sezonn ho ovoce.

D me va it do kastrolu s horkou vodou, dokud nevyplavou na povrch.

Na tal i polejeme rozpu t n m m slem a posypeme tvarohem s cukrem, nebo polejeme b l m jogurtem.

Bramborov knedl ky

1 kg va en ch brambor, hrub mouka podle pot eby, 2 vejce, s l, trocha ml ka

Uva me brambory ve slupce. Nech me je vychladit, oloupeme a nastrouh me na jemn m struhadle.

D me do m sy, p id me vejce, s l, trochu ml ka a hrub mouky tak, aby vzniklo vl n t sto. Rozv l me, nakr j me na tvere ky asi 7x7 cm, pln me ovocem a d le jako tvarohov knedl ky.

J trov knedl ky

1 vejce, 100 g jater, 1 cibulka, 30 g m sla, s l, pep , major nka

J tra velk m hlak m no em na prk nku ut eme, a vznikne ka e.

D me je do misky, p id me nadrobno nasekanou cibulku, vaj ko, s l, trochu m sla nebo oliv. oleje, major nku, dle chuti trochu pep e, zam ch me a nakonec trochu strouhanky, aby vznikla hust ka e.

Velkou l ci vytvo me knedl ky, kter h eme do vrouc pol vky a nech me pova it asi 3-5 min.

Od Maru

K enov pomaz nka

Nastrouhan k en sm ch me s m slem. P id me s l, tro ku ho ice, majon zu a m kk taven s r. Dob e prom ch me.

Uzen ov pomaz nka

Obereme cel uzen . Sm ch me s m slem, uva en m vejcem a trochou ho ice. P id me s l, pep , taven s r, leha ku, trochu majon zy a pokapeme citronem.

esnekov pomaz nka

Nastrouh me pl s ov s r. Ut eme esnek s trochou soli. S r a esnek sm ch me s m slem a majon zou. Do loutk pomalu p ikap v me olej, za st l ho m ch n dokud se vst eb v , do tuha asi 10 minut. Nakonec sm ch me v echno dohromady.

Kv t kov placi ky

Nasek me na drobno kv t k uva en ve slan vod . Ut eme 2 loutky, 1 l ci oleje a 2 l ce polohrub mouky. Nakr j me 100g sal mu. V e sm ch me, osol me a opep me. Dob e zam ch me a nakonec vm ch me sn h ze 2 b lk . Vytvo me placi ky a sma me.

Ku e na ampionech

Osmahneme roz tvrcen ku e na oleji, popep me a osol me. P id me propl chnut ampiony a podus me do m kka. Sm ch me l i ku ho ice, trochu mouky rozkvedlan ve vod , leha ku a trochu citronu. Om ku p id me ke ku eti s ampiony.

Renata

Vaje n omeleta s porkem

4 vejce, 300g ml ka, 200g mouky, 8 pork , m slo, 1 sklenka b l ho v na, olej, 100g fontina m kk s r, 1 l ce parmez nu, 1 lek smetany, s l, pep

V misce roz leh me vejce, p id me ml ko, mouku a lehce osol me. Ud l me t sto a nech me odpo inout. Porky nakr j me jenom b lou st- a podus me na m sle. Podlejeme v nem a nech me vypa it na m rn m ohni. Nakonec ohe vypneme a p id me smetanu a s r za st l ho m ch n . Trochu opep me. Na p nvi osma me roz lehan vejce. Navr me p ipravenou sm s a zape eme v troub .

Kulajda

Hladk mouka, m slo, ml ko, kysel smetana, brambory, ampiony, s l, ocet, nov ko en , pep cel , bobkov list, kopr

V men m hrnci va me bobkov list, 5-6 kuli ek nov ho ko en , 5-6 kuli ek cel ho pep e, brambory a ampiony. V dal m si p iprav me be amel, zalijeme ml kem a nech me va it. Po 20 minut ch p id me uva en v var, p ivedeme k varu, p id me kys. smetanu a dochut me.

Ryba po orient lsku

8 pl tk ryb, 1 strou ek esneku, 1 cibule, kari ko en , 1 raj e, 1 kokos, erstv z zvor, olej, m slo, s l, pep

Nastrouh me kokos, d me ho do misky a podlejeme 1 sklenkou vody. Vyma k v me ml ko z kokosu. Nakr j me z zvor. Na m sle osma me do r ova rozet en esnek, nakr jenou cibuli a z zvor. P id me l i ku kari ko en . Oloupeme a nakr j me raj e, p id me cibuli a jednu sklenku kokosov ho ml ka. Za st l ho m ch n va me. Pl tky ryb osma me na oleji. Pakje zape eme v troub s p ipravenou sm s asi 10minut

Basmati pilav

350g r e, 40g rozinek, olej, 1 cibule, 1 strou ek esneku, 5 lusk di cardamomo, 1 ty inka sko ice, peperon ino, 4 h eb ky, p l l i ky afr nu, s l, 20g oloupan ch mandl

R i n kolikr t propl chneme a nech me asi 3 hodiny namo enou ve studen vod . Namo me asi na 15 minut rozinky, pot je na tro e oleje opra me. Na p nvi osma me nakr jenou cibuli a nasekan esnek. P id me semena di cardamomo, na kous ky nasekanou sko ici, peperon ino a h eb ek. Zam ch me a nech me pra it n kolik minut. R i sced me a sm ch me sa afr nem rozpu t n m v tro ce vody. R i uva me. A je uva en p id me rozinky a oloupan mandle.

Zeleninov rolky v zeln m listu

200g brambor, s l, 4 velk zeln listy, olej, 2 l ce smetany, 100g h ib , 50g oloupan ch mandl , nasekan pa itka, nasekan petr el, nasekan caperi, 1 l ce rozemlet ho koriandru, petku curcumy v pr ku

V osolen vad uva me brambory. Spa me zeln listy a nech me osu it. Uva en brambory nakr j me a v hrnci sm ch me se smetanou a trochou oleje. Pak je t p id me nakr jen h iby, petr elku, pa itku, mandle a caperi. St hneme z ohn . Na jednotliv zeln lity d me sm s, sto me a upevn me p r tkem. Na oleji osma me rolky do r ova, posypeme rozemlet m koriandrem, curcumou a podlejeme tro kou tepl vody. P nev p ikryjeme a nech me dusit a se voda vypa . Pot p nev odkryjeme a nech me je t chvilku va it.

Zmrzlina s caramelem

150g kr mov zmrzliny, 150g o kov zmrzliny, 150g gelato al torroncino, 150g okol dov zmrzliny, 1 l i ku citronov vy, 100g cukru, 180g smetany, 2 l ce rumu, okol du na strouh n

Do mal ho kastrolku d me cukr, 2 l ce vody a vu z citronu. Rozpust me cukr a nech me ho zkaramelovat. Caramel je hotov kdy m hn dou zlatavou barvu. Nesm me ho nechat p li zhn dnout, proto e pak ztvrdne. Karamel st hneme z ohn . Oh tou smetanu za st l ho m ch n p id v me do kastrolku s karamelem. P ilejeme rum. Zam ch me a karamel rozd l me na tal ky. D me ho vychladit do ledni ky.

Pod v me se zmrzlinou a posypan nastrouhanou okol dou.

Karamelov kr m m eme nahradit kr mem s p chut k vy. Rozpust me rozpustnou k vu v oh t smetan . Zmrzlinu nakonec posypeme kakaem v pr ku.

Uova con asparagi in tazzina

6 vajec, 6 l ic m sla, 6 l ic smetany, 450g ch est, pep , s l, 12 pl tk di pancarr

Odkroj me tvrdou st stopky ch estu a zbytek stopky oloupeme no kem. V echen ch est sv eme do svazku a v hlub m kastrolu pova me asi 15minut. Ch est mus b t pono en ve vod do p lky. pi ky ch estu nesm b t rozva en . Pak nakr j me ch est na kole ka siln asi 5mm. Horn st ch estu nech me v celku.

Na tro ce m sla osma me nakr jen kole ka ch estu. D me na tal a p ikryjeme. Pak narychlo osmahneme horn st ch estu a osol me.

Do ka d misky d me osma en kousky ch estu a jedno vejce. Polejeme oh tou smetanou, osol me, opep me. Ve vodn l zni zape eme asi 5 minut. Vejce nesm b t p li tuh , sp jen sra en . Vejce pod v me ozdoben ch estem a se zape enou vekou.

Lattuga con pere e noci

2 hru ky, sal t latuga, 60g jader z o ech , oliv. olej, ocet, Worchester om ka, s l

Hru ky oloupeme a nakr j me na pl tky asi 3mm. O ist me a nakr j me sal t. Nenech v me ho namo en , ale n kolikr t propl chneme pod proudem vody.

V sal tov m se sm ch me olej, ocet a Worchester. Osol me a zam ch me. P id me sal t a kousky hru ky. Prom ch me. K odstran n ho k slupky z jader o ech je vhodn j dra zap ct v troub a pak je ot eme vln n m had kem. J dra nasek me na drobno a p im ch me do sal tu. Dob e prom ch me.

Fusilli rossi con melanzane

4 osoby: 350g t stovin, olej, 2 melanz ny, 500g raj at - pelati, 4 l ce nastrouhan ho parmez nu, 150g mozzarelly, 1 strou ek esneku, kousek peperon ina, s l,

Na oleji opra me esnek a peperon ino, p id me pl tky melanz n a osma me do r ova. P id me raj ata a osol me. Pova me asi 10 minut.

Uva me a zced me t stoviny. V kastrolu sm ch me s p lkou p ipraven om ky a p lkou nastrouhan ho s ru. Dno zap kac m sy pokapeme trochou raj atov om ky. Navr me st t stovin, zalejeme p lkou om ky a p lkou nastrouhan ho s ru. Posypeme nakr jen mi kousky mozzarelly. D me dal vrstvu t stovin, zalejeme drouhou p lkou om ky a posypeme s rem. Zape eme v p edeh t troub asi 10 minut.

T stovinov sal t se s rem Galbanino

Uva me vejce na tvrdo. Raj ata oloupeme a nakr j me. Capperi opl chneme a vyma k me. Galbanino nakr j me na kosti ky . Ve velk sal tov m se sm ch me uva en a zcezen t stoviny s raj aty, capperi a s rem. P id me polovinu tu ka. Osol me a ochut me nasekanou petr elkou a basilikem. Pokapeme olejem.

Cozze - ern keble

P edkrmy

s rov z vitky - Fagottini

350g l stkov ho t sta, 200g fontina - tvrd s r, m slo

T sto rozv l me na tenk pl t. Rozkroj me na 4 d ly. Na ka d d l d me na kousky nakr jen s r a kousek m sla. Z t sta vytvo me uzl ky a v troub zape eme asi 20 minut. Ihned pod v me.

Gonfietti

200g fontiny, 200g mouky, p l sklenky ml ka, s l, olej, 100g m slo

Vypracujeme t sto z mouky, p lky sklenky oh t ho ml ka a m sla nakr jen ho na kousky. T sto je dob e vypracovan kdy se n m vytv bubliny. Pak ho rozv l me na tenk pl t. Fontinu nakr j me na kousky. Z t sta vykrajujeme men kole ka pomoc sklenky. Na ka d d l d me trochu s ru a dob e prsty uzav eme. Na rozp len m ohni je osma me do zlatova. Ihned pod v me.

Pizzette al basilico

12 pl tk di pancarr -veky, 4 l ce raj atov om ky, 3

Uova e formaggi

Uova del gourmet

4 vejce, 1 pl tek telec ch jater, p l sklenky v na Marsala, 4 tenk pl tky slaniny, m slo, s l, pep

Na p nvi na m sle podus me j tra, ke konci osol me, opep me, podlejeme v nem a nech me ho vypa it. Pak pl tek jater rozmixujeme do misky a nech me v teple nap . ve vyh t troub . Znovu na p nvi rozpust me m slo a usma me vejce na m rn m ohni. Po 5 minut ch je osol me a posypeme rozmixovan mi j try. Na tal i vejce oblo me opra enou slaninou.

Vaje n kr m 1 -Zabaglione

5 dl v na -marsala, 500g cukru, 500g loutk

Ut eme do p ny cukr a loutky, p id me v no. Zam ch me.Va me na m rn m ohni nebo ve vodn l zni dokud nevznikne jemn kr m.

Vaje n kr m 2

1,3 kg cukru, 1,2 kg loutk , 180g vajec, 8 dl b l ho v na, 4,5 dl v na marsala, 100g mouky

Ut eme do p ny vaj ka a loutky s cukrem, p id me mouku a postupn p il v me v no a marsala. D me na plotnu a uvedeme do varu.

Mouse di cioccolato

350g okol dy na va en , 125g cukru, 50g m sla, 7 vajec

Ut eme do p ny cukr a loutky. Ve vodn l zni rozpust me okol du. Sund me z plotny a m slo nech me rozpustit v okol d . Pot vm ch me k ut en m loutk m s cukrem. Zam ch me a pomalu vm ch me sn h z u lehan ch b lk . Takto p ipraven kr m nalejeme do poh rk a nech me vychladit asi 2 hodiny .

Crostoli

450g mouky, 50g ml ka, 150g cukru, 50g m sla, 1 vejce, 1 malou skleni ku grappy, olej, vanilka v pr ku, s l

Ut eme do p ny 100g cukru s vejcem, p id me rozpu t n m slo, ml ko,s l, trochu vanilky a grappy. Opatrn zam ch me a pomalu vm ch me 400g mouky. Znovu dob e zam ch me. Na pomou en desce uhn teme hladk t sto. Rozv l me na ten pl t a vykrajujeme pl tky r zn velikosti. Sma me na rozp len m oleji. Obal me v cukru.

Kr mov zmrzlina

2dl ml ka, 200g smetany, 50g cukru, 3 loutky, p l vanilkov ty inky

Ut eme do p ny loutky a cukr. Mezit m oh ejeme ml ko, smetanu a vanilku. P ed uveden m do varu vyd l me vanilku a pomalu vm ch me ut en vaj ka s cukrem. Va me ve vodn l zni za st l ho m ch n . Kr m nesm v t! Pak nech me vychladit asi 1 a p l hodiny, aby kr m ztuhnul. Pak ho rozmixujeme a d me znovu do ledni ky. Takto opakujeme asi 3kr t, aby zmrzlina z skala sr vnou hustotu.