Om ky

z kladn KLASICK - raj atov om ka

Na oleji zp n me 3-4 p n nakr jen strou ky esneku do sklovata, p id me peperon ino dle chuti, osmahneme, pak p id me erstv , na mal kousky nakr jen raj ata, nebo z plechovky loupan raj ata (pomodori pelati) - 1/2 kg pro 2-3 osoby, 1 kg pro 4 osoby, rozma k me je ouchadlem na bramborovou ka i a za ob asn ho m ch n 10 -15 minut va me, dle mno stv raj at. Osol me - asi 1/3 velk pol vkov l ce soli.

Jakmile va hodn zhoustne, t.j. olej se zabarv do ervena, p id me 5-6 l stk basilika, erstv ho nebo mra en ho, zam ch me a vypneme.

Rychl raj atov be amelov om ka

vhodn na lasagn , canneloni, zap kan pala inky, zap kan pen tov tr dl apod.

Ve st edn velk m kastrolu rozpust me m slo, p id me velmi drobn nasekanou 1 cibuli, 2 nakr jen strou ky esneku, nech me del chvilku zp nit, p id me 1 vrchovatou l ci hladk mouky, vym ch me do hladka, nech me asi 1 min. za st l ho m ch n pova it, p id me 1 kg loupan ch raj at z plechovky, kterou si otev eme p edem, rozma k me raj ata a rozm ch me je s be amelem tak, a se spoj . P id me p r potrhan ch l stk basilika.

Nech me asi 5 min. pova it, p id me asi hrnek ml ka, abychom doc lili dan hustoty, m ch me, dn osol me, nech me pova it asi 3 min. a vypneme.

rag

Pro 4 osoby: 300 g mlet hov z zadn , 300 g mlet vep ov , 1 velkou cibuli, 5 strou k esneku, 2 mrkve, olej, 50 g anglick slaniny, 1/2 kg loupan ch raj at, sklenka erven ho v na, parmaz n.

Cibuli a esnek zp n me na oleji, p id me anglickou slaninu nakr jenou na kosti ky a na kole ka nakr jenou mrkev. M eme p padn podle chuti p idat i p r erstv ch nebo su en ch hub.

Oprahneme v e do r ova, pak p id me mlet maso. M ch me a kr tce opra me.

A se maso osma , podlijeme v e sklenkou v na, m ch me a nech me v no pomalu vypa it.

Pak p id me loupan raj ata, rozma k me je a za st l ho m ch n dus me asi 10 min, pak pln zeslab me a nech me dusit dal ch alespo 20 min. odkryt . P id me bazalku, nakonec v e hodn posypeme parmaz nem.

Be amel - B chameil.

Ve st edn velk m kastrolu rozpust me m slo, st hneme z ohn , p id me mouku, zam ch me va e kou, a postupn pomalu za st l ho m ch n p il v me ml ko, aby nevznikly hrudky. D me zp tky na m rn ohe . Osol me, p id me p padn trochu mu k tov ho o ku a uvedeme do varu, za st l ho m ch n a vypneme. Tak p iprav me be amelovou om ku, podle mark ze B chameila.

Do hotov om ky vm ch me dle dal pot eby va en : strouhan s r, nebo loupan raj ata, kter dn rozma k me a osol me, nebo du en ampiony a smetanu, nebo cokoliv jin ho.

Janovsk letn bazalkov om ka - Pesto alla Genovese

pestare Tlouct - d v se bazalka s olejem tloukla v mramorov m hmo d i

Vezm te hodn l stk bazalky /asi 30 ks/, omyjte je a osu te je, dejte je do mal ho mixeru, - (nebo ponorn m mixerem v e rozmixujeme ve vy n dobce), p idejte 3 strou ky esneku a 2-3 hrsti pinol - jader z pini , nebo l skov ch i vla sk ch o ech , 1 sklenku dobr ho olivov ho oleje, l i ku soli, l pe je-li hrub , a v e rozmixujte, l pe pomalou rychlost , potom p idejte 2 l ce parmaz nu a p padn tak l ci strouhan ho pecorina (ov ho s ru) a rozmixujte tak, a bude ze v eho vl n kr m. Dle chuti m eme p idat i tro i ku pep e. Pod v me na pagety nebo linguine.

Zelen om ka

vhodn na uzen maso, va en jazyk, bresaolu - a nebo takt na pagety, kr tk t stoviny-ma li ky apod., na ryby, a jin

1. Do n dobky, kterou m me k ponorn mu mixeru, d me velkou hrst petr ele, a pokud m me-p id me asi 8 l stk erstv bazalky, ale nemus b t, pak 2 velk strou ky esneku, 10 kuli ek caperi v soli, p lku peperon na, s l, 1 sklenici olivov ho oleje. Rozmixujeme ponorn m mixerem. P id me vu z jednoho velk ho citronu, znovu rozmixujeme, a vnikne sv tlezelen kr mov om ka. Pokud m me, p id me 2 l ce strouhan ho parmez nu, zam ch me a serv rujeme. Moc dobr .

2. m eme do p edch zej c om ky p idat do mixeru p r slan ch o ek, trochu v ml ce namo en ho rohl ku, a l ci octu. Je to pak siln j , ne u vhodn pro d ti. Takto se to hod jen k masu, ne na pagety.

Sicilsk letn basalkov om ka - PESTO alla siciliana:

Vezm te hodn l stk bazalky /asi 10 ks/, omyjte je a osu te je, dejte je do mixeru, pak p idejte 3 strou ky esneku, hodn petr elky, 1 sklenku dobr ho olivov ho oleje, l i ku soli, a v e rozmixujte, l pe pomalou rychlost , potom p idejte 2 l ce parmaz nu a rozmixujte tak, a bude ze v eho vl n kr m, potom p idejte 3 v t zral raj ata a rozmixujte.

Dle chuti m eme p idat i tro i ku pep e. Pod v me na kr tk t stoviny, v l t je to velmi osv uj c

Om ka z oliv a o ek

Do mixeru dejte 4 o ka bez p te e, pol vkovou l ci octu, 10 ern ch oliv bez pecek, p l sklenky oliv. oleje a trochu soli, a hodn rozmixujte, a vznikne jemn ka e.

Roz lehanou jemnou om ku pod v me k masov m pe en m.

MAJON ZA

Majon za je neva en om ka p ipraven z oleje, loutk , octu a vy z citronu.

K p prav pou v me m su ze skla nebo porcel nu a d ev nou va e ku. P i pou it kovov ch pom cek by se n m majon za dob e nesm chala.

Majon za z kuku i n ho oleje je velmi lehk , ale s olivov m olejem je v c chutn .

Postup je n sledovn :

4 loutky, va z citronu nebo ocet, 350ml kuku i n ho oleje nebo olivov ho oleje, s l, pep

V misce roz leh me loutky. M rn osol me. Za st l ho m ch n p il v me pomali ku olej. Olej p il v me po mal ch kapk ch, zvl ze za tku, jinak se n m majon za nesm ch . Nakonec znovu osol me a pomalu p im ch me citr novou vu.

Jestli e chceme m t majon zu velmi lehkou a m lo kalorickou, nahrad me asi t etinu oleje vla nou vodou.

Chceme-li majon zu v ce chutnou, p id me na ka d loutek 1 l i ku ho ice. P id me ji hned na za tku.

Pro zjemn n majon zy p id me k n leha ku.

Rady k p prav :

Olej, loutky a citr nov va mus m t teplotu prost ed . Vaj ka vynd me z ledni ky asi 1-2 hodiny d ve.

V zim za n zk ch teplot pono me misku na 1 minutu do va c vody a pak ji dob e osu me. N dobu s olejem pono me asi na 20 sekund.

Jestli e mus me p eru it p pravu, p id me p r kapek citronu nebo octu a zam ch me. Maxim ln do 15 minut mus me v p prav pokra ovat.

Jestli e se n m majon za zd b t p li hust , p id me p r kapek citr nov vy nebo octu.

Jestli e se n m majon za sraz mus me za t od za tku s nov m loutkem. K n mu pomalu p id v me za st l ho a pomal ho m ch n sra enou om ku.

Jestli e majon zu nespot ebujeme ihned, p id me ke konci p pravy 1-2 l ce vody.

Jestli e jsme pou ili olivov olej majon zu nesm me nechat v ce ne 30 minut v ledni ce. Olej ztuhne a om ka se rozd l . P i pou it kuku i n ho oleje ji m eme nechat 1 den v ledni ce v uzav en n dob .

Salsa TONN

Ud l me majon zu ze dvou vajec, 1 sklenky oliv. oleje, vy z jednoho citronu a tro ky soli. Nech me ji v ir misce.

Do mixeru dejte 4 o ka bez p te e, plechovku tu ka 100g - bez oleje, asi 10 capperi, vu z jednoho citronu, s l, a hodn rozmixujte, a vznikne kr m.

Do m sy s majon zou vm chejte pomalu rozmixovan ho tu ka.

Dejte do ledni ky vychladit.

Pod v me s telec pe en , kterou nakr j me na slab pl tky, nech me vychladit, rozprost eme pl tky masa na tal i, bez p lohy, a d me na maso om ku z tu ka, kterou no em jemn rozet eme. M eme d ti na n jakou jinou rolku masa, sv zanou a pe enou s rozmar nem v mikrovlnce, jako nap . kr t prsa sv zan , nebo i vep ovou k tu v rolce.

Je to moc dobr , zvl t kdy d l me spole ensk ve e e pro v c lid . D se to nachystat p edem a chutn to v em.

 S rov Fondu -om ka

100g m sla, 200g s ru fontina nebo ement l, 50g mouky, 2 loutky

V kastrolu rozpust me m slo, p id me nakr jen s r a p ilijeme pomalu za st l ho m ch n trochu vody. Zam ch me a uvedeme do varu.

Za st l ho m ch n p id me mouku a osol me podle chuti. P id me po tro k ch zbytek vody. Nech me je t chv li pova it. St hneme z ohn .

Pak vm ch me loutky.

Pod v me k masu - k jak koliv pe eni v troub , nakr jen na pl tky, nebo kr t nebo ku ec prsa na p nvi na sucho nebo na grilu.