Sladkosti

 

TIRAMISU - typick italsk z kusek z Mascarpone

Pro 8 osob : 2 x 250g Mascarpone, 6 pol vkov ch l ic cukru p sek ( pozor, ne mlet cukr), 4 loutky, 2 bal ky pi kot , k vu, ho k kakao v pr ku.

Ve v t m se dob e ut eme 4 loutky se 6 l icemi cukru a pomalu vm ch me po l c ch Mascarpone. P iprav me si asi 6 porc siln k vy (espresso nebo mokka ), mus b t vla n , ne hork . Do v t misky s rovn m okrajem, m e b t kulat i hranat , naskl d me pi koty, kter rovnom rn polejeme vla nou i vychladlou k vou, nebo i k vou roz ed nou ml kem. Na vrstvu pi kot rozet eme kr m z Mascarpone a loutk a p es s tko posypeme kakaem. D me ztuhnout do lednice .

Poh r z Mascarpone

Pro 4 osoby: 250 g Mascarpone, 100 g vanilkov ho cukru, 16 pi kot (podlouhl ch), hrst o k , 1 cel vejce a 1 vaje n b lek, tro ka Brandy nebo lik ru.

Do Mascarpone pomalu vm ch me vejce a b lek, vanilkov cukr a Brandy a lehce m ch me, a vznikne hladk , jemn kr m. Na dno poh r rozdrob me polovinu pi kot , pokapeme je trochou Brandy, p id me kr m, do kter ho zap ch me zbyl pi koty a v e posypeme nastrouhan mi o ky. D me vychladit do ledni ky.

Semifreddo s Mascarpone

250g Mascarpone, 200g pi kot , 150g cukru, 100g m sla, 1 l ce rumu, 1dl ml ka, 1 dl lehk ho b l ho v na, 5 l ic k vy, 2 loutky.

loutky s cukrem ut eme do p ny a pomalu vm ch me Mascarpone s rumem. V hrnku sm ch me ml ko, v no a k vu. Pi koty jemn nam me do hrnku a pokl d me je na dno m sy. Na pi koty nalejeme p ipraven kr m. Zbyl mi pi koty m eme je t poh r ozdobit na povrchu. Nech me vychladnout v ledni ce.

Italsk klasick cukr sk kr m - dv varianty

6 vrchovat ch l ic cukru, 4 vejce, 2-3 vrchovat l ce hladk mouky podle velikosti vajec, 0,5 l ml ka, vanilkov cukr

Do velk ho mixeru na koktejl d me 4 loutky- nebo i cel vejce, cukr, mouku, vanilku a 2dcl ml ka.

dn rozmixujeme, p ilijeme pomalu zbytek ml ka, znovu trochu rozmixujeme.

V e nalejeme do m sy a d me do mikrovlnky na t i minuty, zam ch me a dal 3-4 minuty. Nech me pak v troub dal 3 minuty st t. Pak nech me vychladnout a ob as prom ch me.

A je kr m chladn , rozmixujeme jej ponorm m mixerem, aby byl pln hladk .

Nebo:

Do m sy d me 4 loutky a cukr a ut eme je do p ny.

Potom vm ch me postupn mouku a p il v me ml ko za st l ho m ch n .

D me do mikrovlnky na 750 W na t i minuty, zam ch me, a dal 3-4 minuty. Nech me pak v troub dal 3 minuty st t. Pokud se objev hrudky, rozmixujeme ponorn m mixerem p i pomal rychlosti. Pak nech me vychladnout, ob as prom ch me.

M eme, dle chuti, p im chat 250 500 g mascarcarpone. D v me na dort, do trubi ek, kamkoliv. Nerozt k se, vydr 2-3 dny v lednici. Velmi dobr a lehk .

Crostata s kr mem

200 g mouky, 80 g m sla, 3 l ce cukru, 1 vejce, 1 citron, pr ek do pe iva, s l.

Cr me Caramel - dv rychl varianty

litru ml ka, nebo 300ml ml ka a 200ml leha ky, 250 g cukru, 6 vajec, vanilka nebo strouhan citronov k ra, nejl pe z velk ch italsk ch citron .

Ve v t misce ut ete v chny loutky s cukrem do p ny, pak vm chejte 2 b lky, p ilijte 200 ml leha ky, zam chejte a p ilijte pomalu 300 ml ml ka. P idejte vanilku nebo citronovou k ru a zam chejte.

Dejte do mikrovlnky na na 75OW na 10 min., pot zam chejte,

pak asi na dal ch 3 min. a pot nechte uvnit trouby odpo inout 3 minuty. Kdy je kr m dostate n hust , d me jej vychladit. Jestli je je t dk , p id me dal 1-2 min.

Pokud se n m kr m n hodou sraz , nic se ned je, vezmeme hned ponorn mixer a rozmixujeme jej, je t tepl .

Nebo:

Dejte do hrnce ml ko, 150 g cukru a vanilku a dejte v e pova it, skoro sva it.

Rozmixujte 2 cel vejce a 4 loutky, a pomalu do mixeru za st l ho m ch n va e kou p il vejte hork ml ko s cukrem. Znovu na chvili ku zapn te mixer.

Nalijte v e do m sy s ploch m dnem, nejl pe tverhrann , vhodn na tiramisu, nebo i do kulat .

Dejte misku do mikrovlnky na 75OW na 10 min., pak nechte uvnit trouby odpo inout 3 minuty. Vyt hn te, sundejte velkou l c z povrchu p nu /m ete ji sn st/, a nechte dn vychladnout.

 

Pak polijte karamelem:

Do men ho kastrolku dejte 4 vrchovat l ce cukru a 1/2 dcl vody, zam chejte a nechte va it asi 10 min, ne cukr zkaramelovat . Tj. asi 4-5 minut va me na prudk m ohni, pak zeslab me a hl d me.

A za ne m t cukr medovou barvu, st hneme hned z plotny. Pozor, rychle se jinak sp l a do erna. D le it je uhodnout p esn moment, kdy st hnout karamel z plotny. Pokud hodn ztmavne a z ern , vyhod me ho a v ist m kastrolku hned ud l me druh karamel.

Tepl m karamelem st dav pokapejte hust kr m v misce. Dejte na chv li do lednice.

Jednoduch , rychl , moc dobr , efektn .

Rychl tvarohov dort-kol

2 vejce, 2 l ce cukru, 250 g tvarohu, 100 ml kysel nebo sladk smetany, 100 ml ml ka, 4 l ce polohrub mouky, vanilkov cukr.

Vejce ut eme s cukrem, p im ch me v echny ostatn p sady.

Sm s vylijeme do vyma t n ho n zk ho pek e, i z porcel nu. Pe eme asi 12-13 min. pomoc grilu a mikrovlnn ho oh evu (Crisp). Vyklop me a nech me vychladnout.

Pot eme p padn cukr sk m kr mem a nebo pos z me ban nem nakr jen m na kole ka.

Millefoglie ai frutti di bosco- dort z l stkov ho t sta

2 bal ky l stkov ho t sta vykrojen ho do kulata o 250 g, l lehacky, miska lesn ch jahod, malin, ostru ni - co najdeme, nebo i velk jahody nakr jen na kousky a ocukrovan , tro ku ko aku nbo whisky nebo nemus b t nic, 3 loutky, 4 pol vkov l ce cukru

Ob l stkov t sta nech me asi l hod venku z ledni ky, aby se rozmrazily, a pak je rozrulujeme. Pokud jsme koupili obd ln kov t sto, podle velk ho tal e je ostr m no em vykroj me do kulata.

D me na sklen n tal z mikrovlnky p ct nejprve jedno t sto, a po upe en zopakujeme postup s druh m. T sto pe eme n sledovn : t sto pot eme vodou, posypeme 1/2 l c cukru. Pak je cel hust prop ch me vidli kou a d me do p i funkci Crisp p edeh t trouby, kdy sou asn do rohu trouby postav me sklenku vody, aby trouba byla vlhk a t sto l pe nasko ilo, p ct asi na 6 min p i 750 W jen mikro, a hodn nasko a tro ku zr ov . Sundejte ho ze sklen n ho tal e na dortov t c, nechte vychladnout a upe te stejn i druh kulat t sto.

 

V misce ut eme do p ny 3 loutka se 3 l cemi cukru, p id me trochu ko aku, zam ch me.

Na leh me velmi do husta leha ku a p im ch me ji pomalu ke kr mu. A vznikne hladk kr m, p im ch me k n mu, zlehka, umyt a osu en maliny i jah dky.

 

1 upe en t sto d me na dortov podnos. Pot eme je polovinou kr mu s jah dkami. Nahoru polo me opatrn druh dortov t sto a na n j nat eme druhou polovinu kr mu.

Ozdobte povrch dortu zbyl mi jah dkami, dejte na l hod do ledni ky a pod vejte. Kr jejte velmi ostr m velk m no em. Velmi dobr , jednoduch , efektn .

Mandlov poh r s tvarohem

Pro 4 osoby: 250g Ricotty, 2 vejce, 2 l ce cukru p sek, 2 sklenice ml ka, 2 l ce krobu, mou kov cukr, 100 g loupan ch mandl .

Vaj ka t eme s p skov m cukrem a krobem, dokud nez sk me hladkou sm s. Tu pak roz ed me ml kem a d me va it na na m rn plamen.

Za st l ho m ch n va me tak dlouho, a vznikne hust kr m.

V druh misce rozm ch me Ricottu se 2 l cemi mou kov ho cukru a 70g rozemlet ch mandl .

Do t to sm si vm ch me p ipraven vaje n kr m, nalejeme do poh r a d me alespo na 1/2 hodiny vychladnout do ledni ky.

P ed pod v n m zdob me zbyl mi mandlemi a pist ciemi. Podle chuti m eme do poh ru p idat i ovoce (broskve, jahody......)

Poh r s ovocem

Pro 4-6 osob:

Ut eme 3 loutky se 6 l cemi cukru.

Potom pomalu vm ch me 250g Mascarpone a 1 l ci ho k ho kakaa.

Na dno poh r polo me ovoce nakr jen na pl tky, m rn oslazen , ochut me sladk m lik rem a zalejeme kr mem z Mascarpone. Pod v me vychlazen .

Jahodov a kiwi poh r

100g smetany, 2 l i ky medu, 200g Mascarpone, 2 kiwi a/nebo 100g jahod, na ozdoben ho kou okol du.

Do na lehan smetany pomalu vm ch me Mascarpone a med a vznikne jemn kr m. Ten pot rozd l me do dvou poh r .

Oloupeme kiwi a umyjeme jahody. Ovoce odd len rozma k me a ka d zvl d me do poh r .

Ozdob me nastrouhanou ho kou okol dou a leha kou. D me vychladit do ledni ky.

Jablkov kol

T sto: 115-175g hladk mouky, 2 l ce cukru, 80-125g m sla, 2 l ce studen vody.

N pl : 2-5 jablek, 2 l ce cukru, sko ice. as: 12-15 min., Crisp

Mouku prom ch me s cukrem. P id me m slo, p ilijeme vodu a dob e prom ch me.

T sto nech me asi hodinu odpo inout. Pak ho vyv l me a vlo me do zap kac p nve Crisp. Prop ch me ho vidli kou.

Jablka oloupeme a pokr j me na tenk pl tky. Pl tky jablek klademe na t sto, posypeme cukrem a sko ic . Pe eme 12-14 minut p i funkci Crisp.

Jablkov kol II

125g m sla, 90g cukru, 2 vejce, 150g polohrub mouky, p l l i ky pr ku do pe iva, 100 ml smetany.

N pl : 3-4 jablka, 40g cukru. Na vyma t n p nve m slo, strouhanka. as: 9-10 min Crisp.

M slo d me na 2 minuty skoro rozpustit v p ikryt varn n dob p i v konu 500 W.

Ut eme m slo s cukrem do p ny. Po jednom p id me vejce.

Sm ch me mouku s pr kem do pe iva a spolu se smetanou p id me do m slov p ny.

Zap kac p nev vymast me a vysypeme strouhankou. Vlijeme do n dk t sto.

Oloupeme jablka a nakr j me je na tenk pl tky. Pl tky jablek vtla me do t sta a posypeme cukrem. Pe eme 9-10 minut s funkc Crisp, dokud jablka nezm knou a povrch kol e nez erven .

okol dov kol

2 vejce, 175g cukru, 50g m sla, 20g kakaa, 100 ml vody, 100g polohrub mouky, 1 l i ka pr ku do pe iva, 1 l i ka vanilkov ho cukru.

Na vyma en p nve m slo, strouhanka. Na ozdoben strouhan o echy nebo mandle.

M slo d me na 2 minuty skoro rozpustit v p ikryt varn n dob p i v konu 500 W.

Vejce s cukrem ut eme do p ny.

Kakao sm ch me s vodou nebo s ml kem, p ilijeme k vaje n mu kr mu a dob e prom ch me.

P id me rozpust n m slo. P im ch me mouku, pr ek do pe iva a vanilku.

Zap kac p nev vymast me a vysypeme strouhankou. Vlijeme do n t sto a posypeme o echy nebo mandlemi. Pe eme 6 minut s funkc Crisp. Jednoduch a dobr .

Ban nov kol

2 vejce, 125g cukru, 1 ban n, 45g strouhan ho kokosu, 150g polohrub mouky, 1 l i ka pr ku do pe iva. Na vyma en p nve m slo, strouhanka. Na ozdobu 2ban ny, 2 l i ky strouhan ho kokosu.

Ut eme vejce s cukrem do p ny.

Jeden ban n rozmixujeme nebo rozm ln me vidli kou a sm ch me s kokosem a p im ch me k vejc m, p id me mouku a pr ek do pe iva.

Zap kac p nev vymast me a vysypeme strouhankou. Vlijeme do n t sto. Druh ban n nakr j me na kole ka, kter vkl d me do sm si. Posypeme kokosem. Pe eme 8 minut p i funkci Crisp. Moc dobr a rychl . D ti to maj r di.

R ov dort

D me va it 1 a p l hrnku r e do mikrovlnn ho p etlakov ho hrnce se 3 hrnky ml ka. P id me kousek Vanilkov ho d vka. Va me 15 minut, ale ka d ch 5 minut zam ch me.

Potom vyt hneme vanilku, p id me 4 l ce cukru a nech me r i vychladnout.

Mezit m oloup me 3-4 kiwi a 2 ban ny a nakr j me na pl tky, a nakr j me nadrobno mandle nebo l skov o echy.

Do vychladl r e p im ch me postupn 3 loutky, mandle a sn h z t b lk .

Do b bovkov formy d me vrstvu sladk r e, vrstvu ban n , vrstvu r z , vrstvu kiwi, vrstvu r e a d me p ct do mikrovlnky asi 10 minut.

Nech me zcela vychladnout, pak vyklop me a ozdob me ovocem. Moc dobr .

R OV DORT

D me va it do 1 litru ml ka 200g r e, m ch me.

A je r e uva en do m kka, p id me za st l ho m ch n 1 cm siln pl tek m sla, 2 l ce cukru, hrst hrozinek, 3 l ce mouky, trochu nastrouhan citronov k ry a nech me trochu pova it, aby to zhoustlo.

Pak vypneme plyn, p id me 3 loutky, zam ch me a pomalu vm ch me sn h ze 3 b lk .

D me do dortov formy a d me p ct.

Laskonky s kr mem tiramisu

2 vejce, 350g cukru, 150g Mascarpone, p l sklenky lik ru.

V m se ut eme do p ny 2 loutky s cukrem a pomalu vm ch me po l c ch Mascarpone a lik r, nejl pe Brandy, a vznikne jemn kr m.

Takto p ipraven kr m nama eme na kupovan laskonky a d me do lednice vychladit. P ed pod v n m m eme ozdob t leha kou.

Castagnole

Vypracujeme t sto z mouky, 6 vaj ek, p id me 6 l ic cukru, 6 l ic oleje, 6 l ic lik ru- Strega nebo rumu, s l, 2 l i ky pr ku do pe iva, podle pot eby ml ko, kvasnice, vu z 1 pomeran e, trochu pomeran ov k ry a vu z p lky citronu.

T sto mus b t vl n . Nech me odpo inou asi 4 hodiny.

Pak vytvo me kuli ky a sma me. Nakonec posypeme cukrem.

Torta di grano-pastiera Napoletana

P eni n zrna m eme nahradit 115g di orzo, kter namo me 60min do vody. T sto: 200g mouky, 75g m sla, 75g cukru, 1 vejce, tro ku soli

N pl : 130g obilovin, 2 sklenky ml ka, nastrouhanou k ru z jednoho citronu, 1 l ce m sla, 300g ricotty, 200g cukru, 3 loutka, 2 b lka, 100g candidovan ho ovoce, 10ml pomeran ov

vody, petku sko ice v pr ku, 30g vanilkov ho cukru, s l

L acqua di fiori di arancio je esence z skan destilac pomeran ov ch kv t . Pou v se k p prav sladkost . M eme ji koupit v supermerkatu.

Il grano tenero je druh obilnin- p eni n zrn . Va en graano se takt m e koupit v supermarketu. Vodu z pomeran ov ch kv t m eme nahradit pomeran ov m lik rem a nastrouhanou pomeran ovou nebo citronovou k rou.

Zrna namo me na 5 dn do studen vody. Vodu m n me ka d den. Zrna zced me a hodn propl chneme. V hrnci zrn zalejeme hodn vodou. P ivedeme do varu, zm rn me ohe a va me asi 1 hodinu. Zced me a ve stejn m hrnci zalejeme ml kem, p id me nastrouhan citron, m slo a s l. Va me na m rn m ohni dokud se ml ko nevst eb .Jestli e se ml ko vst eb p li rychle p id me oh t ml ko. Zrna mus b t zcela otev en . Pot nech me vychladit.

Desku posypeme moukou. Z mouky, m sla, vejce, cukru a tro ku soli vypracujeme t sto. Mus b t hutn . Aby se n m p i zpracov n nezah lo umyjeme si ruce ve studen vod a ut eme ut rkou, kterou jsme nechali 10 minut vychladit v mra ku. T sto lehce popr me moukou a zabal me do pergamenov ho pap ru. D me do ledni ky asi na 1 hodinu odpo inout.

Ricottu propas rujeme do velk m sy, p id me cukr a zam ch me a vznikne kr m. Pak za st l ho m ch n p id me 3 roz lehan loutky. P im ch me uva en zrn , sko ici a vodu z pomeran ov ch kv t . Osol me. Kandovan ovoce nasek me na kousky a p id me ke sm si. Zam ch me.

Z t sta odkroj me t etinu. Ze zbytku vyv l me pl t, kter rozlo me do kulat formy i po okraj ch. Formu vymast me m slem. Zbytek t sta vyv l me a nakr j me na prou ky irok asi 1,5 cm.

U lehan sn h ze 2 b lk opatrn p im ch me do n pln . Pak ji vylejeme do formy. Na povrch rozlo me p sky t sta do k e. Ze zbytk t sta vytvo me pevn okraj po cel form . Roz leh me 1 loutek a pot eme j m t sto.

Pe eme ve vyh t troub asi 1 hodinu. Aby jsme zjistili, jestli je n pl upe en prop chneme uprost ed pejl t sto.

Po upe en nech me je t odpo vat 15 minut. Nech me zchl dnout, posypeme cukrem a pod v me.