Zeleninov j dla

 

MINESTRONE - neboli italsk zeleninov pol vka

Do st edn velk ho kastrolu vysypeme pytl k italsk mra en zeleniny (nebo d me na kosti ky nakr jen cuk ny, mrkev, sal t, p r mra en ch fazol , hr ek, brokolici, pen t, cokoliv doma m me) p id me k n na kostky nakr jen 3 v t brambory a 2-3 raj ata, zalijeme ani ne litrem vody co nejm , jen tak aby byla hust zelenina v echna namo en , ale aby neplavala.

P id me trochu hrub soli, 1l ci olivov ho oleje, zam ch me, zakryjeme poklic a nech me va it asi 20 minut.

Do hotov pol vky d me p r l stk bazalky, asi 4 l ce dobr ho sal tov ho olivov ho oleje, 2-3 l ce strouhan ho parmaz nu, zam ch me a pod v me.

dnou z sma ku a dnou buj novou kostku. Moc dobr .

Pro mal d ti rozmixujeme ponorn m mixerem.

Bramborov ka e z pr ku

Koup me bramborovou ka i Knorr, Maggi nebo Vitana.

Do litrov ho kastrolku d me p l litru ml ka a p ivedeme jej skoro k varu. Do v el ho ml ka vsypeme pomalu, za st l ho m ch n , obsah s ku. Zeslab me a nech me za st l ho m ch n va it asi 2 min. Do vym chan ka e d me 2 pl tky m sla a 2 l ce strouhan ho parmaz nu a znovu zam ch me. Ihned pod v me. Moc dobr , lep ne z brambor.

LILKY, bakla ny, melanz ny, CUK NY, PAPRIKY - GRILOVAN

Lilky a bakla ny pod ln nakr j me na pl tky siln asi 0,6 cm, vy i t n papriky pod ln na tvrtky, lehce pot eme olejem .

D me do mikrovlnky na 2 patra - jedno na Crisp pek a druh na kovov gril (Crisp-grill) asi na 8-minut, dle mno stv .

Pot oboj vyt hneme a zeleninu oto me a sou asn prohod me - zeleninu z grilu d me na Crisp pek a naopak. D me znovu p ct asi na 5 min. nebo v c, podle mno stv .

Ochut me n sledovn : esnek rozsek me na drobno (nebo rozet eme), p id me na drobno nasekan u petr el (nebo taky bazalku) olivov olej a s l.

nebo m eme ponorn m mixerem rozmixovat v ir sklenici petr el s esnekem, olivov m olejem a sol , a touto sm s lehce pot eme grilovanou zeleninu.

Pod v me jako p edkrm nebo jako p lohu.

Cuk ny, lilky a papriky - gratinovan

Cuk ny omyjeme, odkroj me konce, rozkroj me p n na p l a nakr j me pod ln na pl tky asi 4 mm siln .

Lilky nakr j me pod ln na pl tky, nebo i p n na kole ka, papriky vy ist me a nakr j me pod ln na 4 d ly.

Polo me na pek Crisp, kter jsme tro i ku pot eli oliv. olejem.

Na ka d pl tek d me trochu n sleduj c sm si:

Nasek me nadrobno esnek a petr el - nebo d me do mal ho mixeru, pokud d l me zeleninu pro v ce osob a v mal misce sm ch me rozm ln n o ka se strouhankou, s petr elem a ut en m esnekem, osol me a p id me hodn olivov ho oleje. Dob e zam ch me.

Sm s pot eme pl tky cuk n, lilk nebo paprik a d me do mikrovlnky na funkci Crisp zap kat asi 10 min, podle mno stv zeleniny. Velmi dobr jako p edkrm nebo p loha, tepl i na studeno.

MELANZ NY - lilky po Neapolsku

P iprav me si klasickou hustou raj atovou om ku s esnekem.

Melanz ny nakr j me pod ln na pl tky siln cca 1 cm, op k me s funkc Crisp v mikrovlnce asi 8 min, do m kka, nebo osma me na velk p nvi na oleji po obou stran ch a posol me.

Na ka d pl tek melanz ny d me l ci raj atov om ky a posypeme strouhanou mozzarelou nebo parmaz nem. Nahoru polo me l stek bazalky.

D me na 2 minuty zap ct do mikrovlnky.

Lehk , rychl , zdrav . Maj to r di i d ti.

MELANZ NY alla PARMIGGIANA

P iprav me si klasickou raj atovou om ku z 1 kg loupan ch raj at s hodn bazalkou.

3 velk melanz ny nakr j me pod ln na pl tky siln cca 0,7 cm, osol me a op k me s funkc Crisp v mikrovlnce 10-12 min, do m kka, nebo osma me na p nvi na olivov m oleji po obou stran ch a posol me.

Do vyma t n hlub zap kac misky vlo me jednu vrstvu melanz n, polo me tenk mal pl tky mozzarelly a polijeme raj atovou vou. Takto navrstv me asi 3 vrstvy. Posypeme parmaz nem.

Vznikne asi 6 porc .

Ve vyh t norm ln troub zape eme asi 20minut, v mikrovlnce asi 10min.

Dobr i druh den.

Melanz ny al funghetto - jako houby

Melanz ny nakr j me na pl tky asi 1 cm vysok , a tyto pak na kosti ky.

V ir m kastrolu nech me zp nit 3-4 strou ky esneku a v tvi ku rozmar nu. P id me na kosti ky nakr jen melanz ny, osol me, zam ch me, a nech me dusit asi 10 min za ob asn ho m ch n .

Podlijeme sklenkou b l ho v na, p id me hodn nadrobno nasekan petr el. Zakryjeme poklic a nech me dusit asi 10 min.

Odkryjeme, p id me asi 3 nakr jen raj ata, a za st l ho m ch n dus me dal ch 5-8 min.

Pod v me jako p lohu nebo p edkrm, vla n nebo studen . Moc dobr .

Ka e z melanz n

3 velk melanz ny, 2 cibule, 2 l ce octu, 4 strou ky esneku, s l, rozdrcen such peperon ino, sklenka oliv. oleje, 1 l i ka km nu, nasekan petr el, va z jednoho citronu, citr nov k ra, tahin - rozemlet sezamov sem nka, pokud m me.

Od e eme stopku z melanz n, omyjeme je a pod ln rozkroj me na p lku.

D me je do trouby na Crisp gril asi na 10 min., a melanz ny zm knou. Na pek d me takt neoloupan cibule. Upe en melanz ny vyt hneme a do m sy vynd me l c ka ovit prost edek melanz n, a z stane jen ist slupka, kterou vyhod me.

V e, melanz ny i pe en cibule, propas rujeme nebo rozmixujeme. P id me ocet, propas rovan esnek, p padn rozdrcen i rozemlet km n, rozdrcen peperon ino podle chuti, citr novou vu, osol me a zam ch me. Pak pomalu p im ch v me oliv. olej. Pokud m me, p id me rozemlet sezamov sem nka. M ch me a se vytvo hladk jemn ka e.

Ka i - pyr d me do m sy, posypeme petr elem a pod v me vla nou i studenou, s ope en mi pl tky veky nebo toastov ho chleba jako p edkrm, nebo jako p lohu k masu.

Moc dobr . Je to j dlo st edozemn , i arabsk a tureck . kaj mu kavi r chud ch.

Vaje n omeleta s Lilky - melanz ny

6 vajec, 2 melanz ny, olej, bazalka, 1 zral raj e, 1 cibule, m slo, s l, p padn peperon no nebo pep .

Melanz ny nakr j me na siln j pl tky a pak na kosti ky.

Na velk teflonov p nvi na rozp len m oliv. oleji osma me melanz ny za st l ho m ch n do r ova. Osol me je a p padn opep me nebo p id me tro ku peperon na.

V m se roz leh me vaj ka a p id me na drobno nakr jenou cibulku a potrhan l stky bazalky, posolte, p idejte na drobno nakr jen raj e. Sm s nalijeme na m kk melanz ny a nech me trochu osmahnout. Pak zm rn me plamen, p nev p ikryjeme a nech me je t sma it, a vejce zhoustnou. Opatrn omeletu oto me oto me celou zakrytou p nev tak, aby omeleta byla na hladk poklici, a nech me pomalu sklouznout na p nev, na kterou jsme mezit m p idali kapku oleje. Znovu trochu osma me.

Pod v me je t tepl . Kr j me jako dort.

PAPRIKY - GRILOVAN a ochucen na p nvi - po neapolsku

3 papriky omyjeme, vy ist me a nakr j me pod ln na 8 d l .

Polo me na pek Crisp, kter jsme tro i ku pot eli oliv. olejem.

D me do mikrovlnky na 2 patra - jedno na Crisp pek a druh na kovov gril (crisp-gril) asi na 8-minut, dle mno stv .

Pot oboj vyt hneme a zeleninu oto me a sou asn prohod me - zeleninu z grilu d me na Crisp pek a naopak. D me znovu p ct asi na 5 min.

Z ope en ch paprik pokud mo no co nejv c oloupeme slupku.

Na velkou p nev d me trochu dobr ho olivov ho oleje, a zp n me 3-4 nakr jen strou ky esneku.

P id me oloupan ope en papriky, zam ch me, d le p id me p r nakr jen ch oliv bez pecek, asi 10 kuli ek caperi, 3-4 nakr jen o ka, osol me, zam ch me a nakonec p id me hodn nadrobno nasekan petr el. Zam ch me a st hneme z ohn .

Serv rujeme vla n i studen , bu jako p edkrm nebo jako p lohu k masu. Moc dobr .

Pln n papriky

3 velk lut nebo erven vy i t n papriky rozkrojen nap l d me do mikrovlnky grilovat, funkce crisp asi 8 -12 min. podle mno stv , m eme na pek i Crisp nechat na sob i v c vrstev.

Mezit m do kastrolu d me nakr jenou cibuli, zp n me ji na olivov m oleji, p id me 200 g. mlet ho masa, osmahneme, osol me, p id me 1/2 kg raj at z plechovky, podus me a om ka zhoustne - za st l ho m ch n .

P id me hodn nastrouhan ho s ra, nejl pe parmaz nu, hodn petr ele a 1 vaj ko. Osol me, zam ch me. Touto sm s napln me rozp len papriky.

D me do mikrovlnky na 6-8 min. zap ct funkce Crisp.

nebo:150g mlet ho masa, 200g ampion , 3-4 strou ky esneku, raj atov om ka, 1-2 rozma kan raj ata, 50g strouhan ho s ra, nejl pe parmaz nu, 1 vejce, s l, pep , 3 velk papriky.

Omyt ampiony jemn nakr j me nebo rozmixujeme. Mlet maso sm ch me s vejcem, ko en m, s rem a raj atovou om kou. P id me ampiony a p padn p rek.

Papriky rozp l me a odstran me sem nka. P lky paprik napln me masovou sm s a d me do Crisp pek e vyt en ho olivov m olejem na 12-14 min.

O KA po italsku

Do velk ho p etlakov ho hrnce d me 0,5 kg o ky, vodu asi 5-6 cm nad o ku, 5 strou k esneku, rozmar n, alv j, 2-3 nakr jen raj ata, s l, 5 l ic olivov ho oleje. Drobnou malou o ku va me 50 min., o ku v t jen 35 minut. M b t tekut , ale ne jako pol vka. dnou z sma ku a dn ocet.

Podle chuti si nakr j ka d do sv ho tal e trochu peperon na a zam ch , p padn si p id trochu dobr ho sal tov ho olivov ho oleje.

Fazole po tosk nsku

Fazole, koup me rad ji v t , d me do tlakov ho hrnce, p id me dostate n mno stv vody, nadrobno nakr jenou mrkev, rozmar n, nakr jen petr el, bazalku, alv j, p padn tymi n a 1hod. va me v p etlakov m hrnci. Posol me a nech me ste n vychladnout. Do vla n ch fazol p id me hodn dobr ho sal tov ho olivov ho oleje, trochu strouhan ho parmaz nu a serv rujeme jako p lohu k masu, nebo i jako p edkrm. Dobr i druh den.

PEN T

Umyt erstv pen t d me - natla me do b l ho p etlakov ho hrnce pro mikrovlnku, trochu posol me, nep id me vodu, zav eme a d me na 7-8 minut va it do mikrovlnky.

Nebo: Umyt pen tov listy nebo mra en pen t d me do hrnce a p ilijeme 1/2 sklenice vody, p ikryjeme poklic a va me cca 3 minuty.

Pak: 1. Sced me, pokapeme olivov m olejem, osol me a hodn pocitr nujeme, posypeme parmaz nem

Nebo 2. Na p nvi rozpust me trochu m sla, p id me du en pen t, s l, oh ejeme, zam ch me a posypeme parmaz nem.

tr dl ze pen tu -1

1 kg erstv ho pen tu, 250 g ricotty nebo such ho tvarohu, 2 vejce, s l, 1 l stkov t sto.

pen t umyjeme a d me do velk ho kastrolu, osol me, p id me trochu olivov ho oleje, ani ne p l sklenky vody, p ikryjeme poklic a nech me va it asi 5 min. pen t vyma k me a d me do v t m sy, rozm ch me, osol me, p id me ricottu a vaj ka a dn zam ch me.

T sto nech me rozmrazit p edem, nevytahujeme ho, jen ho rozrulujeme, t sto nesm b t moc m kk . Doprost ed t sta d me pod ln pen t s ricottou, sepneme pevn okraje t sta a d me p ct do mikrovlnky na Crisp asi 10 min. Lehk , rychl , dobr i druh den po studenu.

pen tov tr dl s Ricottou-2

Pro 4 osoby: 2 kel mky Ricotty x 250g, 250g hladk mouky, s l, 1 kg pen tu - mo no pou t tak mra en , 3 vejce, 3 l ce oleje, 30 g parmez nu nebo strouhan ho s ru, 2 strou ky esneku, s l.

100 g Ricotty sm ch me s mouku, s 1 vejcem, sol , a je-li t eba i trochou vody. Vypracujeme t sto, vytvo me z n j kouli, zakryjeme ut rkou a nech me ule et.

Mezit m uva me ve tro e vody pen t, sced me jej, vyma k me, a kr tce osmahneme na p nvi s oliv. olejem a esnekem. P im ch me parmez n, 2 vejce, zbylou Ricottu, osol me a zam ch me.

T sto rozv l me, pot eme cel pen tem a srolujeme jako rol du. Dob e upevn me okraje t sta, pot eme roz lehan m b lkem a pe eme v p edeh t troub asi 12 min Crisp. Lze pod vat jak hork , tak za studena.

Slan dort ze pen tu- 1

1 kg pen tu, 250 g ricotty nebo such ho tvarohu, 2 vejce, s l, 1 l stkov t sto.

pen t umyjeme a d me do velk ho kastrolu, osol me, p id me trochu olivov ho oleje, ani ne p l sklenky vody, p ikryjeme poklic a nech me va it asi 5 min.

T sto nech me rozmrazit p edem. Vyt hneme t sto tak, aby zakrylo cel povrch zap kac p nve Crisp a p e n valo p es jej okraj do v ky. T sto nap l upe eme p i funkci Crisp, 4-5 min.

pen t vyma k me a d me do v t m sy, osol me, p id me ricottu a vaj ka a dn rozm ch me. D me to na l stkov t sto a d me p ct 9-12 minut p i funkci Crisp.

Nebo: m sto ricotty sm ch me pen t se 3 vejci a nastrouhan mi zbytky s r z lednice, osol me, zam ch me a d me na l stkov t sto a p ct do trouby na funkci Crisp asi 10 min. Lehk , chutn , zdrav , rychl . Kr j me jako dort. Dobr i druh den po studenu, i jako p edkrm.

Slan dort ze pen tu- 2

4 vejce, 300g ml ka, 200g mouky, oliv. olej, 500g pen tu, m slo, 1 l ce rozinek, 2 l ce leha ky, 2 l ce nastrouhan ho parmez nu, s l

V mixeru, nebo v misce, sm ch me mouku, vejce a ml ko. Osol me a rozmixujeme. Vznikne dk pala inkov t sto, kter nech me odpo vat.

Ve velk m kastrolu v tro ce vody sva me pen t, asi 3 min., sced me a na velk p nvi na m sle rychle osma me. P id me spa en rozinky, leha ku, st hneme z ohn a posypeme nastrouhan m parmez nem. Prom ch me.

Do velk m sy s dk m t stem p im ch me pen tovou sm s .

Do dortov formy d me trochu ol. oleje na dno. Nalejeme do n pen tovou sm s a zape eme v mikrovlnn troub asi 10-12 min .

Slan dort se s rem a unkou - Torta rustica

T sto: 115-170g hladk mouky, 80-125g m sla, 1-3 l ce vody. NEBO L STKOV T STO

N pl : 100-150g strouhan ho s ra, 100-150g esk unky,

Vaje n sm s: 2-3 vejce, 200-300 ml smetany, s l,

Kol bez n pln : as:4-9 min.,Crisp:ano, Kol s n pln : as:9-12 min, Crisp: ano

Vypracujeme t sto a nech me 30 min odpo inout v chladni ce. T sto vyv l me, polo me do p nve tak, aby pokr valo dno i okraje p nve Crisp. Prop ch me ho vidli kou. T sto nap l upe eme p i funkci Crisp, 4-5 min.

Upe en t sto posypeme strouhan m s rem a jemn nakr jenou unkou. Rozkvedl me vejce, osol me je a sm ch me se leha kou, polijeme jimi unku se s rem. Zap k me 9-12 min. p i funkci Crisp, dokud vejce neztuhnou a povrch kol e trochu nez erven .

SLAN DORT z brambor

Ud l me bramborovou ka i z 1/2 kg brambor, osol me a d me na m rn oma t n plech Crisp. Nech me vy okraje.

Nahoru d me sm s z roz lehan ch 3 vajec, 100-200g strouhan ho s ra /ement l, eidam, galbanino nebo mozzarella/, nadrobno nasekanou unku 100g /proscuitto cotto/ , s l a parmez n.

D me p ct do trouby na 10min. Moc dobr i vla n a studen . Kr j me jako dort. Vydatn ve e e.

BROKOLICE po neapolsku

Brokolici velkou hl vku i malou s mnoha listy nakr j me i se v emi listy i se stonkem na kousky.

Do teflonov ho kastrolu d me olej, 5-6 strou k esneku, osmahneme p id me 3 na kousky nakr jen raj ata, chvilku podus me a p id me brokolici. Podlijeme 1/2sklenic vody, zakryjeme poklic a dus me asi 10 minut.

Podlijeme sklenic v na a m ch me, a brokolice zcela zm kne a zahust se. Nakonec p id me s l a p padn peperon no.

Dobr i po studenu a druh den. Osv , vhodn jako p loha k masu.

BROKOLICE po msku

Brokolici hl vku nakr j me na men kousky a d me do p etlakov ho b l ho kastrolu pro mikrovlnku, p id me p l skleni ky vody, d me va it asi 10 minut.

Uva enou brokolici d me do misky, posol me, pokapeme olivov m olejem a nech me vychladnout.

Vla nou i studenou brokolici pod v me s b l m chlebem jako p lohu k masu, i samotnou.

Brokolice zap kan v listov m t st

300 g listov ho t sta, 450 g erstv nebo mra en brokolice-hl vky, 2 vejce, 100 ml such ho b l ho v na, 150 ml smetany, s l, p padn pep , 125 g strouhan ho s ra /mozzarella, galbanino, parmez n/.

Vyv l me t sto tak, aby zakrylo cel povrch zap kac p nve Crisp a p e n valo p es jej okraj do v ky. T sto prop ch me a nap l upe eme p i funkci Crisp, 4-5 min.

Rozmra enou brokolici nakr jenou na kousky narovn me na t sto.

V m se rozm ch me vejce, v no, smetanu, ko en a s r. Sm s zalijeme brokolici. P ipravujeme 9-12 minut p i funkci Crisp

N kyp z brokolice

1kg brokolice- hl vky, 3 vejce, 200g strouhan ho ement lu, trochu parmez nu, 3 l ce strouhanky, m slo, s l, pep , 2-3 strou ky esneku, 4 l ce olivov ho oleje, 6 o ek.

Uva enou a na kousky nakr jenou brokolici rozmixujeme v m se ponorn m mixerem a sm ch me s ement lem a parmez nem a s roz lehan mi vejci, osol me a p padn opep me.

Sm s nalejeme do misky, do formy na biskupsk chleb ek nebo do formy na b bovku s d rou uprost ed, kterou vymast me prsty oliv. olejem a vysypeme strouhankou.

Nech me va it v mikrovln. troub asi 8 minut.

Pak vyklop me na t c a nakr j me jednotliv porce. Moc dobr .

M eme pod vat s touto om kou:

na oleji lehce osmahneme esnek, p id me o ka, kter rozm ln me vidli kou a se rozpust ,zam ch me, nalejeme na brokolici.

Brokolicov om ka

500g brokolice - hl vky, 5 sardelov ch o ek, 200 ml leha ky, 75g strouhan ho s ra, s l, p padn pep , as: 6+6 min., v kon: 750 W

erstvou brokolici nakr j me a va me p ibli n 6 min. v b l m p etlakov m hrnci p i v konu 950 W.

Pak d me nakr jenou brokolici do v t misky, p id me rozm ln n o ka a leha ku, zam ch me. P ikryjeme a va me 6 min. p i v konu 750 W.

K uva en brokolici p id me nastrouhan s r a osol me. Rozmixujeme ponorn m mixerem.

Pod v me k t stovin m, nebo k va en m brambor m, nap klad s uzen m masem.

Arty oky po msku = Carciofi alla Romana

Arty oky okr j me - pi ky a vn j listy, p padn i chloupky z prost edku, pokapeme citronem, aby nez ernaly.

Nohu nech me dlouhou asi 7 cm, uva en do m kka je moc dobr .

Nasek me petr elku, sm ch me ji s nadrobno nasekan m esnekem a s l stky mentuccia romana menta s mal mi l stky, napln me t m arty oky uprost ed a d me je do v t ho kastrolu na olivov olej se 3 - 4 strou ky zp n n ho esneku.

P id me sklenici b l ho v na a pomalu dus me pod pokli kou, asi 40 min.

ARTY OKY po idovsku - Carciofi fritti alla giudea

1kg erstv ch arty ok , vu z citronu- 3 l ce, 3 sklenice slune nicov ho oleje, pep , 1 l ce soli, s l

Arty oky koup me bez trn s listy barvy edo-zelen , kulat ho tvaru. Na trhu je m eme koupit na ja e a do kv tna.

Z arty ok odkroj me a oloupeme stopku, nech me ji asi 7cm dlouhou, odloupneme tvrd listy na povrchu. Arty oky pova me asi 3 minuty v osolen vod do kter jsme p idali vu z citronu. Zced me a nech me vychladit. Pak je vezneme za stopku a stla ujeme na st l, aby se listy otev ely. Osol me a opep me.

Na velk hlubok p nvi nech me rozp lit olej. K ov en jestli je olej dostate ne rozp len vhod me kousek chleba, mus se hned za t sma it. Na p nev d me 4 arty oky stopkou vzh ru a osma me do zlatova. K lep mu osma en je d le it , aby arty oky byly zcela pono en v oleji, nejl pe ve frit ze. Arty oky jsou dob e osma eny, kdy se venkovn listy za nou st et a zdaj se b t k upav . Pak je nech me okapat od oleje na ubrousku. Arty oky nech me ve vyh t troub a stejn m zp sobem sma me dal arty oky. Pak ihned pod v me.

Arty oky m eme pod vat i za studena jako p edkrm. V tomto p pad je po osma en nech me vychladnout n kolik hodin. Pak ale nejsou k upav .

N kyp z erstv ch arty ok

4 vejce, 300g ml ka, 200g mouky, m slo, 4 arty oky, 1 l ce nastrouhan ho parmez nu, 200g strouhan ho tvrd ho s ra jako ement l nebo eidam nebo fontina nebo zbytky toho, co m me doma, oliv. olej, pa itka, petr el, s l, pep

Ve velk m se sm ch me roz lehan vejce, mouku, ml ko a ud l me dk t sto. T sto osol me a tro ku opep me.

O i t n arty oky nakr j me na tenk pl tky a podus me na m sle a oliv. oleji spolu s nasekanou pa itkou a petr elkou do m kka.

Do m sy s t st kem p im ch me strouhan s r a osmahl arty oky. Vlejeme do dortov formy nebo do v t hranat misky, posypeme parmez nem, opep me a poklademe pl tky m sla. Zape eme v mikrovlnce asi 10-12minut a pod v me.

Va en mrkev po studenu- jako sal t

100g mrkve, petr el, capperi, o ka, olej, ocet, petku soli.

O i t nou mrkev d me do osolen va c vody. Nech me va it asi 20 minut.

Mezit m nakr j me nadrobno petr elku, o ka a capperi.

D me do m sy a ochut me oliv. olejem a octem. Dob e zam ch me.

Uva enou mrkev sced me, nech me vychladit a nakr j me na kousky. Sm ch me s p ipravenou sm s a prom ch me. Pod v me jako p lohu k masu nebo jako p edkrm.

Tempura= sma en zelenina a r ci v t st ku

T st ko: 1 vaj ko, 100ml velmi studen vody, 100 ml studen ho b l ho v na, 250g mouky, s l

olej na sma en , 300g oloupan ch mra en ch krevet - gamberetti,

100g brokolice, 2 cuk ny, 1 mrkev, 2 arty oky, p padn i l stky alv je, spodn sti stonku list celeru a jak koliv dostupn zelenina co n m chutn .

V m se roz leh me vaj ko, p id me vodu, v no, s l a 150g mouky. U leh me t st ko.

Gamberetti a omytou osu enou zeleninu, nakr jenou na slab hranolky i pl tky dlouh asi 4cm, obal me nejd ve na velk m tal i ve druh polovin mouky a pak v t st ku.

Osma me na rozp len m oleji do r ova.

Pod v me p padn , dle chuti, se sojovou om kou.

Nebo: t st ko: v m se sm ch me 1 vaj ko, 100g mouky, 100 g bramborov ho krobu, 100 ml vody, 100 ml piva.

V e roz leh me a nech me t st ko chv li odpo inout. Z sadn nesol me.

Zeleninu nakr j me na slab pl tky, osu me, neobalujeme v mouce.

Do t st ka p id me p r kostek ledu, zam ch me, aby se t st ko prudce vychladilo a tak l pe p ilnulo k zelenin i gamberett m, rychle obal me a ihned sma me na oliv. oleji. Osol me a po osma en . Velmi dobr .

Kv t k po msku

Kv t k nakr j me na men kousky a d me do p etlakov ho kastrolu pro mikrovlnku, p id me p l skleni ky vody, d me va it asi 10 minut.

Uva en kv t k d me do misky, posol me, pokapeme olivov m olejem a citronem a nech me vychladnout. M eme p padn p idat nakr jen ern olivy.

Vla n i studen kv t k pod v me s b l m chlebem jako p lohu k masu, nebo i samotn .

AGRETTI jako p loha k masu -contorno

Agretti umyjeme a podus me v ir m kastrolu asi 3-4 min s men sklenkou vody.

Sced me je, d me do m sy, pocitronujeme, pokapeme oliv. olejem, tro ku posol me a p id me 3 na kousky nakr jen o ka.

Zam ch me a serv rujeme. Moc dobr , rychl , osv uj c .

Hr ek

Do ir ho kastrolu d me oliv. olej a cibulku nakr jenou na v t kousky, zah ejeme a hned p id me mra en hr ek.

Zakryjeme a nech me dusit asi 8 min. na m rn m ohni, pak zam ch me a p id me p l sklenky vody, zakryjeme a nech me znovu dusit asi 10 min, a se voda pln vypa a hr ek zm kne.

M eme p idat eskou unku nakr jenou na kosti ky, nech me za st l ho m ch n asi 2 min spojit.

Nesol me v bec nebo jen tro ku. Serv rujeme jako p lohu k masu nebo i ryb m. D ti to miluj .

Fazolkov lusky

Zmra en fazolkov lusky d me do ir ho kastrolu, p id me 2 sklenky vody a zakryjeme. Nech me va it asi 20 min.

Sced me a posol me, pokapeme olivov m olejem a citronem a pod v me jako p lohu k masu i k ryb m, nebo i jen tak samotn s b l m chlebem.

 

NEBO: saltati in padella - po neapolsku

Na irok p nvi na dobr m olivov m oleji nech me zp nit 3-4 strou ky esneku, p id me na kousky nakr jen raj ata, asi 5 st edn ch raj at pro 4 osoby, poma k me je a nech me kr tce pova it a trochu zahustit t vu.

Osol me a p id me peperon no, dle chuti.

P id me zcezen fazolkov lusky, zam ch me a nech me na p nvi je t asi 2-3 min.podusit, aby se v e spojilo.

Pod v me tepl , studen i vla n , dle chuti a p le itosti, jako p lohu nebo jen s b l m chlebem.

Gratinovan ampionov klobou ky

12 velk ch erstv ch ampion , 1 svazek petr elov nat , 50g unky, 50g strouhan ho s ra /nejl pe parmez n/, s l

ampiony vcelku umyjeme.

Nohu od zneme a jemn nakr j me nebo rozmixujeme s petr elovou nat a unkou.

P id me vejce a strouhan s r, osol me a zam ch me.

Klobou ky naklademe na pek Crisp. Napln me sm s . Zap k me p ibli n 10 minut Crisp.

Gratinovan brambory

10 brambor, 2 cibule, s l, pep , 200ml smetany- leha ky, 30g strouhan ho s ra

Brambory a cibuli oloupeme a nakr j me na kole ka.

Brambory, osolen a opep en , a cibuli naklademe ve vrstv ch do varn misky.

P elijeme smetanou nebo smetanou sm chanou s ml kem a posypeme strouhan m s rem.

Misku polo me na oto n tal . P ipravujeme pomoc Crisp grilu a mikrovlnn ho oh evu asi 15 minut, dokud brambory nezm knou a zap kan j dlo nez sk nahn dl odst n.

Ch est alla biesmark

D me va it do slan hork vody do vysok ho kastrolu gumi kou sv zan ch est asi na 10-15 min, podle toho jak je siln , (p ed t m odkroj me b l sti stonk a vyhod me je). pi ky ch estu nech me venku z vody, uva se i jen v p e, jinak by byly rozva en .

Uva en ch est rozlo me do hranat porcel nov misky - na tiramisu.

V mal m kastrolku rozpust me asi 70 g m sla.

Ch est rovnom rn polijeme polovinou m sla, posypeme polovinou strouhan ho parmez nu, posol me a p padn popep me, vyklepneme na rovnom rn 4 cel vejce, nahoru na n nasypeme druhou polovinu parmez nu, a zalijeme druhou polovinou m sla.

D me do mikrovlnky zap ct na mikro 900 W na 5-7 min, dle mno stv , a b lky zhoustnou, a pod v me.

Vynikaj c coby ve e e, s b l m chlebem. D ti to miluj .

 Pln n raj ata

4 velk sal tov raj ata, 1 strou ek esneku, 6 zelen ch oliv, 6 sardelov ch o ek, 2 pl tky veky nebo 1 rohl k, nakr jen petr elka, bazalka, 50g strouhan mozzarelly a parmez n.

Raj ata rozkroj me vodorovn na p lky, du inu vydlabeme do misky. Du inu raj at sm ch me s pokr jen m esnekem, olivami a sardelov mi o ky. Z veky i b l ho chleba nebo housky odkroj me k rku, rozdrob me st dku a spolu s bazalkou a petr elkou p im ch me do sm si.

P lky raj at napln me sm s a posypeme strouhan m s rem. Gril nech me 3 minuty rozeh vat. P lky raj at polo me na Crisp pek , pe eme 8 min.

Moc dobr letn j dlo, i jako hlavn j dlo, pod vat po t stovin ch